Mi a közös a TV Manciban és a Bikiniben? Koncertbeszámoló

2017/01/19  ·   Koncertbeszámoló   ·  Zerge

Egyesek – legalábbis akik a Bikini mellett a TV Manci zenekar zenéjét is ismerik (a Youtube korában ez azért nem lehetetlen) – kérdezhetnék, hogy mi hozta egy színpadra ezt a két zenekart. Nos, a kíváncsiságukat mindjárt ki is elégítem: Mihalik Viktor dobos személye, aki a pénzkereső foglalkozása (Bikini) mellett a másik zenekarban is üti a bőröket. Végül is, ugye, ideje van, teje van, miért ne szoptatna, hogy a régi viccet idézzük.

Mi a közös a TV Manciban és a Bikiniben? Koncertbeszámoló

A koncert meglehetősen korán, negyed 9 táján kezdődött, nyilván nem meglepően a TV Manci színre lépésével, bevezetőként szokás szerint a Pretty Woman intrójával, ami átcsapott aztán a Horoszkóp című számba. Ezt a dalt a talán mára már kevesebbek által ismert Sztriptíz együttestől feldolgozott Átkozott pillanat követte (a feldolgozást biztosan megkönnyítette, hogy a Sztriptíz egyik dalszerző-gitárosa, Szántó „Faszi” Gábor a TV Manci egyik gitárosa is), és más Sztriptíz-dalok (pl. Mozgólépcső) mellett a koncert folyamán a feldolgozások között elhangzott a Rohan az idő is, amelyet egykor Koncz Zsuzsa vitt sikerre. Na, ez egy kicsit jobb, de legalábbis egyértelműen keményebb változat volt Manciék előadásában. És persze ha már Szántó, akkor legalább egy Üllői Úti Fuck-számnak is okvetlenül a repertoárban van a helye, ez pedig az énekesnő, Manci által csak „a himnusz” jelzővel illetett Bocikám, amely szövegét tekintve egy nő szájából mindenképpen hitelesebben hangzik, mint Szántóéból a Fuck-koncerteken, ugyanis egy nő szemszögéből elemzi a férfi-nő kapcsolat bizonyos szempontjait (bár a legszebb előadását én a Szigeten hallottam sok-sok éve, amikor a C’ est la Vie lányegyüttes, négy nagyon csinos huszonéves csaj – Berta Claudia, Hegyesi Réka, Pályka Betty és a 27 évesen egy baleset következtében elhunyt Sebők Anikó – énekelte a dalt, mondjuk úgy, szókimondó szövegekkel, akit érdekel, megtalálja az interneten, mármint a szöveget).

A műsor nagyobb részét viszont saját szerzemények alkották. A TV Manci leginkább Szántó kissé populárisabb zenei énjét mutatja be (a számok nagy részét ő jegyzi zeneszerőként), ami már nem fér be a punkközeli Üllői Úti Fuck kereteibe. A szöveget pedig túlnyomórészt nem más, mint maga Manci, azaz Fábián Bori énekesnő írja (meg néha Szántó, illetve Sickratman, azaz Paizs Miklós), emiatt női szemszögből mutatják a világot, annak is leginkább a párkapcsolati területét (Mocsok állat, Pasidal).

A zenekar felállása meglehetősen multikulti, mert (több átalakulás után jelenleg) közreműködik benne az Ossian (és bár kevesebben tudják, de a Satöbbi) egykori basszusgitárosa, Vörös Gábor és a rasztás-reggae-s Boda Gábor Zivatar is, a dobos meg, mint írtam, a Bikini dobosa, Mihalik Viktor. A zene valahol a közhelyes 60-as évekbeli magyar slágerzene, a hőskorbeli rock and roll és a punk keveréke (a zenekar szerint pink punk), két remekül és örömmel szólózó gitárossal, tökéletesen élvezhető, és hálistennek ezúttal a hangtechnikus jóvoltából többnyire érthető volt a szöveg is, akárcsak Mancinak a számok között a közönséget hergelő beszólogatásai. Van vér a csajban, na.

(A zenekar viszont még nem egészen PC, így olyan dalszövegrészek is elhangzanak, mint a koncertzáró dalban a „kár, hogy buzi”. A dal valójában azt ecsetelgeti egy lány szemszögéből, hogy mennyire bejön a hölgynek az adott férfiállat, csak hát kár, hogy... De aztán jön a felismerés, hogy ha nem lenne az, akkor lehet, hogy nem is maradna mellette. Hát bizony, ez legalább akkora dilemma, mint Kohn bácsinak a hirdetés: ingyen disznóhús a boltban!)

Mint a koncert után a bárpult melletti szokásos világmegváltás és nagy dolgok megfejtése keretében Németh Lojzival megállapítottuk, a pénteki nap és a korai kezdés egyébként nem tett jót a látogatottságnak, nem is voltam még olyan Bikini-koncerten, amelyen ennyire kevesen lettek volna kezdéskor (másrészt persze a Bikini a Gödörben talán kicsit stílusidegen is, a hely főleg az alter zenék otthona, nem is tudom, fellépett-e már ott Bikini korábban egyáltalán – a régi Gödörben pl. volt ős-Mini, ami szintén nem ez a műfaj, az tény, de ott az esemény egyedisége miatt az is elment, aki egyébként a Gödörbe nem nagyon járt). Talán egy szombat este 10 körüli kezdéssel mindenki jobban járt volna, de most így alakult, ezt kellett szeretni. A koncert végére azért egy laza telt ház csak összejött.

Rövid átszerelés után tehát D. Nagy Lajosék vették át a terepet a színpadon, ezúttal Lukács Petával a gitároknál, akit így kopaszon és méretes szakállal először meg sem ismertem (ráadásul le voltam maradva egy prospektussal, az én fejemben még Csillag Endre gitározott a Bikiniben – azt mondjuk egyből láttam, hogy ez nem ő, vagy ha igen, akkor súlyos plasztikai műtéteken eshetett át), és előadták az elmúlt több mint 30 év slágerválogatását, hogy csak néhány címet említsek, olyan dalokat, mint a Fagyi, a Megüssem vagy ne üssem, Mielőtt elmegyek, Legyek jó, Adj helyet, Ki visz haza stb.). Ezeket már nemhogy álmukból felébresztve, de szerintem már álmukban is simán hibátlanul eljátszanák. Oldalról figyelve a koncertet azt néztem, hogy az egykor (még konzis korában) még tényleg szakmai zsűri (azaz zenészek és zenetanárok, nem hangszert sosem fogott koncertszervezők, rádiómenedzserek, újságírók, szponzorok, rapperek, toxikológusok és fene tudja kik) által az ország legjobb basszusgitárosának és nagybőgősének megválasztott Németh Lojzi nem unja-e magát halálra ezeknek a virtuozitást nem igazán igénylő basszustémáknak az előadása közben.

A koncert során röviden megemlékeztek a zenekar több szövegének (például Közeli helyeken, Megadtam magam a mának, illetve az együttes talán legnagyobb slágere, az Adj helyet) írójáról, a nemrég elhunyt Dévényi Ádámról is, akinek sokat köszönhet az együttes, főleg a Nagy Feró-éra utáni D. Nagy Lajos-os korszak első időszakában dolgoztak sokat együtt.

Ha azt írom, hogy nagyon profi előadást láthattunk-hallhattunk, akkor nem mondok semmit, mivel ettől a csapattól az lenne a meglepetés, ha nem profin adnák elő a dalaikat. Voltak persze olyan meglepő játéktechnikai érdekességek, mint amikor Lukács Peta a gitárnyakat felülről fogva játszott (nyilván nem a legnehezebb szólókat), ami némileg megnehezíti a dolgot, mert a legügyetlenebb kisujj kerül a mutatóujj helyére, és ugye nem igazán erre találták ki a gitárt, de hát ezen a szinten ez már nyilván lényegtelen, mondhatnám, ujjgyakorlat.

Ami mindenképpen a Bikini javára írható, hogy a koncert kezdetén az erős negyedháznak is úgy játszottak, mintha több ezres közönség előtt zenélnének. Mint fentebb írtam, a közel 2 órás koncert végére azért csaknem megtelt a Gödör koncertterme, tippem szerint ez talán 400 embert jelenthet, és mintha valami fejlesztés lett volna a hangtechnikában is, mivel a Bikini is egészen jól szólt.

Fotó: TV MANCI


 

 

Szólj hozzá!


Ingyenes nyáresti előadások a Szent István Parkban

Ingyenes nyáresti előadások a Szent István Parkban

Már Fenyő Miklós is megénekelt, hogy "a legszebb pesti nyár" Angyalföldön jár, és a XII. kerület szereti a zenét. olyannyira, hogy a nyáron...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. március 16-án a Budapest Arénában, és – most először – 2022. március 17-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad.

FOO 2. nap: nagy adag öröm – némi ürömmel

A fesztiváloknak van olyan arca, amit nem nagyon látunk. Benne van az is, hogy nem is akarjuk annyira látni, de azért néha megmutatja magát. Szerencsére, bőven van, ami aztán lenyomja a tudatalattiba a dolgot.

Dühterápiás hardcore-punk kezelés a Dürerben

Akik egy igazi hardcore-punk buliban vezetnék le az elmúlt időszak felgyülemlett dühét, azoknak szerencséjük van, ugyanis július 7-én a Dürer Kert színpadát a Scowl és a One Step Closer veszi birtokba.
Új koncertek
Máté-passió
Máté-passió
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
YBL209
YBL209
Budapest