Így képzeli el a zenés rendezvények újranyitását a Magyar Turisztikai Program Alapítvány

2021/04/15  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

Megalakult a Magyar Turisztikai Program Alapítvány a rendezvényszakma tapasztalt és elismert szereplőinek támogatásával.

Így képzeli el a zenés rendezvények újranyitását a  Magyar Turisztikai Program Alapítvány

Az alapítvány társelnökei Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója és a Music Hungary Szövetség Fesztivál szakosztályának vezetője és Botond Szabolcs, a Visual Europe Group igazgatója. Kuratóriumi tagjai Dolina Tamás, a Moonlight Event Kft. ügyvezetője, Ernhaft Attila, a Művészetek Völgye Fesztivál ügyvezetője, Schmidt Gábor, a MOB alelnöke, dr. Fiák Krisztina, az MTÜ Rendezvénykoordinációs Osztályvezetője, Ganczer Gábor, a MARESZ elnöke és a Hungexpo vezérigazgatója, Rókusfalvy Gábor, a Roxer Kommunikációs Kft. tulajdonos ügyvezetője, Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója, Lobenwein Norbert, a VOLT alapítója és Szabó László, producer, a Magyar Sakkszövetség, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Zenei Menedzserek Egyesületének elnöke.

A tavalyi év éppen ezért a megszokott, gazdag programválaszték, zenei és művészeti fesztiválok, gasztro- és sportesemények, konferenciák, városi ünnepek nélkül szinte színtelennek hatott, érezhető volt mennyire hiányoznak a nyárból ezek a történetek...

A járvány arra is rámutatott, hogy ezek a rendezvények igenis szükségesek!

Hiszen nem csak az emberek kulturális, illetve szórakozási igényeit elégítik ki, de az iparág jelentősen hozzájárul a GDP-hez több ágazaton keresztül is, amelyek között csak az egyik a turisztika és a vendéglátás.

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány azért dolgozik, hogy ezeket a rendezvényeket biztonságos módon, de biztos léptekkel hozhassa vissza mindenki életébe. 

Az alapítvány célja a rendezvényekkel kapcsolatos nemzetgazdasági, turisztikai, kulturális, településfejlesztési, foglalkoztatási és vállalkozásfejlesztési célok megvalósulásának minél szélesebb körű elősegítése és az ezekhez kapcsolódó funkciók fejlődésének megteremtése. Elsőként pedig a legfontosabbra, azaz az újraindítás elősegítésére koncentrálnak javaslataikkal a kormány felé. 

Ezek közt különféle lépések szerepelnek az újraindításhoz, melyek nagy segítséget nyújthatnak az átmeneti időszakban, azaz ameddig le nem győzzük a járványt. A javasolt nyitás lépéseit is az oltások száma határozza meg az eddigi kommunikáció szerint, így például a szervezet javasolja, hogy 3,5 milliós átoltottságnál, ahogy a vendéglátós egységek teraszai megnyithatnak, akkor egyúttal kérik, hogy egy-egy előadó is felléphessen ott, legyen szó zenéről, szavalásról vagy más művészeti előadásról. Az alapítvány úgy véli, a jelenleg érvényben lévő este 10 órás kijárási korlátozás mellett ez nem jelentené zenés táncos rendezvény kialakulását, ugyanakkor sok zenésznek és főként a háttérzeneművészeknek adhatna lehetőséget az újraindulás.

4 milliós átoltottsági szintnél, vagy ahogy majd esetleg megnyithatnak a szállodák és éttermek, már azt javasolják, hogy minimális létszámmal, de tegyenek további enyhítéseket az oltási és védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Vagyis fontolják meg a bel- és kültéri befogadó képességek valamilyen, például 50-70%-os kapacitásáig a rendezvények megtarthatóságát szigorú protokollok betartása és oltásigazolás bemutatása mellett. Ez már nagyban segítené a rendezvények elindulását. Továbbá az alapítvány támogatja a maszk használatát a rendezvények látogatásakor egy, orvos szakemberek által meghatározott oltási szintig. 

Természetesen mindez az átmeneti időszakra érvényes, hiszen az alapítvány is rendezvényein keresztül szeretné segíteni az országban az átoltottság növelését, hogy közös erővel legyőzhessük a járványt és visszatérhessünk a normális élethez.

Az alapítvány kéri, hogy a sportrendezvényeknél már rendeszeresen használt gyorsteszteket a későbbiekben nagyobb rendezvényeknél, magasabb átoltottsági szintnél is lehessen esetleg használni, ha a helyszínen az egészségügyi szolgálatnál, jóváhagyott protokoll alapján végzi el valaki, azaz eredménye igazolt. Külföldi példa szerint a gyógyszertárakban végzett gyorsteszt validálása is megfontolandó lehet a jövőben.

Bár most a fókusz azon van, hogy mielőbb talpra állhasson a rendezvényszakma, az alapítvány hosszútávon egy, a rendezvények fejlődését segítő hálózatot kíván létrehozni. Feladatának tekinti, hogy a jövőben a rendezvények előkészítése és lebonyolítása hatékonyabban kontrollálható és ellenőrizhető legyen, valamint érdemi koordináció valósuljon meg az egyes, főleg kiemelkedően nagy létszámot vonzó rendezvények között. 

Az alapítvány céljai között szerepel, hogy jogszabályi előterjesztéseket is kidolgozzon a szakma érdekében. Egyik ilyen már jelenleg is jól behatárolt cél a jelenlegi áfa tartalom csökkentése a szektorban 27-ről 5 százalékra, melyet szintén támogat ez a szakmai szövetség is.

Emellett a rendezvények újraindítását segítő pályázatok kiírását is elő szeretné mozdítani az alapítvány. Ezekkel azokat a rendezvényeket lehetne támogatni, amelyeket a járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani vagy amelyek ugyan megvalósulnak, de látogatottságuk és bevételük az emberek félelmei miatt messze elmaradtak a korábbiaktól. Bár még nem tudni, pontosan milyen előírások betartására lesz szükség a jövőben a rendezvényeken való részvételhez, de ezen előírások betartásához szükséges eszközök, infrastruktúra beszerzésére vonatkozó pályázati segítséget remélnek elérni a szövetség tagjai. 

Magyar Turisztikai Program Alapítvány, újranyitás, védettségi igazolás, maszkviselés, tesztelés, zeneipar, tömegrendezvények

 

 

Szólj hozzá!


Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

A Carson Coma és a Los Orangutanes is fellép a Müpában

Számos nagyszerű előadással bővül a Müpa téli kínálata: egy évfordulóját ünneplő legendás együttes mellett rendhagyó koncerttel érkezik a fiatalok egyik kedvenc zenekara, visszatérnek népszerű tánc- és újcirkuszi produkciók, és újabb fejezettel folytatódnak a már megszokott sorozatok is.

A skandináv elektronikus zene rideg hullámzása eléri Budapestet: Trentemoller 5 év után visszatér

A dán művész sajátos hangzásvilágával az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb producere lett. Hazánkban is többször adott különleges atmoszférájú koncerteket, most pedig új lemezével tér vissza november 28-án az Akvárium Klubba a Live Nation és a New Beat szervezésében.
Új koncertek