Év koncertje - szavazás

Amire igazán nem számítottunk... – Onunka koncerten jártunk a Hajón

2017. augusztus 01.  ·   Koncertbeszámoló   ·  Simonyi Éva

A hétfő esti Onuka koncert meglepően lendületesre, bulizósra és pörgősre sikerült.

Amire igazán nem számítottunk... – Onunka koncerten jártunk a Hajón

Amikor elkezdtem hallgatni Ukrajna egyik legnépszerűbb együttesének zenéjét, akkor a nyugodtabb hangulatú, melankólikusabb dalokat találtam meg, mint a 1986, az Other, vagy a TIME. Ezek közül néhány dalnak a klipjét is érdemes megnézni, annyira csodálatos látványvilágra építették fel a videókat, hogy az külön élmény a szemnek.

Ezek alapján igen hamar eldöntöttem, hogy engem érdekel ez a koncert, amint megláttam, hogy ellátogat Budapestre, pontosabban az A38-ra. Már egy órával kezdés előtt kezdett gyűlni a tömeg, hamar elindult a hangulatalapozó fröccsözés az orrteraszban, talán azért is, mert úgy éreztem magam, mintha egy szaunában lennék: a Duna közelsége semmit nem segített a szinte elviselhetetlen hőségen.

A koncert fél 9-kor kezdődött, előzenekar az előzetes bejelentés ellenére nem volt, egyből belevágtak a közepébe. A hangulat már a legelején felpörgött, sokkal kevesebb emberre számítottam, de meglepően sokan gyűltünk össze, majdnem tele volt a koncertterem.

A színpadon a 3 fix zenész mellett 5 turnézó tag zenélt még ezúttal velük. A látványvilágra, amennyire csak a hajó viszonylag kicsi színpada megengedi, elég nagy hangsúlyt fektettek. A lila-piros fények egészen földöntúli hangulatot kölcsönöztek az együttesnek már a koncert elején. A színpad két oldalán a kivetítőn folyamatosan mentek a vizuálok, mindig a dalhoz illően: a lassabb dalokhoz állatok rajzolt képei, vagy nonfiguratív grafikák, videók, míg a lüktető, pop-technosabb dalokhoz élesen váltakozó, élénkebb színű képeket láthattunk.

 Az Onuka zenészei rengeteg olyan hangszeren játszottak, amelyek  a szovjet időkben már egyszerűen eltűntek. Ezeket a tradicionális elemeket és népzenei motívumokat szeretné az együttes népszerűsíteni és ismét divatba hozni. A fúvósokat előnyben részesítő hagyományos, népdalokra hajazó dalok (mint például a MISTO) mellett azonban az elektronikusabb hangszerelésű számok is meghatározó részét képzik a zenekar repertoárjának. Be kell valljam, hogy a koncertig főleg a lassabb, kissé elvontabb dalokat találtam meg, így egészen meglepődtem, amikor elkezdték játszani a Vidlik című dalt, és a közönség teljesen megőrült, nyilván a legjobb értelemben.

 A tömeg teljesen extázisba esett már az első néhány hangtól, és én hiába nem ismertem előtte ezt a dalt, tudtam, hogy most valami nagy dobás van készülőben. Nem tévedtem, óriásit ütött élőben. Olyan bulizás és ugrálás indult meg, amilyet nem vártam volna egy Onuka-koncerten. Egészen szürreális élmény volt. Azóta kb 10-szer meghallgattam, nem tudok leállni vele. (Annyira nagy közönségkedvenc ez a szám, hogy hiába van elegendő számuk egy koncerthez, az este legvégén mégegyszer lejátszották, és egyáltalán nem zavart, hogy kétszer hallom ugyanazt a dalt, sőt, isteni hangulat volt, mindenki felszabadultan táncolt, főleg a legvégén.)

Aki eddig nem ismerte őket, annak is érdemes 1-2 dalukba belehallgatni, szertintem fantasztikus zenéjük van, és sokkal nagyobb népszerűséget is megérdemelnének.

 


 

 

Szólj hozzá!


Jönnek a norvégok: szerdán LEPROUS koncert a Dürerben!

Jönnek a norvégok: szerdán LEPROUS koncert a Dürerben!

A norvég zenekar most szerdán ötödik koncertjét adja Budapesten, az A38-as és Barba Negrás fellépések után most először a Dürer kertben,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tavaly örökre kitiltották Tommy Casht az Electric Castle fesztiválról, de már elmúlt

„Köszönjük, Tommy Cash, életed utolsó fellépését az Electric Castle-en!” – ezzel a mondattal búcsúztak „örökre” a bonchidai fesztivál szervezői a Facebookon az észt DJ-től tavalyi performansza után

Koncert közben ment el Elton John hangja

Koncert közben elment a hangja vasárnap Elton Johnnak, emiatt kénytelen volt megszakítani aucklandi fellépését.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek