Tömegével váltottak karriert az emberek a COVID-19 miatt – Pásztor Anna és Tóth Vera is!

2020/07/24  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

Azt eddig is sejthettük, hogy a járványidőszak sokak megélhetését megnehezítette, esetleg teljesen el is lehetetlenítette. Az mégis meglepetésként érinthet bennünket, hogy még a negyvenesek közt is rengetegen döntöttek a szakmaváltás mellett – derül ki a joszaki.hu felméréséből.

Fotó: Anna

Az már a felmérés elején kiderült: a válaszadók 22 százaléka egyáltalán nincs foglalkoztatva ebben az időszakban, számukra tehát teljességgel ellehetetlenült a munkavégzés. De nem könnyű az ügyfélszerzés azoknak sem, akik nem szakadtak ki a munka világából: a közel ezer kitöltő túlnyomó többsége úgy nyilatkozott, jóval nehezebb számukra klienseket szerezni, mint a vírust megelőző időszakban.

A joszaki.hu-n a válaszadók közel fele nyilatkozta, hogy a bevételek visszaesése “elképesztő mértékben” érinti őket vagy családtagjaikat. További 30 százalék úgy fogalmazott, “jelentősen” hat rájuk a jövedelemkiesés. Gyakori, ám szerencsére nem általános eset, hogy a megrendelők minden korábban lefixált munkát lemondtak náluk.

És hogy meddig húzódik még a járványhelyzet?

A legtöbben úgy vélik, körülbelül 3 hónappal kell számolnunk, de azok sincsenek kevesen, akik szerint a vírus okozta visszaesés még fél évig is eltarthat. A válaszadók felét aggodalommal tölti el, hogy egyáltalán nincsenek megtakarításaik erre az időszakra, ezért minden eddiginél jobban rá is kényszerülnek a munkavállalásra. Akiknek azonban sikerült tartalékokat képezni, azoknak közel fele több mint 3 hónapra elegendő pénzt tett félre.

A szorult helyzetben persze megjelentek a kényszermegoldások: a kitöltők 13 százaléka váltott karriert, hogy átvészelje ezt az időszakot. Érdekes módon nem csak a fiatalabb generáció ilyen rugalmas: a negyvenes éveikben járók éppolyan tettrekésznek mutatkoztak a szakmaváltást illetően, mint a 20 és 30 közöttiek. A vállalkozókedv csak 50 fölött látszik csökkenni...

Egy hölgynek nem illik firtatni a korát, úgyhogy Pásztor Annáról, az Anna & The Barbies frontasszonyáról csak azt írjuk meg, hogy azok közé tartozik, aki nem fél az új kihívásoktól – erről a Blikknek mesélt.

Nem mintha nem lelte volna meg maximálisan az örömét és minden idejét a zenélésben, de az ismert helyzet oda juttatta a népszerű zenekart is, hogy a tagok már a hangszereiket árulják... Azt is elmondta: egyre valószínűbbnek tartja, hogy nem a zenélésből él majd jó ideig, főleg akkor, ha a kormány nem engedélyezi augusztus 15-től az 500 fő feletti rendezvényeket.

Most éppen Bor és Beatles címmel olyan estet szervez és bonyolít, amelyekben a két szenvedélye, a zene és a gasztronómia a találkozik. Nemcsak énekel, hanem akár ki is szolgálja a vendégeket.

Nem ő az egyetlen énekesnő, aki erre a területre vetődött: Tóth Vera is kötényt kötött, és beállt a családi vendéglőbe dolgozni Palkonyán, éppen azon a településen és éppen abban az étteremben, ahol Pásztor Annáék új projektje debütált nemrég.

Fotó: Tóth Vera/FB

"Koncertek nélkül a zenekaroknak végük. Ha minden így marad, maradunk hobbizenészek" – mondta Anna a bulvárlapnak.

"Kérem, ne vegyék el tőlem a hivatásomat, és kérem, hagyják megélni az álmaimat..."– írta Tóth Vera egy posztban a Fb-oldalán.

Tóth Verát legközelebb augusztus 5-én hallhatjuk énekelni, amikor a "Kis koncertek nagy borélmények" koncertsorozat az esztergomi Rózsakert vendéglőbe ér. Az Anna & The Barbies legközelebb július 25-én lép fel a Kobuciban, sőt, másnap is az övék a kastélykert, hogy két részletben rakják össze azt, ami a boldog békeidőkben egyetlen koncert jelentett.

De ha egyszer ennek vége..

 

koronavírus-járvány, foglalkoztatás, karrierváltás, Pásztor Anna, Anna & The Barbies

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek