Kedvcsináló a februári budapesti koncerthez: Tom Odell Bécsben járt

2018/11/20  ·   Koncertbeszámoló   ·  Juhász Vali

Nem tudtunk várni februárig Tom Odellre, ezért aztán múlt pénteken autóba ültünk, és kirongyoltunk Bécsbe meghallgatni és megnézni (ugyanis a produkció látványnak sem utolsó) az általam a kortárs popzene egyik legtehetségesebb dalszerzőjének, énekesének és előadójának tartott brit srác koncertjét a bécsi Gasometerben.

Kedvcsináló a februári budapesti koncerthez: Tom Odell Bécsben járt

Ez a helyszín kedvelt a magyar koncertlátogatók körében, hiszen ahogy beérünk Hegyeshalom felől Bécsbe, gyakorlatilag mindjárt ott is van nagyon közel, nem kell bemenni a belvárosba. Az már a legutóbbi Europe-koncerten is feltűnt, hogy a sajtós jegyek átvétele rendkívül gördülékeny (a megelőző e-mailezés is), bár mostanában itthon is határozottan javul helyzet (ha már megkaptuk a jegyet és a szervezők válaszoltak az e-mailjeinkre).

Egy ír előzenekarral nyílt a este (Picture This), akik ilyen kicsit Ed Sheeranes, kellemes, igényes popzenét játszanak, helyes fiatal srácok, az énekesük szinte nem tud hibázni. Az ír gyökereiket a stílusukba beépítve nagy kedvvel adják elő a főleg a szerelemről, csalódásról szóló dalaikat.

A brit Tom Odellt már ismerhetik a hazai fesztivállátogatók, hiszen a StrandFeszten (két éve) és a Szigeten (tavaly) is fellépett, óriási hangulatot csinált a főzenekarok előtt.

Pedig megérdemli a saját önálló koncertet – éppen ideje lesz ennek a klubbulinak február 9-én a Barba Negrában, mert olyan örömzenét játszik a zenésztársaival, amiben annyira benne lehet lenni, hogy elfelejtettem mindent, ami amúgy foglalkoztat a hétköznapokon. A zenéjére olyan előadók voltak hatással, mint Elton John, David Bowie, Jeff Buckley, Bob Dylan, Leonard Cohen, Billy Joel (akit meg is említ Piano Man-ként egyik dalában), Randy Newman, Tom Waits és Bruce Springsteen. A legjellemzőbb mondat, amit olvastam, és a leginkább igaz rá:

"Biztosan kijelenthetjük, hogy Tom Odellnek – ahogy mondani szokták – nincs szüksége flancos dolgokra ahhoz, hogy zseniális bulit csináljon, így könnyen beláthatjuk, hogyan szerez ennyi rajongót magának." (Mirror)

Szóval nemcsak arról van szó, hogy egy csodálatos kisugárzású és hangú fiatalember leül a zongorához és egy átlagon felüli tudású dobossal, egy csupa zene basszerossal és egy kiváló gitárossal eljátssza a nagy popslágereket, amiket gyermekkorától kezdve írt (és amely tevékenységről azt hitte, hogy nem menő, ezért hosszú ideig titokban tartotta), hanem dögös blues, hangos rock, csendesebb, ámde virtuóz zongorajáték, vicces felkonfok – igazi, élményszámba menő show egy este Tom Odell-lel.

A poénokat nem szeretném előre lelőni, ami biztos: óriási bulira számíthat, aki elmegy február 9-én a Barba Negrába, és vegye is meg a jegyét már most, mert el fogja dobni az agyát azon az estén is. Ilyen, mindent feledtető élmények pedig nagyon kellenek a fáradt téli lelkeknek.We were unable to wait until February for Tom Odell (9th February, 2019, Barba Negra), so last Friday we jumped to our car and went to Vienna to listen and watch (because the production was great sight too) this guy's concert in Gasometer. I think Tom Odell is one of the best songwriter, singer and performer of contemporary pop music.

This venue is very popular for the Hungarian musiclovers, as we arrive from Hegyeshalom to Vienna, it's practically very close, we haven't must to enter the innercity. Even on the recent Europe concert, it has become apparent that the reception of the press tickets is extremely smooth (the previous e-mails too), thanks for Barracudamusic for this.

The first band was an Irish (Picture This) playing nice, modern pop music. They are very nice young guys, their singer can't make a mistake. Embedded in their style of Irish roots, their songs about every good and bad things of love.

The Hungarian audience could see the British Tom Odell at several Hungarian festivals, as the Strand Festival (two years ago) and at Sziget (last year) performed a huge mood before the main bands.

But he deserves an own concert himself - it's time for the clubparty on 9th February in Barba Negra - because he plays so much joy with his musicians that he's so embarrassed that you've forgotten every bad things you have on weekdays. His music was influenced by performers such as Elton John, David Bowie, Jeff Buckley, Bob Dylan, Leonard Cohen, Billy Joel (who was mentioned as Piano Man in one of Tom Odell's songs), Randy Newman, Tom Waits and Bruce Springsteen. The best sentence I've read and the most true is: "We can surely say that Tom Odell does not have to do any special thing to make a brilliant party, so we can easily see how he gets so many fans." (Mirror)

So this production is not only about that a young man with wonderful radiant and voice sits on the piano and with an over-the-top talented drummer, with a full-of-music bass player and with an excellent guitar player, plays his biggest pop hits, what he has written since his childhood (he thought lately, that songwriting was not "cool", so he had kept it secret for a long time), but a hottie blues, a loud rock, a quieter virtuous piano pieces, a funny sentences before the songs - a real, entertaining show, its name: One night with Tom Odell. The tired winter souls need such nights to remember.Tom Odell, koncert, Barba Negra, Bécs, Gasometer

 

 

Szólj hozzá!


EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál...

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban ad koncertet az olasz Quartetto Eos

Magyarországon is elindul az Európai kamarazenei együttműködés, a MERITA projekt, amelynek az a célja, h felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt. A program keretében első ízben május 19-én a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi terében ad koncertet az olasz Quartetto Eos.
Új koncertek