Lehet, hogy soha többet nem lesz karantén Franciaországban

2021/02/09  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu, MTI

A francia nemzetgyűlés kedden megkezdte az egészségügyi rendkívüli állapot június 1-ig tartó meghosszabbítását engedélyező törvénytervezet vitáját.

Lehet, hogy soha többet nem lesz karantén Franciaországban

Az egészségügyi rendkívüli állapot először 2020. március 23. és július 10. között volt érvényben, majd október 17-én a parlament ismét életbe léptette, és meghosszabbította február 16-ig, most a kormány ismételten indítványozza a meghosszabbítást.

Valamennyi parlamenti párt jelezte, hogy támogatja a három és fél hónapos hosszabbítást, ugyanakkor a képviselők rendszeresen beszámolnak arról, hogy a választók belefáradtak a lezárásokba, a vendéglátóiparban dolgozók, a sífelvonókat működtetők, a kulturális intézmények munkatársai és a diákok is egyre gyakrabban fenyegetőznek polgári engedetlenséggel.

A spanyol határhoz közeli Perpignanban a polgármester például kedden megnyitotta a város négy múzeumát a bírósági végzés ellenére, amely a járvány miatt minden francia múzeum további zárva tartását jóváhagyta.

"Van egy vírus. Hosszú ideig itt lesz, együtt kell vele élni. Lesznek variánsok, és lesznek más vírusok. Vannak ellenszerek, van az oltás, minden elővigyázatossági intézkedést meghoztunk, hozzá kell szoknunk. És ez azzal kezdődik, hogy kísérletezünk a dolgokkal" – mondta Louis Aliot polgármester.

"Három hete napi 20 ezer új esetet tárnak fel, három hete napi 1500 betegfelvétel történik a kórházakban, három hete 3000 és 3200 között van az intenzív osztályon ápoltak száma" – nyilatkozta hétfőn Olivier Véran egészségügyi miniszter. "Ebben a helyzetben a köztársasági elnöknek igaza volt, amikor két hete úgy döntött, hogy nem hirdeti ki az általános karantént. Sőt még az is lehet, hogy soha többet nem leszünk karanténban" – tette hozzá.

A tudományos szakemberek most azt vizsgálják, hogyan terjednek a variánsok, s miben mérhető a kijárási tilalom hatása. Mint ismeretes, 2021. január 16-ától  a kijárási tilalom kezdeti időpontját az egész országban 18.00 órára hozták előre. Ez azt jelenti, hogy a 18.00-06.00 óra közötti kijárási tilalmat Franciaország mind a 101 megyéjére kiterjesztették. A bárok és éttermek, konferenciatermek, előadótermek és mozik, színházak, sportcsarnokok, vidámparkok, vásárok és kiállítások zárva tartanak.

 

Franciaország, karantén, pandémia, covid, kijárási korlátozás

 

 

Szólj hozzá!


Andrea Bocelli énekel az Eb megnyitóján

Andrea Bocelli énekel az Eb megnyitóján

A Telex információi szerint a világhírű olasz énekes lép fel a pénteken kezdődő Európa-bajnokság megnyitó ünnepségén Rómában. A művész...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

A Monarchia bálja, Európai Tánckaraván, Szalonna és Bandája: jubileumot ünnepel a Duna Karnevál

Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges 'Best of' gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a...

Közmédia: Galla Miklós nem méltó a Karinthy-gyűrűre

Éppen a napokban osztottuk meg új klipjét, nem is gondoltuk volna, hogy ilyen rövid idő elteltével máris újra írunk róla... Ezt a hírt azért szívesen kihagytuk volna.

Pilinszky-szöveg megzenésítésére hirdetett pályázatot az MRME

Az író-költő születésének 100. évfordulója alkalmából A nap születése című meséje szövegének, szövegrészleteinek felhasználásával kell zenét szerezni.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek