Kiütéssel győzött a Belmondo Ajkán

2013/01/02  ·   Koncertbeszámoló   ·  Labancz Andrea

Habár valószínűleg a nagy többség még a szilveszteri buli megpróbáltatásait igyekszik kiheverni a munkahelyén, én viszont egy pillanatra még visszatérnék egy bizonyos decemberi estére, és egy igen jól sikerült bulira. Dátum: 2012. december 29., idő: este 20 óra környéke, helyszín: Ajka, Rakéta Presszó.

Kiütéssel győzött a Belmondo Ajkán

A kissé szocreál stílusú, valaha szebb napokat is megért épületbe várták a Belmondo rajongókat egy könnyed évzáró koncertre. Míg a zenekar összerakta magát és a technikát a színpadon, mi az előtérben várakoztunk, és az üvegajtón keresztül próbáltuk meglesni, mi folyik odabenn. Már a beállást hallgatva is éreztük, hogy ez nem lesz egy szomorú este, de aki volt már olyan szerencsés, hogy részt vett valaha is egy Belmondo koncerten, annak ez a kijelentés nem okoz különösebb meglepetést. Miután minden és mindenki a helyére került, egy rövid szünet erejéig kiürült a színpad. Számunkra viszont nem telt hasztalanul a várakozással töltött idő, hisz volt szerencsénk személyesen is megismerkedni a zenekar tagjaival.

Azon felül, hogy mind profi zenészek, rettentően közvetlenek, kedvesek, ami manapság sajnos nem jellemző ebben a szakmában. (Tisztelet a kivételnek.)  Külön köszönet a banda frontemberének, Czutor Zoltánnak, aki halálos nyugalommal viselte egyedinek tűnő eszmefuttatásom (azért később megkaptam a magamét), és így egy igazán békés hangulatú, ugyanakkor elgondolkodtató véleménycsatának lehettem aktív résztvevője. Habár úgy érzem, lett volna még mit mondanunk egymásnak, ez az este nem a filozofálgatásról szólt, így kiegyezhettünk a tűzszünetben, és kezdődhetett a zenei feltöltődés.

Elsőként a Nőj már fel című, igen aktuális dalocskával indítottak, majd a Gyereknek maradni örök érvényű szövegét énekelhettük együtt. (Zárójeles megjegyzés, az utóbbi szerzemény videóját minden humort kedvelő egyénnek kötelező megtekinteni! Nem lőném le a poént, csak annyit mondanék, felejthetetlen élménnyel gazdagodtam!) Személyes kedvencem gitárjáték-téren a korai korszakból származó Rocksztár, ami a „beatmetál” besoroláshoz képest inkább a metálhoz közelít. Szintén korai és szintén kedvenc Szabadon című lassúzós után egy kis feldolgozás következett. Persze, ha már beat, akkor csakis Beatles, azon belül pedig egy kevésbé vidám nóta, az Eleanor Rigby. Itt egy szusszanásnyi szünetre vonultak félre a fiúk, egyedül hagyva a színpadon Jammalt, aki kihasználva az alkalmat egy őrületes beatbox produkcióval kápráztatta el a nagyérdeműt.

 

Komolyan mondom, amit ez a srác a szájával/szájában művel (nem rosszra gondolni!), az világszínvonalú! Nem véletlen, hogy ő az ország egyik legjobb (ha nem a legjobb) beatboxosa. A rövid pihenő után a nemrégiben napvilágra került dupla válogatásalbum vadiúj slágere, a Szájalok, majd a kissé erotikus szövegvilágú Libidó kapcsán mozgolódtak a hormonok. Nem mellékesen meg kell említenem, hogy a fiúk – de különösen Czutor Zoli – imád a koncertek alatt is kontaktusban maradni a közönséggel, és ennek jeleként a számok közt néhol ironikus, kissé élcelődős beszólásokkal szórakoztatni a jelen lévő érdeklődőket. Az erősen provokatív Száll az énekszó után egy igazi klasszikus feldolgozás, az 1969-es Butch Cassidy és a Sundance kölyök című western film Oscar-díjas betétdala, a Raindrops Keep Falling On My Head dallamai csendültek fel, ami eredetileg B.J. Thomas nevéhez fűződik. Majd visszakanyarodva a saját szerzeményekhez két „munkás dal”, a Kedd van és a Hoppá után az első igazi nagy sláger a Lesz, volt, van örök érvényű szövegét üvöltöttük nagy egyetértésben.

Még egy utolsó Beatles-feldolgozás, a Birthday, és zárásként két igazi reménykedős, szeretgetős nóta, az egyszerűen nagyszerű Mégis remél, majd a közönségkedvenc Mikor című dalokkal búcsúztak el a fiúk. De csupán a színpadról távoztak, hisz a koncert után is készséggel álltak a rajongók rendelkezésére, legyen szó dedikálásról, közös fényképről vagy csak néhány kedves szóról. Összességében mi remekül szórakoztunk, azt kaptuk, amit vártunk. Vagy annál még egy kicsit többet is. Ez a banda az idő múlásával sem veszít semmit eredeti fényéből, erejéből, értékéből, és a vérfrissítőként ható beatbox mester Jammal leigazolása jelzés értékű a fiatal rajongók számára.

És aki most lemaradt, az először is bánja meg bűneit, majd ha végzett, feloldozást nyerhet azzal, ha január 12-én ellátogat Budapest egyik kedvelt szórakozóhelyére a Gozsdu Manóba, ahol az idei első Belmondo koncert részesei lehetünk! Tessenek kulturáltan szórakozni a fiúkkal!


Képtár

  • Kiütéssel győzött a Belmondo Ajkán kép 8969
  • Kiütéssel győzött a Belmondo Ajkán kép 8970
  • Kiütéssel győzött a Belmondo Ajkán kép 8972
  • Kiütéssel győzött a Belmondo Ajkán kép 8973
  • Kiütéssel győzött a Belmondo Ajkán kép 8974
  • Kiütéssel győzött a Belmondo Ajkán kép 8975
  • Kiütéssel győzött a Belmondo Ajkán kép 8976
  • Kiütéssel győzött a Belmondo Ajkán kép 8977
 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek