Én még sohasem… voltam Carson Coma koncerten

2022/04/05  ·   Koncertbeszámoló   ·  Herbály Dorottya

De kik is ezek a srácok és hogy is lettek az elmúlt évek egyik legsikeresebb feltörekvő magyar zenekara? Erre kerestem a választ a székesfehérvári Fezen klubban, a Carson Coma első vidéki turnéjának 5. állomásán.

Én még sohasem… voltam Carson Coma koncerten

A klub elnevezése nem véletlen egyezés: a fesztivál szervezőinek két "négy évszakos" koncerthelyszíne van, a Fezen klub és a Petőfi Kultúrtanszék. Ami a Fezen fesztivált illeti, a rendezvény idén ünnepli a 25. szülinapját július 27-30. között. A magyar fellépők közül szinte mindenki ott lesz, aki számít (igen a Carson Coma is), a külföldiek közül az USA-ból érkezik az immáron Téglás Zoli nélkül felálló Ignite, szintén a tengerentúlról a Death Angel, de ott lesz Fehérváron az Epica, a Nightwish és a Meshuggah is.

Tini lányok sikongatása, végtelen sor a mosdó előtt és egy bomba közönség. Valahogy így tudnám röviden összefoglalni életem első Carson Coma koncertjét.

Egy gyorstalpaló, annak, aki nem ismerné még a zenekart.

A Carson Coma indulása 2018-ra datálható. Ekkor jelent meg első videóklipjük a “What A Time To Be Alive” című dalhoz, és az ország legnagyobb független zenei tehetségkutatójában nyújtott teljesítményük alapján lehetőségük volt fellépni a Budapest Parkban. A 2019-es Corduroy Club című első lemezükön még főleg angolul énekeltek, az album zászlóshajója, a “Song About My Grandma” videójával pedig megnyerték a Magyar Klipszemle legjobb klipjéért járó fődíjat.

A srácok 2. albumáról olyan vizuálisan is fantasztikus dalok kerültek ki, mint a “Peti és én” vagy az “Én Még Sohasem”, majd 2020 tavaszán elnyerték a Fonogram év felfedezettje díját. Idén jelent meg a harmadik nagylemezük, a Digitális/Analóg. Ezt turnéztatták meg Fehérváron is.

Egy korábbi interjúban az alábbi 5 szóval jellemezték leginkább a stílusukat:

eklektikus, futurizmus, vidám, szomorú, rockzene.

Én az alábbi 5 szót használnám:

ironikus, sláger, vidám, alter és bajusz.

Biztos vagyok benne, hogy Giorgio (Fekete Giorgio – énekes, gitáros) bajsza is nagyban hozzájárul a zenekar sikeréhez, éppen úgy, mint a zenekar tagjainak személyisége. Ezt remekül ki is használja a körülüttük működő marketing gépezet. Interjúztak többek között Tillával is, jól használják a közösségi médiát, magyar viszonylatban kiemelkedő képi világot alkotnak meg videóklipjeikben, olyan rendezők segítségével (a teljesség igénye nélkül) mint Bolla Kolos, Kizlinger Lilla, Fazakas Lőrinc , Lippai Balázs és Komróczki Dia. Volt már Carson Comás sör – a MONYÓ-val, de csináltak már zenét sörreklám alá is. Legutóbb pedig az HBO új saját gyártású sorozatának, a Besugónak készítettek egy feldolgozást.

A kezdeti albumoknál inkább a táncdalok nosztalgikus világa volt meghatározó, ám az idő előrehaladtával egy kis indi- és alterhangzás is vegyül a zenei összképbe, néhány olyan gitrászólóval, ami az Artic Monkeyst idézi meg. Mindez azonban édes kevés lenne az ironikus szövegek és a fülbemászó dallamok nélkül. A dalok történeteket mesélnek el, amiket újra és újra hallani akarunk, és olyan refrénekkel operálnak, amiket teli torokból szeretnénk ordítani a mellettünk állóval összemosolyogva...

A székesfehérvári vasútállomásról a szállásig egy igazi összeesküvéselmélet-hívő taxis vitt minket, aki a max.10 perces út végére kifejtette, hogy ha a vasárnapi választásokon az ellenzék győz, akkor még idén bekapcsol a Covid-oltás által befecskendezett méreg, ami kiirtja az emberiség felét. Ám, ha a Fidesz győz, akkor ez csak 2023-ban fog megkezdődni. (Az események tükrében mindenki számolja ki az 1/2 világvégét.) Mikor a koncertre indultunk, inkább a hotel recepcióját kértem meg, hogy hívjon nekünk egy autót. A sofőr szerencsére végig teljesen csöndben volt – ugyan dupla áron vitt el a klubba, de hát a konteók hiányát meg kell fizetni, pont, mint a YouTube esetében a reklámmentességet.

