Simon volt az ész, Szendrő az ököl: a Los Angeles-i magyar maffia ölhette meg Barta Tamást

2022/03/24  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Megdöbbentő információ került elő a napokban Barta Tamásról és a magyar maffiáról a Belügyminisztérium III/II-5C. alosztályának egyik jelentéséből a dokumentumfilmes kutatómunka során.

Egy III./II-es akta szerint a magyar maffia ölte meg Barta Tamást

"Simon Csaba és Szendrő István 1967-ben együtt - büntetőítélet elől - menekült el Magyarországról, egyes források szerint a hazai titkosszolgálat segítségével. Los Angelesben Simon Csaba az erőszakos ügyektől távol tartotta magát, Szendrő István (vagy ahogy ismerősei nevezték: Szendrő Öcsi) már kevésbé volt óvatos: a magyar maffia „fegyveres embereként” ismert férfi inkább az öklét és a fegyverét használta, mintsem az eszét." HVG/2006.

Közel két hónapos USA-beli tartózkodás után tért vissza Budapestre egy Bornemissza fedőnevű ügynök. 1982. február 24-én a Budapest Szálló előre biztosított szobájában tartott megbeszélést vele tartótisztje, Lestány Tibor rendőr hadnagy. Bornemissza határon túl foglalkoztatott tmb (titkos megbízott) volt. A jelentés 1982. március 2-án készült el „Szigorúan Titkos!” és „Különösen Fontos!” jelzésekkel ellátva.

Szó szerinti idézet a jelentésből:

„Los Angelesbe történő megérkezését követő első látogatása Szendrő öcsinél, rendkívül kellemetlenül kezdődött. Miután bevezették a házba, falhoz állították és Szendrő emberei pisztolyokat szegezve rá, vallatóra fogták, hogy ki (kik) küldte(k) őt.

Miután nem tudtak meg semmit, elengedték, s úgy beszéltek vele Szendrőék, mintha semmi sem történt volna.

A fogadtatás azért jelentett külön izgalmat számára, mert már korábban hallotta, hogy Szendrőék nem válogatnak a módszereikben. Így például hazaérkezését megelőzően gyilkolták meg Barta Tamást az LGT volt szólógitárosát. Barta disszidálását követően Szendrő egyik vállalkozásánál állt alkalmazásban, de néhány hónapja bejelentette önállósulási szándékát. Szendrőék ebbe nem egyeztek bele, s döntöttek végleg Barta sorsáráról.”

"Simon Csaba papír-írószerek eladásával foglalkozó üzletember miatt ezt a bandát „papírmaffiának” hívták. Simon volt az ész a csapatban, Szendrő István az „ököl”. Míg előbbinél az erőszak csupán egy-két pofont jelentett, utóbbi nem óvatoskodott, fegyverrel mászkált, verekedett. Ők ketten 1967-ben szöktek meg itthonról, s tizenöt évvel később csatlakozott hozzájuk a banda harmadik főkolomposa, Markó Béla. Magyarországon ő rettegett bűnözőnek számított, betörések, orgazdaság és súlyos testi sértés miatt is körözték. Megérkezése után nem sokkal egy házibuliban agyonlőtte Szendrőt, de megúszta, mert tettét önvédelemnek minősítették." Blikk/2020

A belügyminisztériumi jelentés 4 oldalon keresztül, részletesen foglalkozik a los angeles-i magyar maffia bűnözői tevékenységével, sok tagjának a neve is szerepel benne. A furcsa egybeesés az, hogy Bornemissza ügynök pont akkor volt Los Angelesben, amikor Bartát megölték, és így - ahogy az a jelentésben olvasható - a magyar Belügyminisztérium lényegesen többet tudhatott a gyilkosság körülményeiről, az elkövetőkről és az elkövetők motivációjáról, mint az LAPD (Los Angeles Police Department), ami egyébként öngyilkosságként zárta le az ügyet, és így a nyomozást is.

A jelentés szerint egyértelműen a magyar maffia végzett Bartával, azért, mert kiszállt a cégükből és önállósodni akart. Így ez a jelentés kizárja a többi, korábban terjesztett teóriát Barta Tamás halálával kapcsolatban.

Hogy ki volt pontosan Bornemissza fedőnevű ügynök, egyenlőre nem lehet tudni, nem áll rendelkezésre még elég információ így nem lehetett őt beazonosítani. Amint kiderül Bornemissza személyazonossága, a Barta-film alkotói azt közölték, nyilvánosságra fogják hozni – a jelentés teljes tartalmával együtt.

A jelentésben az szerepel, hogy Bornemissza 1982. február 15-én érkezett vissza Budapestre, Barta Tamás halálának napja pedig a hivatalos dokumentumok szerint 1982. február 16 volt. Ez további kérdéseket vet fel: vagy hibás dátum szerepel a jelentésben, vagy Bartát már korábban megölhették.

Los Angeles-i magyar maffia és a szocializmus (podcast)

Barta Tamás, Siess haza vár a mama, film

 

 

Szólj hozzá!


Az egész bázis minket bámult... – Quixotic a legújabb TopGun film előtt tiszteleg

Az egész bázis minket bámult... – Quixotic a...

Quixotic újabb klasszikust idéz meg, és Tom Cruise után szabadon, DeLorean és KITT helyett most igazi vadászgépekkel repít minket a 80-as évekbe a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

A Hellfest volt Lemmy egyik kedvenc fesztiválja – gigantikus szobrot avattak a tiszteletére

A francia Hellfest metálfesztivál egy hatalmas szoborral tiszteleg a Motörhead néhai alapítója, Lemmy Kilmister előtt, amelybe elhelyezték hamvainak egy részét is.

Az Omega dobosa nyitja meg az Azok a rockzenészek című fotókiállítást Óbudán

Szalay Zoltán életművéből nyolcvan könnyűzenei témájú fotó látható június 30-tól az Óbudai Társaskör Pincegalériájában. Az "Azok a rockzenészek - Ahogyan Szalay Zoltán látta őket" című tárlatot Debreczeni Ferenc, az Omega dobosa nyitja meg június 30-án.
Új koncertek