Bosnyák és magyar őrület egy dalban: Dubioza Kolektiv plusz Bohemian Betyars

2024/04/13  ·   Klippremier   ·  koncert.hu

Az őrületes – vagy még inkább őrült – koncertjeiről ismert Bohemian Betyars 15 éves történetében először a világ minden tájáról beenged közreműködőket saját zenei univerzumába. Ennek igazi ékköve a most megjelent Rush című dal, amelyet a Dubioza Kolektiv nem kevésbé fékezhetetlen csapatával közösen jegyeznek.

Fotó: sinco

A Bohemian Betyars először a hazai art rock egyik üstökösével, a Platon Karataevvel jelentették meg a Fishing On Orfű fesztivál himnuszának választott Mezítláb című dalt,

majd a katalán La Pegatina következett, akik a rumbát és a latin ritmusokat vegyítik a ska zenével. Utóbbi énekese nem mellesleg nemrég a betyárok spanyolországi turnéjának egyik állomásán is beugrott vendégnek.

Most pedig egy igazi nagyágyúval, a nemzetközileg is hatalmas sikereket elért bosnyák Dubioza Kolektiv csapatával tették össze, amijük van, akikkel többek közt három éve a Budapest Parkban adtak közösen nagy sikerű koncertet. De barátságuk sokkal régebbre nyúlik vissza: kb. nyolc éve léptek fel először egymást követően egy spanyol fesztiválon, majd Törökországban már a szálláson is együtt bandáztak. Akkoriban azonban még álmodni sem mertek arról, hogy ez egy közös dalban teljesedik ki. Végül pont az említett Parkos fellépés adta meg a kezdőlökést az együttműködéshez.

A közös munkáról a zenekar egyik frontembere, Szűcs Levente a következőképp mesél:

“Szerintem a kelet-európai életérzés és sírva vigadás az, ami összeköt zeneileg és koncert hangulatilag minket. Valamint szintén nem kis teljesítmény, hogy Boszniából ekkora nemzetközi sikereket értek el. Jó példa ez nekünk és más zenekaroknak a régióból, hogy innen is el lehet jutni messzire a zeneiparban. Mi elküldtünk nekik egy alapot, aztán nagyon sok ideig vártunk, de megérte: amit visszakaptunk tőlük, az egyszerűen tökéletes volt.”

A Bohemian Betyars és a Dubioza Kolektiv közös nevezőként az angol nyelvet választotta a dalszöveghez, amelynek mondanivalója kicsit rákontrázik az egyébként kifejezetten feszes, zúzós és különböző effektekkel bátran kísérletező zenei alapra. A szerzemény ugyanis olyan témát boncolgat, amivel nagyon könnyen azonosulhatunk. Szűcs Levente szerint:

“Sok mindent bele lehet látni, érezni abba hogy “rush for money”. Gürizel, dolgozol egész életedben, de normális, átlagos, becsületes hozzáállással a legtöbb ember éppen hogy megél az albérletében vagy a hitel terhelt otthonában. Amint van mondjuk kicsivel több pénzed vagy előléptetésed, jön egy újabb infláció hullám, és újra ugyanott vagy arányaiban. Mindeközben a nagy mágnások meg az ügyeskedők arcátlan vagyonokat halmoznak fel mások kárára. Ráadásul a média által hamis materiális álmokat ültetnek a lelkünkbe, nehogy tudjunk örülni annak a kicsinek is ami van. Vagyis lehet örülni azért az életnek, csak elég komoly munkát kell beletenni, hogy tisztán lássunk és érezzünk.”

A Rush című dal tehát már önmagában kimeríti a sírva vigadás fogalmát, és egy újabb meglepetés a Bohemian Betyars életművében. De itt még nincs vége: május elején érkezik a folytatás, amiben egy olyan hazai zenekarral kollaborálnak újra, amire a rajongók már hosszú ideje várnak...

Az új dalokon kívül ezerrel a május 31-én a Budapest Parkban megrendezésre kerülő születésnapi gigakoncertjükre készülnek, ahová meglepetés vendégekkel és extra látvánnyal is készülnek. Ezt még megelőzi a zenekar elmúlt 15 évét feldolgozó, egész estés dokumentumfilm is. És ha mindez nem lenne elég, nyáron egy újabb ismeretlen piacot céloztak meg: Kanadában a Festival D’été de Québecen mutatkoznak be, ahol többek közt fellép Post Malone, J Balvin, 50 Cent és a Mötley Crüe is.

 

Különleges albummal ünnepli 15. szülinapját a Bohemian Betyars

 

 

 

Bohemian Betyars, Dubioza Kolektiv

 

 

Szólj hozzá!


A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült – egész estés doku az idén 55 éve alakult együttesről

A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült...

A Kaláka: A Kárpátoktól a Karib-tengerig című alkotás premierje június 14-én, a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, a filmbemutatót...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Annyi pénz gyűlt össze, hogy Tompos Kátya akár egy drágább kezelést is kaphat

Ezt Hrutka Róbert, Kátya közeli barátja és zenészkollégája mondta a Storynak. A zenész nemcsak a jótékonysági est egyik fellépője volt, hanem az egész esemény zenei rendezője és szervezője is.

Irigy Hónaljmirigy Békáson – hakni vagy koncert?

Mire tombol, aki az IHM által játszott zenére tombol? A nagyérdemű ezúttal Csobánka téren tombolt – a békásmegyeri gyermeknapon.
Új koncertek