Menopauza 1170x180

I Think It’s Going to Rain Today – Tom Odell és a budapesti eső

2022/10/03  ·   Koncertbeszámoló   ·  Juhász Vali

Tom Odell legutóbb 2019-ben járt nálunk (előtte már sokszor a Szigeten és a Strand fesztiválon meg a Volt-on), akkor a Barba Negra Music Club (Prielle Kornélia utca) volt a helyszín.

A fotó illusztráció (gq-magazine.co.uk)

A Barba Negra most is stimmelt, így a stáb klubkoncertre készült – de még mi is többször utánanéztünk, hogy akkor most tényleg szabadtéren lesz? A régebbi koncertek kapcsán az a tapasztalatom, hogy Tom Odell jobban szereti a klubokat, és ezt el is mondta nekünk a koncert elején. Így a csendesen, de folyamatosan hulló esőben kissé megilletődve kezdtek el zenélni a színpadon. Mondjuk az is öröm, hogy a brit zenész újra elkezdett turné, hiszen nehéz időszakon van túl.

Nálam külön listán vannak az esős koncertek, van annak valami varázsa, amikor az esőcseppek keverednek a színpadi fényekkel, és bár szerintem is jobban illik Tom Odellhez és a zenéjéhez egy közepes méretű klub, a hangulat a lényeg – és ez pedig a közönségen és a színpadon álló zenészeken múlik, közös "munka". Ezen az estén sem volt zavaró az eső, van ilyen.

A két "bemelegítő" fellépő (vagy mostanában inkább előjátszónak – vagy Majka szerint vendégnek – hívjuk) - Cartwright és az osztrák énekesnő, Oska az időjáráshoz illeszkedő, gitárral éneklős tábortüzes felvezetéssel szolgáltak a szépen gyülekező közönségnek. Szerencsére sokan jöttek időben, amiért ők nagyon hálásak voltak. A főkoncerten vissza is jöttek, a Half As Good As You című - eredetileg duettként megjelent - dalba besegítettek ők is.

Attól most eltekintenék, hogy leírjam, milyen volt percről percre a koncert a Barba Negrában. Aki már látta Tom Odellt színpadon, annak semmi újat nem tudnék mondani. Aki pedig ennek a cikknek az elolvasása után kapna kedvet, annak azt mondom, bátran vegyen jegyet majd a következő koncertjére – szerencsére a brit énekes viszonylag sűrűn jár errefelé, 3-4 évente bizonyosan feltűnik Magyarországon.

Ugyanis:

  • Az utóbbi évtizedekben nem hallottam egyetlen énekest sem, aki olyan gyönyörűen, technikailag tökéletesen énekelt volna, mint Tom Odell.
  • Nincsenek félrement hangok, pedig az éneklés közben zongorázik, olykor feláll és táncol is.
  • Még csak 32 éves, és már olyan szuper nagylemezek vannak a háta mögött, amelyek önmagukban is korszakosak.
  • Nem vesz részt a zeneipar szükségtelen dolgaiban, sokkal fontosabb számára az, hogy a dalok üzenetei eljussanak azokhoz, akik rezonálnak rá - s ez minden egyes koncertjén érezhető.

Az Ukrajnában zajló háború kapcsán TikTok-on és a tüntetéseken is egyfajta himnuszként hangzik fel az Another Love című dala, ami egy egészen kiváló szerzemény, és még az is ismeri, aki azt hiszi, hogy nem. Gyönyörű szövege van, és Budapesten, a Barba Negrában a közönség kórusa – a helyszínen nagy számban jelenlévő Ukrajnából menekültekkel kiegészülve – kívülről fújta. Egy művész számára talán ez a legfontosabb: a mondanivaló átadása a közönségnek. És ezt maximálisan teljesítettük, it was a very nice job.

 

 

 

Tom Odell, Live Nation, Barba Negra

 

 

Szólj hozzá!


Beton.Hofi bocsánatot kért a Sziget szervezőitől

Beton.Hofi bocsánatot kért a Sziget szervezőitől

Beton.Hofi augusztus 9-én ad koncertet a Szigeten. Saját bevallása szerint egyszer hamisított jeggyel is bejutott... A mostani koncertjével utólag...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Expressz – nem csiga! – buszjárat indul Budapest és a Művészetek Völgye között

A rendezvény idején – július 19. és 29. között – a Budapest-Veszprém-Kapolcs-Tapolca vonalon közlekedő, menetrend szerinti autóbuszok mellett hat idősávban indulnak majd expressz járatpárok, szükség esetén több busz is egyidejűleg.

Ahol még a szabadság is szabira megy – Bánkitófeszt

Kezdem a végén: a Bánkitóra csak teljes erőbedobással érdemes menni, úgy, ahogy mi, fél napra (péntek), igazából nem, illetve arra jó volt ez is, hogy felületesen megismerkedjünk a fesztivállal, amelyen még sosem jártunk. Spoiler: a naptárunkba már bevéstük a 2025-ös fesztivál dátumát, az összes napot, pedig még nincs is meg :)
Új koncertek