Év koncertje - szavazás

Fesztivál ismerős díszletekkel: Strand 2015

2015. augusztus 26.  ·   Koncertbeszámoló   ·  Görögh Atus

Zamárdi a XXI. században olyan, mint a 80-as években a zánkai úttörőtábor. Összegyűjti a fiatalokat évről évre, és a kor szellemiségét nyújtja tálcán, egy olyan tálcán, amit láthattunk már a Szigeten. Csak itt kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk.

Fesztivál ismerős díszletekkel: Strand 2015

A fesztiválszezon végére még épségben maradt kellékeket és díszleteket összegyűjtötték és levitték Zamárdiba a Strand fesztiválra. Programfüzet hiányában egy Nők Lapja méretű újsággal kellett beérni, amelyben a komplett balatoni program benne volt júniustól szeptemberig.

Mégis miért volt tökéletes a fesztivál? Hát pont ezért!

Nem volt töltelék, csak koncertek, sörcsap és a borfalu. Egy hazai könnyűzenei fesztivál, ami minden hibájával együtt azt nyújtotta, amit ígért: sok fellépőt és nagyon Balatont. Persze, amíg a Soundon irgalmatlan vakítás megy a látványra, addig itt a partszakasz üresebb volt, mint Kis Grófo road-jának a keze. Legalább egy stég jó lett volna, ahol szól a zene.

Na de tényleg nem panaszkodom, mert egy átlag magyar fiatalnak megengedhető fesztivál volt ár-érték arányban. Persze, ha nem borozni akart, mert akkor ráment inge és gatyája a 400 forintos (ez a legolcsóbb) decinkénti bortól. Plusz szóda, mert azzal elmegy. A méreteket tekintve szeretem az olyan rendezvényeket, amelyek szemmel is beláthatók egyik végüktől a másikig, és nem kell maratoni távokat gyalogolni a színpadok között.

Ha elvesztettük egymást akkor elég volt annyit mondani a telefonba, hogy:

- Halló, hol vagy?

- Itt!

És már meg is találtuk egymást.

Az itt szó mindenre magyarázat volt és nem kellett ismeretlen helyekre keveredni a másikért. Amit nagyon hiányoltam az egy Jack Daniels-szerű (mint a Szigeten), rockvonalat erősítő éjszakai party mulató, bár volt a Rézangyal DJ, de szegény, úgy keverte a dalokat, mintha az lenne a cél, hogy ne pusztán abc sorrendben jöjjenek. Ezért, ha valaki a dance stílust szerette, akkor mire felpörgött volna a slágerekre, addigra elkezdte nyomni a Nirvana-klasszikusokat. Aminek én felettébb örültem, de mire én kezdtem volna megőrülni, addigra egy huszárvágással átment Kelemen Kabátba vagy mi a tökömbe. Zavarodottan kerestük a számításainkat minden este, ahogy a DJ a lemezeket.

A színpadokon a hangtechnika csillagos ötös volt, és némi túlzással állíthatom, hogy a fellépők is rendben voltak. Noha azért hiányoltam párat, de ez a Petőfi rádió műsortárából volt egy válogatás. Sajnos, a rádió műsortára egy nehéz kő, ami lóg a frekvencia öklén, mert hát a közszolgálatiságot elég nehezen meríti ki. Ha a Sziget nem vált volna világhírűvé, akkor ma így nézne ki a hajógyári rendezvény.

Érezhető volt a fáradtság a szervezőkön, és az eddigi VIP helyek csillogása itt csak egy raklapokból hirtelen összekalapált valami volt, ahol a berendezést a Szigeten lestrapált kis kanapék képőezték. Tényleg az volt az érzése az embernek, hogy ez az utolsó húzása az idei szezonban az anyacégnek, és már – minden mindegy alapon – legyenek túl az egészen. Az időjárás folyamatosan beszaratott minket, mert mint egy kivégzőosztag, úgy álltak össze az égen a felhők, és vártuk, mikor változik sártengerré az egész. Ez szerencsére rendszerint kimerült az ijesztegetésben, és csak a pormennyiséget tüntette el.

A nagyszínpad és az OTP Junior színpad összesen egy korsó sörre volt egymástól, és ha kifogytunk, nem kellett élet-halál harcot vívni amíg sorra kerül az ember. Ez is a kis rendezvények mellett szól.

De térjünk át a fellépőkre. A House Of Pain-en (akik talán nem véletlenül délután 4:20-kor léptek fel, aki tudja, tudja, aki nem, nem, 04.20., április 20.) kívül más sztárfellépőt nem láttam, mert akkor kezdődtek, amikor a kisebb színpadon jött egy számomra érdekesebb hazai formáció. Jó is volt, mert végre tudtam figyelni a magyar zenekarokra.

Ákos nagyságát már dicsértem a decemberi Arénás koncert után, és most sincs másképp, mert olyan tökéletesen összerakott műsort láthattunk, ami megüti simán a világsztár fellépők szintjét. De! Számomra lélektelen Ákos előadása, nincs benne vérkeringés, nincs benne élet. Persze minden hang olyan tökéletesen a helyén van és a látvány sem utolsó, de hiányzik nekem belőle a kraft, az erő és alázat.

Steve Aoki! Igen... Ez a neve a zárónapon fellépő úriembernek. Nem is szeretnék többet mondani az egészről, akik olvassák a cikkeimet, pontosan tudják, mennyire szétbasz idegileg az egyszemélyes helyfoglalás a nagyszínpadokon. Itt is volt. Köszönjük.

Meg kell említsem az Ocho Macho koncertjét, ami úgy megmozgatta az emberek testét,-lelkét és mosolyizmait, ahogy az egy igazi fesztiválzenekartól elvárható. Nagyon kívánom a srácoknak, hogy ez a nagyszínpados győzelem (interjú itt) ne csak idén tegye őket a helyükre, hanem jövőre is, mert szükség van erre a feldobott hangulatra minden rendezvényen.

Kis rendezvény, kis beszámoló, mert olyannyira nem történt semmi napközben, hogy említeni sem tudok semmit. Viszont este annál inkább lüktetett a fesztivál, és a kevés programhelyszínnek köszönhetően, minden koncerten tömött nézőtér volt, és ez egyenesen arányos a hangulattal is. A bőrünkből ki tudtunk volna ugrani, ha nem esne ki közben a sör a kezünkből.

Összegezve egy nagyon szimpatikus fesztivál a Strand, de véleményem szerint nagyobb figyelmet érdemelne, mert ez tényleg a mi fesztiválunk, az átlagkeresetű polgároké. És mi is megérdemlünk akkora figyelmet, mint a hollandok a szigeten. A zenekarokon is látható volt, hogy marhára élvezik a multikulti fesztiválok után, hogy itt tényleg rajongók várják őket, és nem a menőségből fesztiválra járók.

övőre legyen jobb, és szeretnék egy plusz színpadot ahol a Petőfi Rádió a közszolgálat címén teret ad a kisebb zenekaroknak is. Mert kell! Mert egyre kevesebb a karakter a színpadokon és egyre kevesebb a hangszerből szóló hang. Tegyenek ellene, mielőtt a hangszerboltok úgy zárnak be, mint a könyvtárak. És az evolúció olyan trükköt fog alkalmazni, hogy egyre hosszabb kezet ad nekünk – a selfi-ek miatt, és 2120-ra pont a földig fog érni.  Mert az evolúció bizony ilyen.

Strand Fesztivál top 10 koncert:

1. Cloud 9+

2. Tankcsapda

3. Ocho Macho

4. Supernem

5. 30Y

6. Szabó Balázs Bandája

7. Soerii and Poolek

8. Intim Torna Illegál

9. Brains

10. Ganxsta Zolee

+1. Müller Péter a diákhitel kávézóban :) 

 

Kezdjetek el járni a Strand fesztiválra, mert egy nagyon jó dolog van születőben és reményeim szerint át fogja venni a Sziget szerepét. Mármint nálunk, a magyar embereknél. Én meg nyomom még a SZIN-en, és másnaposan nyugodtan egyetek halászlevet...

Az se baj a szegedi.

Vagy bajai.

Én ötvöztem, tésztával ettem a szegedit.

 

Fotógaléria itt!

 


 

 

Szólj hozzá!


Curtis befejezte a méregtelenítést

Curtis befejezte a méregtelenítést

Próbálunk visszalapozni a cikkeink köztt... Curtis...Curtis... Megvan: január 7-én adtunk arról hírt, hogy az utóbbi időben inkább csak a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és különféle előadások is. Külföldi sztárvendégként pedig érkezik Bonnie Tyler!

A Belau melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt az Arénában

Alig egy hónap múlva, március 12-én érkezik szólóprojektjével a Linkin Park egyik frontembere, Mike Shinoda az Arénába. Most már az is biztos, hogy felvezetésként a Belau csapat fogja szórakoztatni a közönséget.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek