Várhatóan a jövő héten nyitnak a teraszok

2021/04/16  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

Amint a beoltottak száma eléri a 3,5 millió főt, kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. A mai napig 3 145 592 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 349 314-en már a második adag vakcinát is megkapták. Figyelem: egy oltás nem egyenlő a védettséggel, legyetek körültekintőek!

Fotó: Fellini Római Kultúrbisztró

A Telex tudósítása szerint több kerületben parkolóhelyeket szabadítanak fel, hogy ki tudjanak nyitni a teraszok. Körképük alapján a Szimpla örül, mossák a csapokat, a Kisüzem viszont nem tud megnyitni, mert nincs terasza, a Fekete kutyánál pedig egyelőre nincs elég munkaerő. A Szimpla tulaja szerint  a Városliget, a Népsziget vagy a Római-part vendéglátóhelyei lesznek népszerűbbek az első időszakban, de a belső kerületek nagyobb, világosabb kerthelyiséggel rendelkező helyei is kedveltek lesznek várhatóan.

Erre nagyjából a jövő hét közepén, szerda vagy csütörtök magasságba kerülhet sor. Jó hír a magukhoz térő vendéglátósoknak, hogy a teraszdíjat eltörlik.

"A mai adatokkal az aktív fertőzöttek számában kerültünk meglepő helyre. Annak ellenére, hogy a lakosságszám bőven 10 millió alatti, már ott vagyunk a tízes listán. Lakosságarányosan az első hely is megvan" – írja a Kitekintő.

Ennek ellenére vagy ezzel együtt a Kormany.hu-n csütörtök délután megjelent tájékoztató szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartókodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

Az érvényben lévő távolságtartás előírását nem részletezték a teraszokra vonatkoztatva, vendéglimitről sem szól a tájékoztatás, ellenben részletesen írnak arról, mi lesz, ha:

"A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető. A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható."

Azt nem tudjuk, mik ezek a vendégekre vonatkozó szabályok, vannak-e a felsoroltakon túl további védelmi intézkedések, amelyek be nem tartása retorziót von maga után, feltehetően a záróra az érzékeny pont, de bármi lehet...

Az újonnan alaklult Magyar Turisztikai Program Alapítvány azt kezdeményezte, hogy egy-egy előadó is felléphessen a megnyíló teraszokon, legyen szó zenéről, szavalásról vagy más művészeti előadásról. Az alapítvány úgy véli, a jelenleg érvényben lévő este 10 órás kijárási korlátozás mellett ez nem jelentené zenés táncos rendezvény kialakulását, ugyanakkor sok zenésznek és főként a háttérzeneművészeknek adhatna lehetőséget az újraindulás.

Körbenéztünk egyébként a legkedveltebb kerthelyiséges/teraszos helyek FB-oldalán, egyelőre sehol sem láttunk konkrét nyitásra vonatkozó felhívást. Ezek között vannak olyanok, akik teljesen bezártak, de akadnak olyanok is, akik elvitelre kínáltak ételt/italt a zárás alatt is.

A Kobuci oldalán ez olvasható, a cikk zárásának tökéletes lesz:

"Ez a néhány hónap megint megtanított bennünket arra, hogy nincs az a digitális technológia, ami az élő zene, egy testközelből megszólaló hang(szer), vagy csak egy fák alatti ücsörgés örömét és közösségformáló erejét pótolhatná.
Vagyis újfent megértettük, hogy minden elidegenedés ellenére az ember szociális lény, aki eleven közösségben szeret létezni, és ezt minden nap meg kellene ünnepelnünk, amikor lehetőségünk nyílik rá.
Mi abban bízunk, hogy az elmúlt hónapok nemhogy visszaszorították, de felértékelték a közösségi kultúra jelentőségét az életünkben!"

 

 

újranyitás, teraszok, zenészek

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek