Létezik egy áthidaló megoldás a live stream és az élő koncert között: az Elefánt most bemutatja

2021/05/20  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

Nem tudjuk, mikor sikerül teljesen kiiktatni az életünkből a vírust, de az online térhódításának eredményei várhatóan sokáig velünk maradnak majd. Az egyik ilyen produktum a KÖZÖNSÉGES KONCERT, amelyet az Elefánt prezentál nekünk 2021. május 24-én 20 órától.

Létezik egy áthidaló megoldás a live stream és az élő koncert között: az Elefánt most bemutatja

Tegyük a szívünkre a kezünket: a streamelt koncertek nem váltak a rajongásunk tárgyaivá, létezésüket kényszer szülte, azonban nem feltétlenül fognak teljesen eltűnni az életünkből, mint ahogy a vírust sem fogjuk belátható időn belül elfelejteni. 

Amikor a Szelaví fesztivál sajtóeseményén jártunk, belefüleltünk a zenészek beszélgetéseibe, arról folyt a szó, hogy mennyire nem "igazi" egy online koncert, mennyire nem tudtak mit kezdeni a közönség nélküli léttel. Induljunk ki abból, hogy hogy  a jövőben is támadnak majd korlátozó tényezők – az elmúlt egy év megtanított minket arra, hogy mindennel számoljunk, mindennel IS. Mi lesz akkor, továbbra is a képernyőnek élünk – ki-ki a maga oldalán, átjárás nélkül?

A mostnai koncert szervezői azt találták ki, hogy a Cisco System Webex Meetings elnevezésű szolgáltatását adaptálják a zene világára. Ez egy olyan hibrid koncert lesz, ahol a stúdióban berendezett színpadot kivetítők veszik körbe, ezekre a kivetítőkre pedig élőben bejelentkezhetnek a rajongók (akárcsak egy Zoom vagy Teams meetingen), s ugyanúgy – pontosabban majdnem ugyanúgy –, mint egy élő koncerten, beszélgethetnek a zenekar tagjaival, kiabálhatnak, tapsolhatnak –  és a zenekar is tud hozzájuk szólni. Nincs létszámhatár: a kivetítőkre bejelentkezőket a vizuáltechnikus folyamatosan "pörgeti", így mindenki kikerül s láthatja magát a zenekar mögött.

A koncert fizetős – de kétfajta jegytípus lesz. Az egyik a fent említett interaktív jegyes résztvevő: aki ezt a megoldást választja, annak kötelező bekapcsolni a kameráját, hiszen ez adja meg a koncert arculatát. A másik pedig egy hagyományos stream-jegy: aki nem akarja, természetesen nem jelenik meg a zenekart körülvevő kivetítőn, persze, így nem tud "beleszólni" a koncertbe sem.

A főszereplő az Elefánt zenekar lesz.

„Az elsők között voltunk, akik tavaly lemondták a koncertjeiket, mert fontos volt, hogy biztonságba tudjuk a közönséget és magunkat” – mondja Kovács Zoltán, a zenekar billentyűse. „Felelősséggel tartozunk egymásért, bár nagyon nehéz volt az elmúlt időszak koncertek nélkül, de tulajdonképpen ez a gondoskodás hozta létre a Közönséges Koncert ötletét. Tudjuk, hogy ez a koncert csak részben oldja meg azt, hogy újra a közönségünkkel lehessünk, de amíg nem állhatunk teljes biztonsággal színpadra, ezt találjuk a legjobb megoldásnak. Bár sejtjük, hogy a rajongók már nagyon szeretnének kiszabadulni, de mi nagyon hiszünk abban, hogy megértik azt, hogy erre a formátumra nagy szükség van, és együtt sikerre vihetjük."

Már nem számoljuk, hányszor írtuk le, hogy a zeneipar (is) padlóra került. Ezen cikk megírásának pillanatában még csak egy ígéret van, hogy indulhatnak majd a koncertek, de halvány segédfogalma sincs senkinek, hogy ez az indulás egészen pontosan mit takar majd. Egy efféle hibrid koncert a jövőben egyfajta megoldást jelenthet arra, hogy ne kerüljön a szakma ismét gödörbe. Egyébként is, ha Elton Johnak megfelelt, nekünk miért ne lenne jó? :)

Továbbra is mélyen hiszünk abban, hogy az élő zene főnixként támad fel a hamvaiból, de azért a fellángolási mellett nem árt, ha némi puskaport szárazon tartunk.

 

 

Elefánt, live stream, közönséges koncert, Cisco System, Webex Meetings

 

 

Szólj hozzá!


Az Arctic Monkeys tökéletes zárása volt a két év után visszatérő Szigetnek

Az Arctic Monkeys tökéletes zárása volt a két év...

Az érezhetően fáradó közönségbe bőven vegyültek a csak hétfő estére kilátogató, a pólókból ítélve főleg AM rajongó magyarok, akik még...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Marcus Miller koncertje a Dürerből a MOMKultba költözik

A koncert helyszíne a Dürer Nagyterme lett volna, azonban a szervezők közleménye szerint a jelen kialakult építőipari körülmények miatt az nem tudja a tervezett időben megnyitni a kapuit, így az odatervezett Marcus Miller kétestés koncertet is új helyszínen, a MOMKultban tartják meg.

Verstappen a Várkert Bazárban

Természetesen nem Max Emilian Verstappen belga-holland születésű, holland autóversenyzőről van szó, hanem Daniel Verstappen nemzetközi hírű belga zongoraművész és zeneszerzőről, aki szeptember 10-én lép fel a Várkert Bazárban.
Új koncertek