Ha kinyitnék egy lexikont, akkor a magyarországi zenei klub definiciója mellett valószínüleg a Fezen klubot találnám meg illusztrációnak. Régi típusú tégla épület, bizti őrök a bejáratnál, ruhatár 200 forintért, egyszeri használatra, nincs ki-be rángatás. A dohányzó részen nincs hamutál, cserében a női mosdó előtt kilométeres sor – ahogy az lenni szokott.

Ahogy belépünk a Nagyterembe, egyből látszott, hogy nem csak lelkes rajongókból áll a közönség, de korosztálytól függetlenül a környékről feltehetően mindenki eljött, aki szórakozásra vágyik. Már az előzenekar alatt megkezdődött a helyezkedés, a terem felénél előbbre csak a leglelkesebb rajongók jutottak. Az első számoknál óriási tombolásba kezdett a közönség, amely végig olyan hálásan fogadta a zenekart, hogy az példaértékű. Remekül volt a koncert felépítve: az összes olyan közönségkedvenc dal felcsendült, mint a “Mit sem érdekel”, az “Immunissá válunk”, a “Legjobb verzió”, az “Osztálytalálkozó” és a “Kék hullám kemping”.

A hangosítással voltak kisebb problémák, ezért a dalok közötti átkötő részeket nem értettük mindig, de szerencsére nem is volt jellemző a hosszú szövegelés, ellenben a jó kis gitárszólók annál inkább. Egyetlen – vicces ˜– anomália keletkezett a hangviszonyok miatt: a “Polaroid” című dalban van egy rész, amikor a zenekar elkezdi énekeltetni a közönséget – egyetlen szövegrészletet, de többször egymás után , azonban vagy az akusztika, vagy a mocskos fantáziám hibája, hogy én azt hallottam ki belőle, hogy

Azt a f*szt csodálni, azt a f*szt csodálni...”.

Kissé megütközve néztem a mellettem álló lánycsoportra, akik nagyon lelkesen énekeltek, így aztán megkérdeztem őket, hogy mi is a pontos szöveg. Ez volt:

“Aznap este bármi, aznap este bármi"..." :)

A srácok végig szépen építkeztek és  egy pillanatra sem engedték el a küzdőtér figyelmét, hogy a végén a közönségkedvenc Pók című dallal zárják a koncertet. A Carson Coma az első élőzenés találkozásunkkor bizonyította: elsöprő erővel rendelkezik a zenekar, magabiztosan adják elő a számaikat, látszik, hogy tényleg felkészültek, és az is, hogy  a tehetség az esetükben alázattal is párosul. Akinek lehetősége van rá, annak ajánlom, hogy nézze meg őket a turné valamelyik állomásán, hiszen bennük van a potenciál, hogy generációjuk egyik kiemelkedő magyar együttesévé váljanak, és akkor milyen jó lesz elmondani, hogy én láttam az első pár évben őket, és már akkor...

A turné állomásai a fotón. Azóta már lehet, több is sold out lett.

Amúgy még van egy kis extra izgulni valójuk a turnéfellépéseken kívül is: az idei Fonogram-gála "az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele kategóriájában" két daluk is esélyes (Pók/Kék Hullám Kemping).

2022. április 30-án Fonogram – Magyar Zenei Díj néven immáron 19. alkalommal hirdet győzteseket a MAHASZ. A zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló, összesen 25 tagú szakmai zsűri az első körös szavazás során a beérkezett, idén ismét rekord mennyiségű, mintegy 1400 nevezés közül választotta ki 18 kategória 5-5 (holt verseny esetén 6) jelöltjét. A jelöltek listája a mainstream pop-rocktól az alternatív/indie-rock, hard rock/metal, rap/hip-hop műfajokon át egészen az olyan speciális kategóriákig  terjed, mint a gyerekzene, a nép- és világzene, a szórakoztató stílusok vagy épp a jazz. (A jelöltek dalai és albumai is meghallgathatók az oldalon.)

 

 

 

Carson Coma, Fezen klub, Székesfehérvár

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek