Létezik egy áthidaló megoldás a live stream és az élő koncert között: az Elefánt most bemutatja

2021/05/20  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

Nem tudjuk, mikor sikerül teljesen kiiktatni az életünkből a vírust, de az online térhódításának eredményei várhatóan sokáig velünk maradnak majd. Az egyik ilyen produktum a KÖZÖNSÉGES KONCERT, amelyet az Elefánt prezentál nekünk 2021. május 24-én 20 órától.

Létezik egy áthidaló megoldás a live stream és az élő koncert között: az Elefánt most bemutatja

Tegyük a szívünkre a kezünket: a streamelt koncertek nem váltak a rajongásunk tárgyaivá, létezésüket kényszer szülte, azonban nem feltétlenül fognak teljesen eltűnni az életünkből, mint ahogy a vírust sem fogjuk belátható időn belül elfelejteni. 

Amikor a Szelaví fesztivál sajtóeseményén jártunk, belefüleltünk a zenészek beszélgetéseibe, arról folyt a szó, hogy mennyire nem "igazi" egy online koncert, mennyire nem tudtak mit kezdeni a közönség nélküli léttel. Induljunk ki abból, hogy hogy  a jövőben is támadnak majd korlátozó tényezők – az elmúlt egy év megtanított minket arra, hogy mindennel számoljunk, mindennel IS. Mi lesz akkor, továbbra is a képernyőnek élünk – ki-ki a maga oldalán, átjárás nélkül?

A mostnai koncert szervezői azt találták ki, hogy a Cisco System Webex Meetings elnevezésű szolgáltatását adaptálják a zene világára. Ez egy olyan hibrid koncert lesz, ahol a stúdióban berendezett színpadot kivetítők veszik körbe, ezekre a kivetítőkre pedig élőben bejelentkezhetnek a rajongók (akárcsak egy Zoom vagy Teams meetingen), s ugyanúgy – pontosabban majdnem ugyanúgy –, mint egy élő koncerten, beszélgethetnek a zenekar tagjaival, kiabálhatnak, tapsolhatnak –  és a zenekar is tud hozzájuk szólni. Nincs létszámhatár: a kivetítőkre bejelentkezőket a vizuáltechnikus folyamatosan "pörgeti", így mindenki kikerül s láthatja magát a zenekar mögött.

A koncert fizetős – de kétfajta jegytípus lesz. Az egyik a fent említett interaktív jegyes résztvevő: aki ezt a megoldást választja, annak kötelező bekapcsolni a kameráját, hiszen ez adja meg a koncert arculatát. A másik pedig egy hagyományos stream-jegy: aki nem akarja, természetesen nem jelenik meg a zenekart körülvevő kivetítőn, persze, így nem tud "beleszólni" a koncertbe sem.

A főszereplő az Elefánt zenekar lesz.

„Az elsők között voltunk, akik tavaly lemondták a koncertjeiket, mert fontos volt, hogy biztonságba tudjuk a közönséget és magunkat” – mondja Kovács Zoltán, a zenekar billentyűse. „Felelősséggel tartozunk egymásért, bár nagyon nehéz volt az elmúlt időszak koncertek nélkül, de tulajdonképpen ez a gondoskodás hozta létre a Közönséges Koncert ötletét. Tudjuk, hogy ez a koncert csak részben oldja meg azt, hogy újra a közönségünkkel lehessünk, de amíg nem állhatunk teljes biztonsággal színpadra, ezt találjuk a legjobb megoldásnak. Bár sejtjük, hogy a rajongók már nagyon szeretnének kiszabadulni, de mi nagyon hiszünk abban, hogy megértik azt, hogy erre a formátumra nagy szükség van, és együtt sikerre vihetjük."

Már nem számoljuk, hányszor írtuk le, hogy a zeneipar (is) padlóra került. Ezen cikk megírásának pillanatában még csak egy ígéret van, hogy indulhatnak majd a koncertek, de halvány segédfogalma sincs senkinek, hogy ez az indulás egészen pontosan mit takar majd. Egy efféle hibrid koncert a jövőben egyfajta megoldást jelenthet arra, hogy ne kerüljön a szakma ismét gödörbe. Egyébként is, ha Elton Johnak megfelelt, nekünk miért ne lenne jó? :)

Továbbra is mélyen hiszünk abban, hogy az élő zene főnixként támad fel a hamvaiból, de azért a fellángolási mellett nem árt, ha némi puskaport szárazon tartunk.

 

 

Elefánt, live stream, közönséges koncert, Cisco System, Webex Meetings

 

 

Szólj hozzá!


Ed Sheeran már biztos nem jön az MTV EMA gálára Budapestre

Ed Sheeran már biztos nem jön az MTV EMA gálára...

A zenész covidos lett, karanténba vonult – mindezt a közösségi médiájában jelentette be.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Három év után új lemezzel jelentkezett ZAZ

Napjaink egyik legnépszerűbb francia énekesnője, azaz Zaz három évvel utolsó lemeze, az 'Effet miroir' után idén nyár végén tért vissza "Imagine" című felvételével, amely soron következő albumának előfutára is egyben.

Egy hajóban eveznek: egykori zenésztársa fiával énekel duettet Charlie

Horváth Charlie egykori zenésztársának tehetséges fiával, Erb Virgillel, művésznevén Giovannival adott duettet.
Új koncertek