Így képzeli el a zenés rendezvények újranyitását a Magyar Turisztikai Program Alapítvány

2021/04/15  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

Megalakult a Magyar Turisztikai Program Alapítvány a rendezvényszakma tapasztalt és elismert szereplőinek támogatásával.

Így képzeli el a zenés rendezvények újranyitását a  Magyar Turisztikai Program Alapítvány

Az alapítvány társelnökei Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója és a Music Hungary Szövetség Fesztivál szakosztályának vezetője és Botond Szabolcs, a Visual Europe Group igazgatója. Kuratóriumi tagjai Dolina Tamás, a Moonlight Event Kft. ügyvezetője, Ernhaft Attila, a Művészetek Völgye Fesztivál ügyvezetője, Schmidt Gábor, a MOB alelnöke, dr. Fiák Krisztina, az MTÜ Rendezvénykoordinációs Osztályvezetője, Ganczer Gábor, a MARESZ elnöke és a Hungexpo vezérigazgatója, Rókusfalvy Gábor, a Roxer Kommunikációs Kft. tulajdonos ügyvezetője, Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója, Lobenwein Norbert, a VOLT alapítója és Szabó László, producer, a Magyar Sakkszövetség, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Zenei Menedzserek Egyesületének elnöke.

A tavalyi év éppen ezért a megszokott, gazdag programválaszték, zenei és művészeti fesztiválok, gasztro- és sportesemények, konferenciák, városi ünnepek nélkül szinte színtelennek hatott, érezhető volt mennyire hiányoznak a nyárból ezek a történetek...

A járvány arra is rámutatott, hogy ezek a rendezvények igenis szükségesek!

Hiszen nem csak az emberek kulturális, illetve szórakozási igényeit elégítik ki, de az iparág jelentősen hozzájárul a GDP-hez több ágazaton keresztül is, amelyek között csak az egyik a turisztika és a vendéglátás.

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány azért dolgozik, hogy ezeket a rendezvényeket biztonságos módon, de biztos léptekkel hozhassa vissza mindenki életébe. 

Az alapítvány célja a rendezvényekkel kapcsolatos nemzetgazdasági, turisztikai, kulturális, településfejlesztési, foglalkoztatási és vállalkozásfejlesztési célok megvalósulásának minél szélesebb körű elősegítése és az ezekhez kapcsolódó funkciók fejlődésének megteremtése. Elsőként pedig a legfontosabbra, azaz az újraindítás elősegítésére koncentrálnak javaslataikkal a kormány felé. 

Ezek közt különféle lépések szerepelnek az újraindításhoz, melyek nagy segítséget nyújthatnak az átmeneti időszakban, azaz ameddig le nem győzzük a járványt. A javasolt nyitás lépéseit is az oltások száma határozza meg az eddigi kommunikáció szerint, így például a szervezet javasolja, hogy 3,5 milliós átoltottságnál, ahogy a vendéglátós egységek teraszai megnyithatnak, akkor egyúttal kérik, hogy egy-egy előadó is felléphessen ott, legyen szó zenéről, szavalásról vagy más művészeti előadásról. Az alapítvány úgy véli, a jelenleg érvényben lévő este 10 órás kijárási korlátozás mellett ez nem jelentené zenés táncos rendezvény kialakulását, ugyanakkor sok zenésznek és főként a háttérzeneművészeknek adhatna lehetőséget az újraindulás.

4 milliós átoltottsági szintnél, vagy ahogy majd esetleg megnyithatnak a szállodák és éttermek, már azt javasolják, hogy minimális létszámmal, de tegyenek további enyhítéseket az oltási és védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Vagyis fontolják meg a bel- és kültéri befogadó képességek valamilyen, például 50-70%-os kapacitásáig a rendezvények megtarthatóságát szigorú protokollok betartása és oltásigazolás bemutatása mellett. Ez már nagyban segítené a rendezvények elindulását. Továbbá az alapítvány támogatja a maszk használatát a rendezvények látogatásakor egy, orvos szakemberek által meghatározott oltási szintig. 

Természetesen mindez az átmeneti időszakra érvényes, hiszen az alapítvány is rendezvényein keresztül szeretné segíteni az országban az átoltottság növelését, hogy közös erővel legyőzhessük a járványt és visszatérhessünk a normális élethez.

Az alapítvány kéri, hogy a sportrendezvényeknél már rendeszeresen használt gyorsteszteket a későbbiekben nagyobb rendezvényeknél, magasabb átoltottsági szintnél is lehessen esetleg használni, ha a helyszínen az egészségügyi szolgálatnál, jóváhagyott protokoll alapján végzi el valaki, azaz eredménye igazolt. Külföldi példa szerint a gyógyszertárakban végzett gyorsteszt validálása is megfontolandó lehet a jövőben.

Bár most a fókusz azon van, hogy mielőbb talpra állhasson a rendezvényszakma, az alapítvány hosszútávon egy, a rendezvények fejlődését segítő hálózatot kíván létrehozni. Feladatának tekinti, hogy a jövőben a rendezvények előkészítése és lebonyolítása hatékonyabban kontrollálható és ellenőrizhető legyen, valamint érdemi koordináció valósuljon meg az egyes, főleg kiemelkedően nagy létszámot vonzó rendezvények között. 

Az alapítvány céljai között szerepel, hogy jogszabályi előterjesztéseket is kidolgozzon a szakma érdekében. Egyik ilyen már jelenleg is jól behatárolt cél a jelenlegi áfa tartalom csökkentése a szektorban 27-ről 5 százalékra, melyet szintén támogat ez a szakmai szövetség is.

Emellett a rendezvények újraindítását segítő pályázatok kiírását is elő szeretné mozdítani az alapítvány. Ezekkel azokat a rendezvényeket lehetne támogatni, amelyeket a járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani vagy amelyek ugyan megvalósulnak, de látogatottságuk és bevételük az emberek félelmei miatt messze elmaradtak a korábbiaktól. Bár még nem tudni, pontosan milyen előírások betartására lesz szükség a jövőben a rendezvényeken való részvételhez, de ezen előírások betartásához szükséges eszközök, infrastruktúra beszerzésére vonatkozó pályázati segítséget remélnek elérni a szövetség tagjai. 

Magyar Turisztikai Program Alapítvány, újranyitás, védettségi igazolás, maszkviselés, tesztelés, zeneipar, tömegrendezvények

 

 

Szólj hozzá!


Lovasival zár a MAI DAL, igyekezz!

Lovasival zár a MAI DAL, igyekezz!

Május 17-én zár a Mai Dal szervezésében létrejött mesterkurzus-sorozat, amely azt vállalta, hogy hat alkalommal hat különböző releváns...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Havasi, Edda, Follow the Flow, Demjén Ferenc az ingyenes Vál-Völgyi Zsúron

Június első hétvégéjén tartják a 6. Vál-völgyi Zsúrt az Alcsúti Arborétumban. Az első pillantásra is magas költségvetésű ingyenes rendezvényen koncertek, gasztrobemutatók, gyerekprogramok, sportesemények várják az odalátogató családokat. Mindkét napon koncertek is lesznek, népszerű fellépőkkel.

Jövőre Ukrajna rendezi az Eurovíziót

"Véget ért a 2022-es Eurovíziós dalfesztivál. A fesztivált a fogadóirodák által régóta első helyre sorolt Ukrajna nyerte" – írta Magyarország legnagyobb Eurovízió-rajongója, az ESC blog.
Új koncertek
Ecce Gratum IV./2.
Cherry koncert
Cherry koncert
Budapest 
Kovács Kati...
Kovács Kati...
Veszprém 
Koncz Zsuzsa koncert
Koncz Zsuzsa koncert
Székesfehérvár 
Trio Sideris
Trio Sideris
Budapest 
ORGONAKONCERT
ORGONAKONCERT
Kaposvár