A 2017-es év legjobb koncertjei – plusz egy, amiről örökre lemaradtam...

2018/01/08  ·   Koncertbeszámoló   ·  Juhász Vali

Nem fogok nagy meglepetést okozni a koncert.hu látogatóinak. Akik olvassák az írásaimat, láthatják, hogy főleg rockzenében utazom, bár nem vetem meg a jó altert és a kiváló popzenét sem. Az alábbi ötös listában szerepel majd olyan koncert is, amelyen bár részt vettem, akkor éppen nem írtam róla (mert előzőleg már megtettem ugyanennek az együttesnek egy-két másik fellépése kapcsán), de mindenképpen a legjobbak közé sorolandó.

Queen – Papp László Budapest Sportaréna

The Carbonfools – Gödör

Sokat vártunk a The Carbonfools visszatérésére, az őszi Gödör-béli lemezbemutató koncertnél éreztem úgy, hogy összeállt rendesen a banda és itt az idő, hogy erről személyesen is meggyőződjek. Szerencsére nem okoztak csalódást, zseniális volt a koncert. Az új énekessel (Fóris-Ferenczi Gábor) és a félig-meddig titokban megjelent új gitárossal (Gulyás Barna) remekül működik a kémia. Az év meglepetése volt számomra, hogy a nagyon is karizmatikus énekest (ezt még nyilván emlegetjük egy darabig, bár most már talán nem kéne) elvesztve is újjá tudott éledni a magyar popzene egyik meghatározó zenekara. Őszintén gratulálok!

Erasure/Robbie Williams – Groupama Aréna

Erről a koncertről leginkább az Erasure kapcsán tudtam már az esemény másnapján is csak beszélni. Sajnos Robbie nem nyújtotta azt a színvonalat, amit vártam - nyilván köszönhetően a betegségének, amire később derült csak fény. A show-ja kiváló volt, de az énekhangja sajnos nem ütötte meg a tőle elvárt szintet. Viszont az Erasure és Andy Bell remek-remek és még egyszer remek volt. Aki még nem olvasta, most megteheti és ismét leszidhatnak, hogy bántom Robbie-t (akit mellesleg imádok).

Red Machete – Dirty Sound Magnet - Ozone Mama - Instant

Az Ozone Mama iránti szeretetem már nem titkos, számos koncertbeszámolóval igyekszem bizonyítani évről évre, hogy most is azt gondolom, hogy a világ élvonalában a helyük. Most, hogy a Ripple Music adja ki a lemezüket, erre minden esélyük meg is van. 2018. február 17.-én az A38-on mutatják be ezt a korongot. Ám ezen az estén megismertünk másik két zenekart is, akik, bár külföldről érkeztek, komoly meglepetést okoztak. Az ausztriai (linzi) Red Machete nagyon is kellemes rockzenével véteti észre magát, a Dirty Sound Magnet Svájcból pedig európai turnéján teltházakkal lépett fel - nyilván nem véletlenül. És hogy koncert után még együtt ittunk a fiúkkal – minden másra ott a MasterCard. Congrats!

Hurts – Sziget

A Hurts idén kétszer is fellépett nálunk - az EFOTT-on, Velencén és a Szigeten is (ahová beugrósként eljöttek ismét). Szerintem ez a buli eggyel jobban sikerült talán, mint az EFOTT-on és hogy Theo Hutchcraft belenézett a fényképezőgépembe – hát azt köszi. Jól nyomják a fiúk és ezt nem is vitathatja el tőlük senki – már hazajárnak hozzánk, mi meg szeretjük őket.

Queen – Papp László Budapest Sportaréna

Háááááát, nyilvánvalóan és egyértelműen ez volt az év koncertje. Üzenem a fanyalgóknak ehelyről ismét: Adam Lambert a világ egyik legjobb énekese és igenis megállja a helyét a Queenben. Zseniális volt a koncert. Látványban, zeneileg és profizmusban egyaránt. Aki egy két órás buli végefelé úgy énekli el a Bohémrapszódiát, mint Adam Lambert, annak fizetek egy kör shot-ot bárhol, ahol szeretné. Kivételesen erről a koncertről én nem írtam (már megtettem tavaly és tavalyelőtt a berlini és a lengyelországi bulijuk kapcsán), de ajánlom az olvasó figyelmébe két kolléganőm, Labancz Andi és Simonyi Évi lelkes beszámolóit.

+1 Amit elmulasztottam, és míg élek, bánni fogom

Linkin Park – VOLT Fesztivál

Soha a büdös életben nem fogom megbocsájtani magamnak, hogy kihagytam a Linkin Park soproni koncertjét. Az új lemezük nem hozott annyira lázba és gondoltam, még jönnek úgyis Magyarországra. De kb. egy hónappal később Chester Bennington elment... Azóta is sírnom kell, ha eszembe jut, és soha-soha nem felejtem el őt. Nem szégyen bevallanom, hogy anno az akkor kamasz lányom mutatta meg a Linkin Parkot nekem, és tetszett is, de lusta voltam Sopronig elzarándokolni. Azóta is bánom. Shame on me!

 

Best Concerts of 2017

I will not make surprise for the visitors of koncert.hu. Those who read my articles can see that I love mainly rock music, though I do not miss the good alter and the excellent pop music too. The list below will also include a concert that I did not write about (I had already done it about some other concerts of the same band), but it is definitely one of the best ones.

We've been waiting for a long time for The Carbonfools' return. At the album release concert in autumn at Gödör Club I felt that the band is really together. Fortunately, they did not disappoint me, the concert was brilliant. With the new lead singer (Gábor Fóris-Ferenczi) and the semi-secretly released new guitar player (Barna Gulyás), the chemistry works well. It was the surprise of the year because the very charismatic singer went away (we obviously talk about it for a while, though perhaps not suppose) but one of the dominant bands of Hungarian pop music could be renewed. I sincerely congratulate you guys!

The next day of the concert I only say positive things only about Erasure. Unfortunately, Robbie Williams did not offer the level I expected - apparently because of his illness, which was later revealed. The show was excellent, but his vocals did not hit his level. But Erasure and Andy Bell were great and once again great. Anyone who has not read my report then, can do it now and can scold me that I offended Robbie (of course I love him by the way).

My love for Ozone Mama's music is not a secret thing: I'm trying to prove it year-by-year with many concert reports that I think their place is in the forefront of the world. Now, when Ripple Music is releasing their record, they have every chance. On 17th February, 2018, they will present their new record in A38 Ship. But that evening in October we also met two other bands. Although they came from abroad, caused a surprise. Red Machete of Austria (Linz) is also played very nice rock music, and Dirty Sound Magnet from Switzerland makes full house on their European tour - it isn't accidental. And after the concert, we had still have drinks with the guys of the bands - what else do you need? Congrats!

Hurts performed twice in Hungary in 2017 - at EFOTT, Velence and on Sziget (where they came again as jumpers). I think this concert was a bit better than at EFOTT and when Theo Hutchcraft looked into my camera - so thanks. The boys are very good, no debate - they come home to us and we love them.

Of course, this was obviously the concert of the year! I'm going to talk to the unbelievers again: Adam Lambert is one of the best singers in the world and he suits Queen. This concert was genius. With the lights and of course musically and professional. For those who can sing the Bohemian Rhapsody like Adam Lambert at the end of a two-hour performance, I will pay a round shot wherever you want. Exceptionally, I did not write about this concert (I have done that last years about their concerts in Berlin and in Poland), but I would like to recommend the enthusiastic reports of two my colleagues: Andi Labancz and Évi Simonyi.

+1 What I missed and I will regret it while I live...

Linkin Park - VOLT Festival

I will never forgive myself in my whole life that I missed the Linkin Park in Sopron last year. First I didn't like so much their new album and I thought they are coming to Hungary sometime again. But about a month later, unfortunately Chester Bennington passed away. I have to cry ever I remember, and we will never ever forget him. It is not a shame to admit that some years ago my teenager daughter showed Linkin Park to me and I liked it, but I was too lazy to go to Sopron. I still have felt so sorry about it. Shame on me!



 

2017 év legjobb koncertjei, The Carbonfools, Erasure, Robbie Williams, Red Machete, Dirty Sound Magnet, Ozone Mama, Hurts

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek