Hadd lássuk a kezeket! Közös videóval jelentkeztek a zeneipar szereplői

2021/05/13  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

Ez egy megosztó videó lesz, előre szólunk. A "meg lettetek véve kilóra"- és más, kevésbé támadó, de nem kevésbé ellentétes álláspontot tükröző kommentek már megjelentek, és lehet számítani rájuk a jövőben is. Csak annyit kérünk tőled: nézd mindazt, ami történik, a fesztiválszervezők, klubok, zenészek, zeneipari háttérmunkások szemével. Az intézkedést nem ők hozták – ők "csak" zenélni, fesztiválozni, koncertezni szeretnének – éppúgy, mint mi és nagyon sokan mások is. Egyébként meg a vélemény szabad. Sokkal szabadabb, mint jelen pillanatban az élő zene.

 Josh Sorenson fotója a Pexels oldaláról

A Music Hungary Szövetség május elején arra következtetett a kormány addig bejelentett nyitási lépéseiből, hogy a zenés, táncos rendezvények hamarosan, véleményük szerint a 4,5 vagy az 5 milliomodik beoltottnál kapnak zöld lámpát. Jelen pillanatban a számláló 4 420 767 beoltottat mutat, így csodának kell történnie, hogy összejöjjön május végére a tervezett 6-7 millió beoltott, kérdés, mi lesz ötmilliónál (lagzik).

Tegnap este este 7-kor a YouTube-on mutatták be azt a húszperces riportfilmet, amely általok is jól ismert/szeretett zenészek, valamint koncert- és fesztiválszervezők részvételével készült. Nem kell túlragozni: jelen tudásunk szerint ahhoz, hogy elindulhassank a koncertek, fesztiválok, zenés, táncos rendezvények, az kell, hogy minél több ember be legyen oltva.

Nem, most nem megyünk bele az oltási program és a védőoltások körüli polémiába, kizárólag arra fókuszálunk, hogy ha ez a helyzet, mit lehet tenni...

Lobenwein Norbert, a kisfilm rendezője összefoglalta mindezt a bemutató előtti ajánlásában, ezt idézzük, a kiemelések tőlünk:

"Hiszek benne, hogy vannak valóban közös ügyek. Jól tudjuk, hogy tavaly március óta mi történik velünk. 2020-ban messiásként vártuk a vakcina hírét, reméltük, hogy ha végre megérkezik, akkor remény is lehet arra, hogy minden visszatér oda, ahová szeretnénk. Most már "csak" annyi dolgunk van, hogy közösen elérjük, még többen vegyék fel az oltást.

Nem állítom, hogy a létünk legfontosabb eleme a koncertezés, a koncertre járás, de azt igen, hogy nagyon sokat tesznek hozzá ezek az események ahhoz, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb, teljesebb életünk legyen. És azt is látom, hogy tavaly óta sok száz, sok ezer művész (és az ő környezetük) került nehéz, olykor kilátástalan helyzetbe.

Úgy gondolom, éppen ezért most van olyan feladat, amit (f)el kell vállalni. Ezért döntöttünk úgy, hogy kezünkbe vesszük a kezdeményezést és felkérünk sok-sok szervező munkatársat-barátot, sok-sok zenész munkatársat-barátot, álljanak a kameráink elé és meséljék el, mit gondolnak az oltás jelentőségéről. Nem túlzás azt mondani, hogy a példamutatásuknak, a kiállásuknak most hatalmas jelentősége van.

Múlt szerdán egyetlen napot szántunk a forgatásra, ezalatt közel ötvenen szólaltak meg. Abban kivétel nélkül mindenki egyetértett, hogy jelenleg valóban az oltás az egyetlen megoldás. A cél pedig nem titkoltan az, hogy ők mutassanak példát, ők, akikre százezrek hallgatnak: Lukács Lacitól Majkáig, Fluortól Marsalkó Dávidig, vagy éppen a Paloznaki Jazzpiknik, a Budapest Park, a Barba Negra, az Akvárium, a Campus, vagy a SZIN szervezői.

Az interjúk közben azt éreztük, a történetekben több van annál, mint amit vártunk. A rövid üzenetek mellett ennek köszönhetően született egy húszperces riportfilm is, amely egyfajta lenyomatnak, kordokumentumnak tekinthető. Ha szerdán este megnézitek, vagy akár pár év múlva előveszitek, bárki képet kaphat e nehéz időszakról úgy, ahogy művészek és szervezők megélték azt.

Arra bíztatom a filmben szereplőket, bátran osszák meg, vállalják, hogy ez egy olyan ügy, amelyben sokan értünk egyet. Biztosan érkeznek majd kommentek, amelyeket nehéz lesz figyelmen kívül hagyni, de ennél fontosabbnak érzem azt a lehetőséget, hogy közösen sok százezer rajongóhoz, koncertre, fesztiválra járó fiatalhoz és idősebbhez szólhatunk együtt. Rengetegszer érzem azt, hogy szívesen megosztanám a véleményem ezen a helyen, aztán lebeszélem magam, nincs kedvem napokig a kommenteken rágódni. Ehhez most sincs kedvem, de amit leírtam, abban hiszek. Szeretném mielőbb látni azt a sok-sok kezet a színpadok előtt, szeretném, hogy BIZTONSÁGOSAN lehessünk újra együtt."

A szereplők listája itt:

A szereplők és a film készítői fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy számukra az oltás nem politikai kérdés, a megszólalásokért pedig senki nem kért és nem is fogadott el fizetséget. (HVG)

A film pedig:

 UPDATE:

A pünkösd utáni első héten elérhetjük az 5 millió beoltottat – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Jövő héten fognak ismét tárgyalni az esetleges további enyhítésekről, de május végére a korlátozások nagy része megszűnhet, mondta a miniszter. Az oltások számától függetlenül május 28-tól lesz lehetőség a lakodalmak megtartására. Június 1-től pedig nyári táborokat is lehet szervezni.

 

A koncert nem veszélyesebb, mint egy sportesemény

 

A zenei menedzserek nyitási javaslata

 

Hadd lássuk a kezeket, videó, oltás, fesztivál, koncert, Lobenwein Norbert

 

 

Szólj hozzá!


Andrea Bocelli énekel az Eb megnyitóján

Andrea Bocelli énekel az Eb megnyitóján

A Telex információi szerint a világhírű olasz énekes lép fel a pénteken kezdődő Európa-bajnokság megnyitó ünnepségén Rómában. A művész...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

A Monarchia bálja, Európai Tánckaraván, Szalonna és Bandája: jubileumot ünnepel a Duna Karnevál

Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges 'Best of' gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a...

Közmédia: Galla Miklós nem méltó a Karinthy-gyűrűre

Éppen a napokban osztottuk meg új klipjét, nem is gondoltuk volna, hogy ilyen rövid idő elteltével máris újra írunk róla... Ezt a hírt azért szívesen kihagytuk volna.

Pilinszky-szöveg megzenésítésére hirdetett pályázatot az MRME

Az író-költő születésének 100. évfordulója alkalmából A nap születése című meséje szövegének, szövegrészleteinek felhasználásával kell zenét szerezni.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek