Ő a tamburás lány, akiből a rap kihozza az állatot

2023/12/20  ·   Keltető   ·  koncert.hu

A Palya Bea, Magashegyi Underground és Szabó Balázs zenéjén felnőtt Nagy Ildikó, avagy Tamburilda különleges, tamburára épülő dalai eltérnek a megszokott hangzástól: a hagyományos megszólalás helyett három kedvenc stílusát, az altert, a rapet és a népzenét gyúrja egybe.

Ő a lány, aki népi hangszerekkel rappel

„Az egész ötlet onnan ered, hogy 2017-ben egy nyári táborban a véletlen úgy hozta, hogy megismerhettem egy különleges népi hangszert, a tamburát, majd az egyik konzervatóriumban kérvényeztem, hogy indítsanak el egy ilyen szakot. Indítottak is, de a covid-időszak kicsit átírta a terveimet. Így vitt az élet az autentikus népzene helyett inkább a dalszerzés felé, ragaszkodva persze a népi gyökerekhez. Mindig is nagyon szerettem kilógni a sorból, ezért döntöttem az alternatív irány mellett. Az i-re a pontot végül az tette fel, amikor pár éve rájöttem, hogy a dalötleteim többsége szövegileg elég szókimondó ahhoz, hogy akár rapben is kifejezhessem magamat. Azt mondják amúgy, csendes lánynak látszom, de a rap kihozza belőlem az állatot...” – mesél a művészetéről a felvidéki lány, akinek legújabb szerzeménye éppen december 13-ára, vagyis Luca napra érkezett, természetesen boszorkányos témában.

Ez is mutatja, hogy Tamburilda dalainak témái épp annyira izgalmasan sokszínűek, mint a zenei világa: meseszerű népi hagyományok mellett magáról az életről és a halálról is szólnak, egykeségről, kiközösítésről, és természetesen szenvedélyről. Ildikó állandó segítője a világzene egyik nemzetközileg elismert alakja, Barvich Iván, aki különböző népek hangszereivel pörgeti fel az amúgy sem unalmas trackeket. A produceri munkát pedig az az Edvárd Máté végzi, aki egyre ismertebb a hazai könnyűzenei létben, hiszen dolgozott többek között Király Lindával, Desh-sel és Essemm-el is.

 

Nagy Ildikó, Tamburilda, tambura, rap

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek