Mamma Mia!

Az olaszok soha nem fogják elfelejteni az erkélykoncerteket

2021/03/11  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu, MTI

Olaszország volt az első, amelyet tavaly ilyenkor lezártak Európában. Most az olaszok azt mondják, soha nem fogják elfelejteni a hirtelen, estéről reggelre lezárt városokat, a teljesen üres utcákat és tereket, az utakat eltorlaszoló rendőri ellenőrzőpontokat, a balkonokon tartott közös koncerteket, az egészségügyi dolgozóknak szánt tapsot, a koporsókat szállító kamionsorokat, az élelmiszerboltok előtti sorbanállást...

Az olaszok soha nem fogják elfelejteni a balkonkoncerteket

A Covid-19 betegség okozta ijedtség a gazdasági válság félelmével társul az olasz lakosságban, amely a tavaly március 10-én elrendelt első zárlat évfordulóján szegényebbnek, dühösebbnek és fáradtabbnak érzi magát a szerdán közölt felmérések szerint. Giuseppe Conte miniszterelnök tavaly március 9-én este jelentette be televíziós beszédében, hogy az új koronavírus-járvány miatt az egész országot zárlat alá helyezik.

Az olaszok a belügyminisztérium honlapjáról letöltött engedéllyel hagyhatták el otthonaikat. Kivételt egyedül az élelmiszervásárlás és a kutyasétáltatás jelentett. Leállt az oktatás, a kereskedelem, a vendéglátás, valamint bezártak a gyárak is.

A karantén egészen május 18-ig tartott, amikor fokozatosan enyhítették a korlátozásokat. Újabb szigorítás októbertől kezdődött, majd a karácsonyi ünnepekre ismét lezárták az országot. Azóta, ahol lehetett, enyhítettek, de mostanra Olaszország több mint fele ismét részleges vagy teljes zárlat alatt van. Toszkánában januárban újranyitották a múzeumokat, amelyek most ismét zárva vannak.

Egyes kutatások szerint az olaszok kezdeti félelmét és elkeseredését egy év alatt fáradtság és harag váltotta fel. A várakozások listáján az legelső helyen a vakcinázás áll: a tavaly még többnyire szkeptikus olaszoknak ma már 65 százaléka minél előbb be akarja magát oltatni. A Covid-19 tavaly március 10-től számított első ötven napja "teljesen kifordította magából Olaszországot" – írta az Ansa hírügynökség az évfordulón közölt elemzésében.

A visszaemlékezésekből nem maradt ki a tavaly húsvétkor teljesen üres Szent Péter tér, a zárlat alatt fűtengertől beborított Circus Maximus látványa, a néptelen tengerpartok, amelyeken strandolók nélkül kristálytiszta lett a víz és benépesedett delfinekkel és más állatokkal. A firenzei Uffizi-képtár igazgatója pedig azt mondta, soha nem gondolta, hogy ilyesmi bekövetkezhet...

Egy bajor város Olaszországért énekel

 

 

Olaszország, karantén, covid, erkélykoncertek

 

 

Szólj hozzá!


Koncertek a Mikulásgyárban

Koncertek a Mikulásgyárban

Idén új helyszínen, az V. kerületben, a Városháza Parkban lévő Szolidaritás parkjában nyitotta meg kapuit az ország egyik legnagyobb karitatív...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Happy 2023 a Lóvasúton

A gazdasági megszorító intézkedések miatt a Chameleon Jazz Band MOMkult színpadára tervezett hagyományos újévi örömkoncertje 2023. január 5-én, csütörtökön este 7 órakor a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont Peronján lesz.

A dal mindenkié – Óévbúcsúztató Csík Zenekar-Presser Gábor-Karácsony János koncert

A Csík Zenekar, Presser Gábor és Karácsony János egy kétéves turné keretében mutatja be országhatáron belül és a határon túl a 2020-ban megjelent lemezt, amelynek végén 2022. december 28-án a Budapesti Kongresszusi Központba érkezik a produkció.
Új koncertek