Az új Madách-musical igazi főszereplői a gyerekek

2018/09/30  ·   Koncertbeszámoló   ·  MG

A Madách Színház legújabb bemutatója kétszeresen is a gyermekekre figyelésről, a tehetség felfedezéséről, gondozásáról szól.

Fotó: Madách Színház

"Nézd, itt várok rád, ó, bárcsak észrevennél…” – éneklik szüleiknek a gyerekek, akik a munka-rohanás-telefonnyomkodás közepette csak a maguk elképzelését, akaratát erőltetnék fiaikra-lányaikra –, azon pedig, hogy ők mit szeretnének, könnyedén átsiklanak…

A Rocksuli (felnőtt) főszereplője egy munkanélküli rockzenész, aki csalással, másnak kiadva magát kerül be egy iskola tanári karába, s felfedezve a rábízott diákokban a zenei tehetséget, gyerek-rockbandát szervez… A történet üzenete: higgyünk gyermekeinkben, adjunk teret értékeik, érzéseik megmutatására, okos, odafigyelő szeretettel szabadítsuk fel őket a megmerevedett társadalmi, szülői elvárások nyomása alól.

A színházi produkció azonban nemcsak a történeten keresztül fogalmazza meg ezt a figyelmeztetést: az előadás közvetlenül is példát mutat, hogy fedezzük fel, segítsük reflektorfényhez a fiatal tehetségeket. A játék igazi főszereplői ugyanis a gyerekek, ők viszik vállukon az előadást: nemcsak eljátsszák az elitiskola diákjait – ez is szép és elegendő teljesítmény lenne –, de azon túl, hogy végigtáncolják és éneklik a darabot, néhányan közülük a rockbanda hangszereseit megformálva

végig is zenélik az új musicalt.

A gyerekek többfordulós válogatás után kerültek be a produkcióba, és sokoldalú képzésben vettek részt: a Kővirágok Énekiskolával közös oktatási programban tanultak éneket, színészmesterséget, hangszeres zenét.

Az új Webber-musical színrevitelének jogát a londoni bemutatót követően nyerte el a Madách Színház, s a New York-i Broadway és a londoni West End után először Budapesten látható. Ezzel folytatódik a teátrum Andrew Lloyd Webber-sorozata: a 2003-ban ugyanezzel a címmel nagy sikerrel bemutatott film musicalváltozatát ugyanis a neves zeneszerző jegyzi, akinek ez a hatodik darabja a Madáchban.

A mostani előadás zeneileg némileg eltér a korábbiaktól: a jellegzetes webberi musicalhangzás helyett ugyanis most keményebb rock-húrokat penget az angol zeneszerző. Ez talán sokakat meglep, de az előadás lendülete, kidolgozottsága, üzenete minden bizonnyal minden nézőt magával ragad majd.

Madách, Rocksuli, musical, Andrew Lloyd Webber

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek