A punk nem a fiatalok kiváltsága: a Dog Eat Dog Budapesten járt

2023/11/08  ·   Koncertbeszámoló   ·  Labancz Andrea

Az Analog Music Hallba vadonatúj lemezének dalaival érkezett hozzánk az immáron 33. évében járó amerikai punk zenekar, a Dog Eat Dog. Az életvidám és energikus fiúk most sem okoztak csalódást, közvetlenségükkel pedig simán levették a lábukról a legkeményebb figurákat is a közönség soraiban.

Fotó: YouTube

Ha valaki azt gondolná, hogy a punk zene a fiatalok kiváltsága, és 40, 50, 60 felett már nem túl hiteles ebben a műfajban a színpadon ugrálni, az óriásit téved. Persze rengeteg olyan formáció akad, akiknek tagjai a fiatalkori lázadó énjüket idővel a nyugodtabb, megfontoltabb, kevésbé szókimondó változatra cserélik, és ezzel együtt vége szakad az alkotói folyamatoknak is, mivel nincs már miből táplálni a dühös energiát. De szerencsére akadnak olyan csapatok vagy előadók, akik lélekben még mindig képesek tiniként létezni, és mindezt meggyőzően átadni a közönségnek.

A Dog Eat Dog pályafutása során jó néhány zenész megfordult már a zenekarban, de 2008 óta ugyanaz a négy fix ember tartja életben a régi slágereket, és alkotnak közösen újabb maradandó pillanatokat az utókornak. Ketten közülük az első pillanatoktól kezdve oszlopos tagok, az énekes/rapper John Connor, és a basszeros Dave Neabore. Ebből kifolyólag nem csoda, ha kettejük közt tökéletes az összhang. A hogy szokás mondani, a rutin, meg az évek...

Bár a Dog Eat Dog név hallatán sokaknak kizárólag a punk és a rap zene jut eszébe, hozzá kell tenni, hogy a csapat mindig is szívesen alkalmazta a ska és a funk elemeket a dalaikban, az új albumon pedig még egy pici elektronika is csapódik a keverékhez. Mivel a Free Radicals névre keresztelt korongon több lassú szerzemény is helyet kapott, kíváncsi voltam milyen hatásfokkal működik mindez élőben.

Nos, bátran kijelentem, igenis van helye egy alapvetően tombolós, pogózós koncerten is a lassúzásnak. Bár igaz, hogy a legnagyobb őrjöngés még mindig az 1994-ben megjelent Who's the King? alatt volt, amikor már a színpadról ugráltak a tömegbe a szörfözni vágyók, de az új dalokat is a megfelelő lelkesedéssel fogadta a nagyérdemű. Én pedig külön köszönöm, hogy személyes kedvencem, a 1Thing is bekerült a dallistába.

Ami nekem kifejezetten tetszett - és ezt mindig nagyra értékelem -, az a srácok közvetlensége. Ahogy beszélnek a közönséghez/közönséggel, ahogy mosolyognak, mutogatva kommunikálnak, pacsiznak, fényképezkednek, osztogatják a pengetőket és a dobverőket, mind arról árulkodik, hogy sikerült megmaradniuk embernek a "sztárság" közepette. Nem vonulnak vissza a buli után, hogy elkerüljék a rajongókat, inkább arra buzdítják őket, hogy igyanak meg együtt valamit.

A buli hangulatára azt gondolom nem lehetett panasz, és mivel a fiúk végül úgy köszöntek el, hogy "találkozzunk jövőre egy fesztiválon", igencsak esélyes, hogy 2024 nyarán újra hazánkban üdvözölhetjük őket.

Dog Eat Dog, turné, Free Radicals, új album, Analog Music Hall, koncert, Grove Street, Kings Never Die, hardcore-punk

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek