Itt volt Stohl a Sztárban sztár helyett

2017/09/12  ·   Koncertbeszámoló   ·  Juhász Vali

Bevallom, a Hegedűs a háztetőn-ről 3 dolog jut eszembe: Chájim Topol If I were a rich man-je a filmből (amit soha nem láttam végig, csak részleteket), a Mark Chagall-festmény (amiről a címét kapta a darab) és – ahogy gyerekkoromból emlékszem – Bessenyei Ferenc, aki minden szilveszteri műsorban a végtelenül stílusidegen szmokingjában előadta a Ha én gazdag lennék című dalt.

Fotó: MTI

Éppen itt volt hát az ideje, hogy megnézzem Tevjét, a tejesembert. Az Arénában ilyenkor ugyebár színpadot építenek, kisebb a nézőtér, de így is jó sokan összejöttünk. Ami a legelején zavaró volt, az a nézőtér különböző részeiben elhelyezett hangfalak visszhangja. Akkor volt ezzel baj, amikor sok szövege volt egy-egy szereplőnek, s az is gyorsan egymás után, pörgetve.  Stohl Andrásnál (a főszereplő: Tevje, a tejesember) nem is okozott ez gondot, mert ő szépen, normál tempóban, tagoltan beszélt. Ám "lányai" és "felesége" sokat és sűrűn beszéltek (ez nem az ő hibájuk, ezt követelte a szerepük), nagyon kellett fülelni, hogy mindent értsünk. A dalszövegeket szerencsére kiírták, így azok befogadhatóvá váltak, de az elején majdnem többen hazamentek a hang miatt, de meggyőztük egymást, hogy ez javulni fog a későbbiekben – nem történt meg.

Fotó: MTI

Bevallom, én néhányszor elpityeredtem, például akkor, amikor az előadásnak ahhoz a részéhez értünk, hogy a tejesember legnagyobb lányát elvenné Lázár, a mészáros. Mindenki kedvéért idemásolom a mészáros értelmező szótárbéli szócikkét:

MÉSZÁROS főnév -t, -ok, -a Szarvasmarha, juh, ló levágásával, feldolgozásával, húsának nyers állapotban való forgalomba hozatalával foglalkozó iparos, ill. ilyen mesterséget kitanult férfi. Hentes és mészáros.

Ezt azért tartottam fontosnak, mert az előadásnak ezen a pontján - minden szöveghűség ellenére (mármint hogy az elhangzott szövegek az eredeti regény/musical szövegei, nem írta át őket erre az alkalomra senki) - a közönség előbb kuncogott, aztán nevetgélt, végül harsányan kacagott az ilyen mondatok hallatán, hogy "Nem tehet róla ez a mészáros, hogy ilyen gazdag" vagy "Aki gazdag, az mindenkinél okosabb is lesz" - én inkább sírva nevettem ezeken, de ez legyen az én bajom. Aztán akkor is törölgettem a szememet, amikor a Szeretsz engem? kezdetű dalocska elhangzott. Talán mindenki feltehetné időközönként a hozzá tartozó pasinak/csajnak ezt a kérdést, sok kellemetlenségtől kímélné(n)k meg magu(n)kat.

Fotó: Kiss-Kuntler Árpád / Forrás: Alföldi Róbert/FB

Stohl András remekül énekel (ez már kiderült az István, a királyban is) és tüneményes volt a kicsit öregesre vett (bár kb 50 éves) Tevje szerepében. Azonban a táncos jelenetekben úgy kellett keresnem, hogy hol van, mert annyira felvette a ritmust és olyan szenzációsan beilleszkedett a tánckarba, hogy egyáltalán nem lógott ki. Én sokkal jobban örültem, hogy a Sztárban sztár helyett inkább tanult szakmájában bizonyított tegnap este. De majd a jövő héten ott is brillírozhat.

Fotó: Kiss-Kuntler Árpád / Forrás: Alföldi Róbert /FB

A rabbi szerepére Jordán Tamást írták ki az elmúlt hetekben (sajnos, a produkció honlapján szűkölködtek az információval, noha a web határtalan, és talán az összes közreműködő megérdemelte volna, hogy felvéssék a nevüket a szereposztásba), de nekem végig meggyőződésem volt, hogy a rabbit Márton András (gyermekkorom legkedvesebb meséjében, A Legkisebb Ugrifülesben Ugrifüles hangját adó színész) alakította. A maszkmesterek nem segítettek ennek a kérdésnek az eldöntésében - remek munkát végeztek. Viszont nagyon magas volt, talán Jordán Tamás nem ilyen magas... Ezen a helyen kérem azokat a kedves olvasókat, akik esetleg ott voltak, hogy foglaljanak állást, szerintük Jordán Tamás vagy Márton András alakította a falu rabbiját?

További szerelmeim: Fehér Tibor, Szatory Dávid és a táncosok - közülük mindenki. És a végén a meghajláshoz előrejövő Alföldi Róbert.

Fotó: Kiss-Kuntler Árpád / Forrás: Alföldi Róbert/Fb

Ez a darab önmagában is elég megrázó. Alföldi pedig ízlésesen állt hozzá, és a kevesebb több elve alapján rendezte meg a tejesember történetét, aki nem egy zsidó, akit elzavartak a faluból, ahol addig élt a családja generációkon keresztül, hanem egy közülünk, és ami vele történt, az bármelyikünkkel megtörténhet – mint ahogy ezrekkel megtörténik most is nap mint nap.

Kapcsolódó cikkünk:

A hegedűs most az Arénában tetőzik





Hegedűs a háztetőn, Aréna, Alföldi Róbert, Stohl András, Sztárban Sztár, musical

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek