Mamma Mia!

Simon volt az ész, Szendrő az ököl: a Los Angeles-i magyar maffia ölhette meg Barta Tamást

2022/03/24  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Megdöbbentő információ került elő a napokban Barta Tamásról és a magyar maffiáról a Belügyminisztérium III/II-5C. alosztályának egyik jelentéséből a dokumentumfilmes kutatómunka során.

Egy III./II-es akta szerint a magyar maffia ölte meg Barta Tamást

"Simon Csaba és Szendrő István 1967-ben együtt - büntetőítélet elől - menekült el Magyarországról, egyes források szerint a hazai titkosszolgálat segítségével. Los Angelesben Simon Csaba az erőszakos ügyektől távol tartotta magát, Szendrő István (vagy ahogy ismerősei nevezték: Szendrő Öcsi) már kevésbé volt óvatos: a magyar maffia „fegyveres embereként” ismert férfi inkább az öklét és a fegyverét használta, mintsem az eszét." HVG/2006.

Közel két hónapos USA-beli tartózkodás után tért vissza Budapestre egy Bornemissza fedőnevű ügynök. 1982. február 24-én a Budapest Szálló előre biztosított szobájában tartott megbeszélést vele tartótisztje, Lestány Tibor rendőr hadnagy. Bornemissza határon túl foglalkoztatott tmb (titkos megbízott) volt. A jelentés 1982. március 2-án készült el „Szigorúan Titkos!” és „Különösen Fontos!” jelzésekkel ellátva.

Szó szerinti idézet a jelentésből:

„Los Angelesbe történő megérkezését követő első látogatása Szendrő öcsinél, rendkívül kellemetlenül kezdődött. Miután bevezették a házba, falhoz állították és Szendrő emberei pisztolyokat szegezve rá, vallatóra fogták, hogy ki (kik) küldte(k) őt.

Miután nem tudtak meg semmit, elengedték, s úgy beszéltek vele Szendrőék, mintha semmi sem történt volna.

A fogadtatás azért jelentett külön izgalmat számára, mert már korábban hallotta, hogy Szendrőék nem válogatnak a módszereikben. Így például hazaérkezését megelőzően gyilkolták meg Barta Tamást az LGT volt szólógitárosát. Barta disszidálását követően Szendrő egyik vállalkozásánál állt alkalmazásban, de néhány hónapja bejelentette önállósulási szándékát. Szendrőék ebbe nem egyeztek bele, s döntöttek végleg Barta sorsáráról.”

"Simon Csaba papír-írószerek eladásával foglalkozó üzletember miatt ezt a bandát „papírmaffiának” hívták. Simon volt az ész a csapatban, Szendrő István az „ököl”. Míg előbbinél az erőszak csupán egy-két pofont jelentett, utóbbi nem óvatoskodott, fegyverrel mászkált, verekedett. Ők ketten 1967-ben szöktek meg itthonról, s tizenöt évvel később csatlakozott hozzájuk a banda harmadik főkolomposa, Markó Béla. Magyarországon ő rettegett bűnözőnek számított, betörések, orgazdaság és súlyos testi sértés miatt is körözték. Megérkezése után nem sokkal egy házibuliban agyonlőtte Szendrőt, de megúszta, mert tettét önvédelemnek minősítették." Blikk/2020

A belügyminisztériumi jelentés 4 oldalon keresztül, részletesen foglalkozik a los angeles-i magyar maffia bűnözői tevékenységével, sok tagjának a neve is szerepel benne. A furcsa egybeesés az, hogy Bornemissza ügynök pont akkor volt Los Angelesben, amikor Bartát megölték, és így - ahogy az a jelentésben olvasható - a magyar Belügyminisztérium lényegesen többet tudhatott a gyilkosság körülményeiről, az elkövetőkről és az elkövetők motivációjáról, mint az LAPD (Los Angeles Police Department), ami egyébként öngyilkosságként zárta le az ügyet, és így a nyomozást is.

A jelentés szerint egyértelműen a magyar maffia végzett Bartával, azért, mert kiszállt a cégükből és önállósodni akart. Így ez a jelentés kizárja a többi, korábban terjesztett teóriát Barta Tamás halálával kapcsolatban.

Hogy ki volt pontosan Bornemissza fedőnevű ügynök, egyenlőre nem lehet tudni, nem áll rendelkezésre még elég információ így nem lehetett őt beazonosítani. Amint kiderül Bornemissza személyazonossága, a Barta-film alkotói azt közölték, nyilvánosságra fogják hozni – a jelentés teljes tartalmával együtt.

A jelentésben az szerepel, hogy Bornemissza 1982. február 15-én érkezett vissza Budapestre, Barta Tamás halálának napja pedig a hivatalos dokumentumok szerint 1982. február 16 volt. Ez további kérdéseket vet fel: vagy hibás dátum szerepel a jelentésben, vagy Bartát már korábban megölhették.

Los Angeles-i magyar maffia és a szocializmus (podcast)

Barta Tamás, Siess haza vár a mama, film

 

 

Szólj hozzá!


HOLTSZEZON – krimifesztivál és más programok Beton.Hofival, Beck Zolival és Szűcs Krisztiánnal

HOLTSZEZON – krimifesztivál és más programok...

Tizenhárom helyszínen több mint száz programmal rendezik meg a második Holtszezon Nemzetközi Kortárs Fesztivált február 23-26. között...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de azért... Tripla koncerttel ünnepel a 4S Street

A poptörténeti , nagy példák mellett öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de látva a mai trendeket, egyre kevesebb formáció mondhatja el magáról, hogy ugyanolyan odaadással, ugyanabban a felállásban és ugyanabban a zenei vonalban tud maradni ennyi ideig.

Billy Talent: Budapesten is megünnepli 30. szülinapját Kanada legjobb punk-rock zenekara

A kanadai punk-rock csapat tavaly bepótolta 2020-ban elmaradt koncertjét, június 7-én pedig visszatérnek a Budapest Parkba, hogy a rajongók repetázhassanak a csapatból és a tavaly megjelent albumukból is.
Új koncertek