Év koncertje - szavazás

Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban

2013. április 21.  ·   Koncertbeszámoló   ·  Szarka Károly

Egy vidám és egy szomorú apropója volt a Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertjének. A vidámságot a Zöld Pardon tavaszi nyitása jelentette, a szomorúságot pedig az, hogy tíz év után kilépett a tíz éves zenekar gitárosa, Csáki Zoltán. Neki ez volt az utolsó koncertje.

Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban

Valószínűleg kevesen örültek egy évvel korábban, amikor a kényszerből bezárt Zöld Pardon mostani helyére költözött. Igaz, csak egy híddal „lejjebb”, de ez éppen elég ahhoz, hogy nehezebb legyen megközelíteni a helyszínt. És kisebb is lett a területe, meg valahol sterilebb, ráadásul idén még az árakat is emelték, amit magyar ember nagyon nem szeret. De még ennek a Zöld Pardonnak is kell örülni, hogy legalább van, létezik.

És ennek a hirtelen jött nyárnak is láthatóan örült mindenki, bár a márciusi nagy havazásokat tavaszi átmenet nélkül követte az április közepi hőség. Olyan váratlanul, hogy még a fák sem zöldültek ki, a kabátoktól viszont máris elbúcsúzhattunk. Mindenesetre elkezdődött a fesztiválszezon, mert ugye a ZP a leghosszabb nyári fesztivál. És ehhez a tavaszi-nyári hangulathoz tökéletesen illett a PASO, azaz a Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertje, az énekes, KRSA elmaradhatatlan, emblematikus fehér kalapjával és fehér öltönyével, amelyet állandóan viselve kilométereket fut egyhelyben a színpadon.

A Zöld Pardonba való bejutás kissé nehézkes volt, még jóval a koncertkezdés után is hosszú sor kígyózott a papírpénzeket az automatákhoz elengedhetetlenül szükséges fém kétszázasokra beváltó pénztár előtt. Nekem, sajtómunkatársként a szeparéba lépve, legalább ezzel nem kellett vesződnöm, viszont hiába a VIP-hely, a PASO az a zenekar, amit szinte lehetetlen ülve vagy állva hallgatni. Aki szereti a skát, annak a színpad előtt a helye!

A srácok többnyire újabb számokat játszottak a koncert első felében, a végére viszont sorra előkerültek a régi kedvencek. A világ vezető politikusainak címzett Babylon Focus, a jamaicai zenét magyar folkelemekkel ötvöző Tenkes kapitánya, a tradicionális magyar konyha dicsőségét zengő Hungarian Dish, a oroszbarát Helló Gagarin, és a kispolgári létet karikírozó Ska-Bah-Dub. Utóbbiban szokás szerint néhány sort Csáki Zoltán gitáros énekelt, ami már hagyomány a PASO-koncerteken.

Ezt sajnos utoljára tette. Csákikapitány elsősorban családi okokból lép ki a zenekarból. Egyrészt kétgyermekes apaként - az egyedülálló zenekartagokhoz képest - érthetően nagyobb terhet jelentenek a próbák, a lemezfelvételek, a koncertek, a turnék, a sok utazás és a rengeteg éjszakázás. Másrészt, hiába a PASO az egyik legkedveltebb vendége a fesztiváloknak, hiába van telt ház mind a budapesti, mind a vidéki koncertjeiken, hiába lépnek fel külföldön is, és hiába játssza a dalaikat a rádió, mindez nem hoz felhőtlen jólétet, főleg egy tizenegy fős zenekar tagjainak.

És igen, most megint lehet szidni a magyar rögvalóságot, már ha illik egyáltalán a gazdasági problémákat egy zenész egyéni döntésébe belekeverni. A lényeg, hogy a zenekar és a rajongók szeretettel búcsúztak a gitárostól, a Zöld Pardon tisztességesen megtelt, és a koncert után is rengetegen maradtak táncolni a színpad előtt. Tavasz közepén beköszöntött a nyár, méltó módon indult a fesztiválszezon.


Képtár

  • Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban kép 11999
  • Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban kép 12001
  • Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban kép 12002
  • Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban kép 12003
  • Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban kép 12004
 

 

Szólj hozzá!


Curtis befejezte a méregtelenítést

Curtis befejezte a méregtelenítést

Próbálunk visszalapozni a cikkeink köztt... Curtis...Curtis... Megvan: január 7-én adtunk arról hírt, hogy az utóbbi időben inkább csak a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és különféle előadások is. Külföldi sztárvendégként pedig érkezik Bonnie Tyler!

A Belau melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt az Arénában

Alig egy hónap múlva, március 12-én érkezik szólóprojektjével a Linkin Park egyik frontembere, Mike Shinoda az Arénába. Most már az is biztos, hogy felvezetésként a Belau csapat fogja szórakoztatni a közönséget.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek