Összetört szívű asszonygyilkosok

2013. október 07.  ·   Koncertbeszámoló   ·  Szarka Károly

Senki nem azzal van, akivel szeretne lenni. Csütörtök este a Kuplungban. Rossz idő, galád idő. A hely mégis megtelik, fiatal lányok táncolnak, hiába nagyon szemüveges az énekes és nagyon bajszosok a gitárosok, a zenekar valamit nagyon jól csinál. Valószínűleg éppen ezt.

Összetört szívű asszonygyilkosok

Mert a hangosítás borzasztó, alig érteni a szöveget, pedig a Csaknekedkislány meglehetősen szövegcentrikus zenekar. A Falábú nő című sláger és a számról készült videó nemrég bejárta a világhálót, illetve annak egy részét, így több ezer internetező sajnálhatta vagy éppen nevethette ki a „kedves, vicces”, ugyanakkor csak „félkemény” hősszerelmest, aki annyira szemüveges, hogy még egy falábú nő számára sem lehet vonzó („rossz idő volt, galád idő | elutasított a falábú nő”), amit kissé ingerülten vesz tudomásul („hát én megfeneklettem a gyalázatban | baszd meg, mondom, neked falábad van!”).

A szívbemarkoló nóta rögtön a koncert második számaként hangzik el, túl sok ráhangolódást nem engedélyezve az egybegyűlteknek, és szakítva a hagyománnyal, hogy a slágert mindig a végére kell hagyni. Ugyanakkor régen rossz, ha a közönség csak egyetlen dal miatt jár koncertre, de a Csaknekedkislány közönsége érezhetően nem szalonközönség. És van még ott bőven, ahonnan ez jött, a zenekar olyan sorokat húz elő a tarsolyából, mint a Tihany című dal refrénje: „senki, senki nem azzal van, akivel szeretne lenni”. Általános és globális méretű szerelmi bánatot ennél egyszerűbben és őszintébben nem is lehetne megfogalmazni.

Persze ahogy a frontember, Csepella Olivér két szám között megjegyzi, a zenekar tagjainak semmi köze a dalokban szereplő összetört szívű fiúkhoz. Ennek ellentmond a tragikus hangszínű énekes korábbi, szintén koncerten elhangzott kijelentése, miszerint minden egyes dal igaztörténeten alapul, még az Asszonygyilkosság is. A Dr. balatoni kalandja dalcímből meg amúgy is sejthetjük, hogy a gitáros, Konsiczky Dávid saját házibulis élményének feldolgozásáról van szó. Ezek után meg humorérzéktől függően döntse el a nagyérdemű, hogy mi az igazság.

Ha a srácok nem is feltétlenül gyilkoltak nőket, a MOME-s lány megrázó balladáját hallgatva elképzelhető, hogy legalább az udvarlási módszerek („MOME-s lány, MOME-s lány, mióta megláttalak tetszel, elviszlek az Odeon-Lloydba egyszer”) és a megrázó szerelmi csalódások („MOME-s lány, MOME-s lány, tökrészeg vagy baszki, a srác akivel csókolóztál, az ki?”) dalban való megjelenéséhez az alapot mégiscsak az élet szolgáltatta. A szövegekből árad az (ön)irónia, és láthatóan sem menedzser, sem stylist nem szólt bele a színpadi megjelenésbe.

Így aztán kapunk egy egyedi hangú és összetéveszthetetlen stílusú zenekart, amely stúdiólemez nélkül is helyet talál magának a budapesti alternatív-underground színtéren, a Kuplungban összegyűlt és lelkesen táncoló közönség legalábbis ezt bizonyítja. És hiába szólnak a dalok a csajozás területéről begyűjtött kudarcokról, az állandó sikertelenségről, a közönség sorai mégis tele vannak éneklő-táncoló lányokkal. Ha pedig még a zenekar nevét is komolyan vesszük, elhihetjük, hogy mindez csak nekik szól.


Képtár

  • Összetört szívű asszonygyilkosok kép 20068
  • Összetört szívű asszonygyilkosok kép 20069
  • Összetört szívű asszonygyilkosok kép 20070
  • Összetört szívű asszonygyilkosok kép 20072
  • Összetört szívű asszonygyilkosok kép 20073
  • Összetört szívű asszonygyilkosok kép 20074
 

 

Szólj hozzá!


Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

Piedone nyomában címmel mutatja be pénteken a Bud Spencer filmszínész életéről szóló portréfilmet az M5 kulturális csatorna.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Gájer Bálint párt keres egy duetthez

Gájer Bálint nagy erőkkel készül karácsonyi nagy koncertjére (az esemény adatlapját csatoltuk). Az élményben, amelyet egy ilyen ünnepi fellépés jelent, szeretne megosztozni valakivel, aki elénekli vele a nagy közönség előtt a Fehér Karácsony című népszerű karácsonyi dalt.

Itt van ZAZ legújabb albuma!

A franciák csodafegyvere a napokban mutatta be legújabb albumát. Az énekesnő új anyaga a chanson, a dél-amerikai gitár, a pop, a salsa és a rock elemeinek ötvözésével született meg, a végeredmény pedig hűen tükrözi Zaz művészi hitvallását.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek