Unod a sorozatokat? Mutatunk 7 zenei témájú dokut!

2020/04/04  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Feldmár András pszichoterapeuta azért ajánlja, "hogy minél több dokumentumfilmet nézzünk meg, mert mindegyik egy ajándék. Olyan értékes ajándék, amit ritkán kap az ember az életben. Egyszerre ott vagyunk a világ legelképzelhetetlenebb helyzetében, és örülhetünk vagy szenvedhetünk azokkal, akikkel különben soha nem találkoznánk." Megnéztük, hogy az HBO kínálatában milyen zenei témájú vagy zenéhez kapcsolható dokumentumfilmek találhatók.

Unod a sorozatokat? Nézz zenei témájú dokut!

PARKLAND

A Marjory Stoneman Douglas középiskola drámatanára és diákjai éppen az éves gyermekmusicalt próbálták 2018. február 14-én, amikor megszólalt a tűzjelző. Amikor a Vörös Kód is megszólalt, a tanár a diákjaival egy tároló helyiségbe rohant, miközben egy fegyveres 17 tanárt és diákot lőtt le. A floridai iskolai közösség még a tragédia hatásával küzdött, amikor a filmet forgatták, amely bemutatja a tanárnő és diákjainak elkötelezettségét, amikor elhatározzák, folytatják a felkészülést az előadásra.

COLECTIV

2015-ben tűz pusztított a bukaresti Colectiv klubban. A tragédiának 27 halottja és 180 sebesültje volt. (A fellépők között volt a Goodbye to Gravity nevű együttes, amelynek végül csak a frontembere maradt életben, de a barátnője is az áldozatok között volt.) Néhány nappal később újabb áldozatok haltak meg a kórházakban olyan sebek miatt, amelyek nem voltak életveszélyesek. Végül egy orvos információi alapján újságírók jártak utána az ügynek. Nyomozásuk megdöbbentő eredményre vezetett, hatalmas egészségügyi csalássorozatot tártak fel. A film is megdöbbentő, így azoknak nem ajánljuk, akiket megvisel ez a mostani helyzet.

Cikkünk hozzá: A fél zenekar a bukaresti koncerten történt robbanás áldozatai között

 

MYSTIFY: Michael Hutchence

2019-ben Mystify címmel készült a zenészről egy doku (immron a második), amelyet az a Richard Lowenstein jegyzett, aki a Dogs In Space című filmet is rendezte, amelyben Michael Hutchence volt a főszereplő. A dokumentumfilmben megszólal szinte mindenki, aki Hutchence-hoz közel állt: szerelmei (pl. Helena Christensen), barátai (pl. Bono). Sok olyan történetet mondanak el benne, amiket eddig nem hallhattunk. De jól gondolja meg mindenki, aki már őriz egy képet a zenészről, hogy le akarja-e rombolni azt...

Cikkünk hozzá: The Loved One – 60 éves lenne ma Michael Hutchence

 

HOLDFÉNY SZONÁTA: Süketség három tételben

A film egy 11 éves siket zongoristát és siket nagyszüleit mutatja be, ahogy Beethoven egyik legkedveltebb művét tanulja. A Sundance Audience-díjas dokumentumfilm folytatása, amiben a süket szülőkről volt szó. A rendező Irene Taylor Brodsky most a siket fiúról és családjáról készít filmet, és az orvosokról, akik segíteni szeretnének rajta. A film a zene három évszázadán és három generáción ível át. A Holdfény szonáta egy memoár arról, hogyan köt össze minket a hang és néha hogyan választ szét.

Cikkünk hozzá: 5+1 zenész, akik a hallásukkal fizettek a rock 'n' rollért

 

CSILLAGFÉNY TÁVOLSÁG

A zongorista József (Balázs József) különleges képességgel ötvözi a kortárs dzsesszt a hagyományos roma zenével. Az új, autentikus zene felkelti a Rolling Stones beugró szaxofonosának figyelmét. Tim Ries Budapestre utazik és József zenekarával (East Gipsy Band) zenél. A színpadon nem látszik, de József súlyos magánéleti gondokkal küzd: a házasságával, az elhízással, a számlák kifizetésével. Legszívesebben elmenekülne a háztartási munkától, a zeneiskolából és a füstös bárokból, arról álmodik, a dzsessz hazájában sikeres lehet...

 

JOHN & YOKO: Above us only sky

John Lennon ikonikus Imagine című albumának eddig el nem mondott története. Benne Yoko és John találkozásának elbeszélésével, ahogy a kelet találkozik a nyugattal, ahogy a két művészlélek személyesen és szakmailag is inspirálják egymást. A rendező hozzáférést kapott John Lennon archívumához, korábban még nem látott, hallott anyagokat is felhasznál, mint az Imagine első demója, vagy egy adásba soha nem került rádióinterjú Johnnal, valamint egy filmfelvétel, amin a pár együtt dolgozik a stúdióban.

Cikkünk hozzá: Újra kiadják John Lennon Imagine című lemezét

 

EM ÉS ÉN

A film az észak-csehországi Litvinov két non-komformista művészét mutatja be. Egyikük az ukrán származású – legalábbis ezt állítja magáról – EM Rudenko, a szándékolt ostobaságokkal teli abszurd versek szerzője, a másik pedig Xavier Baumaxa, leleményes dalszöveg-író. Dalai az elkoptatott műfajok paródiái, kifigurázzák a hírességeket és nevetségessé teszik az előítéleteket. Vladimír Michálek rendező nemcsak ott volt mindkettőjük előadásain, de a társadalmi és családi gyökereiket is feltárta.

dokumentumfilm, zene, HBO

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek