Bosnyák és magyar őrület egy dalban: Dubioza Kolektiv plusz Bohemian Betyars

2024/04/13  ·   Klippremier   ·  koncert.hu

Az őrületes – vagy még inkább őrült – koncertjeiről ismert Bohemian Betyars 15 éves történetében először a világ minden tájáról beenged közreműködőket saját zenei univerzumába. Ennek igazi ékköve a most megjelent Rush című dal, amelyet a Dubioza Kolektiv nem kevésbé fékezhetetlen csapatával közösen jegyeznek.

Fotó: sinco

A Bohemian Betyars először a hazai art rock egyik üstökösével, a Platon Karataevvel jelentették meg a Fishing On Orfű fesztivál himnuszának választott Mezítláb című dalt,

majd a katalán La Pegatina következett, akik a rumbát és a latin ritmusokat vegyítik a ska zenével. Utóbbi énekese nem mellesleg nemrég a betyárok spanyolországi turnéjának egyik állomásán is beugrott vendégnek.

Most pedig egy igazi nagyágyúval, a nemzetközileg is hatalmas sikereket elért bosnyák Dubioza Kolektiv csapatával tették össze, amijük van, akikkel többek közt három éve a Budapest Parkban adtak közösen nagy sikerű koncertet. De barátságuk sokkal régebbre nyúlik vissza: kb. nyolc éve léptek fel először egymást követően egy spanyol fesztiválon, majd Törökországban már a szálláson is együtt bandáztak. Akkoriban azonban még álmodni sem mertek arról, hogy ez egy közös dalban teljesedik ki. Végül pont az említett Parkos fellépés adta meg a kezdőlökést az együttműködéshez.

A közös munkáról a zenekar egyik frontembere, Szűcs Levente a következőképp mesél:

“Szerintem a kelet-európai életérzés és sírva vigadás az, ami összeköt zeneileg és koncert hangulatilag minket. Valamint szintén nem kis teljesítmény, hogy Boszniából ekkora nemzetközi sikereket értek el. Jó példa ez nekünk és más zenekaroknak a régióból, hogy innen is el lehet jutni messzire a zeneiparban. Mi elküldtünk nekik egy alapot, aztán nagyon sok ideig vártunk, de megérte: amit visszakaptunk tőlük, az egyszerűen tökéletes volt.”

A Bohemian Betyars és a Dubioza Kolektiv közös nevezőként az angol nyelvet választotta a dalszöveghez, amelynek mondanivalója kicsit rákontrázik az egyébként kifejezetten feszes, zúzós és különböző effektekkel bátran kísérletező zenei alapra. A szerzemény ugyanis olyan témát boncolgat, amivel nagyon könnyen azonosulhatunk. Szűcs Levente szerint:

“Sok mindent bele lehet látni, érezni abba hogy “rush for money”. Gürizel, dolgozol egész életedben, de normális, átlagos, becsületes hozzáállással a legtöbb ember éppen hogy megél az albérletében vagy a hitel terhelt otthonában. Amint van mondjuk kicsivel több pénzed vagy előléptetésed, jön egy újabb infláció hullám, és újra ugyanott vagy arányaiban. Mindeközben a nagy mágnások meg az ügyeskedők arcátlan vagyonokat halmoznak fel mások kárára. Ráadásul a média által hamis materiális álmokat ültetnek a lelkünkbe, nehogy tudjunk örülni annak a kicsinek is ami van. Vagyis lehet örülni azért az életnek, csak elég komoly munkát kell beletenni, hogy tisztán lássunk és érezzünk.”

A Rush című dal tehát már önmagában kimeríti a sírva vigadás fogalmát, és egy újabb meglepetés a Bohemian Betyars életművében. De itt még nincs vége: május elején érkezik a folytatás, amiben egy olyan hazai zenekarral kollaborálnak újra, amire a rajongók már hosszú ideje várnak...

Az új dalokon kívül ezerrel a május 31-én a Budapest Parkban megrendezésre kerülő születésnapi gigakoncertjükre készülnek, ahová meglepetés vendégekkel és extra látvánnyal is készülnek. Ezt még megelőzi a zenekar elmúlt 15 évét feldolgozó, egész estés dokumentumfilm is. És ha mindez nem lenne elég, nyáron egy újabb ismeretlen piacot céloztak meg: Kanadában a Festival D’été de Québecen mutatkoznak be, ahol többek közt fellép Post Malone, J Balvin, 50 Cent és a Mötley Crüe is.

 

Különleges albummal ünnepli 15. szülinapját a Bohemian Betyars

 

 

 

Bohemian Betyars, Dubioza Kolektiv

 

 

Szólj hozzá!


Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja  – koncertekkel

Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja –...

A korábbi években megszokottnál gazdagabb programokkal várja az itt élőket és természetesen az ide látogató vendégeket a hagyományos III....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Feloszlik az Óriás zenekar

Utolsó előtti alkalommal a Fishing on Orfűn lép színpadra a zenekar 06.28-án, a búcsúkoncertjük pedig az Akváriumban lesz a Turbo és a Cataflamingo társaságában.

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...
Új koncertek