Összetört szívű asszonygyilkosok

2013/10/07  ·   Koncertbeszámoló   ·  Szarka Károly

Senki nem azzal van, akivel szeretne lenni. Csütörtök este a Kuplungban. Rossz idő, galád idő. A hely mégis megtelik, fiatal lányok táncolnak, hiába nagyon szemüveges az énekes és nagyon bajszosok a gitárosok, a zenekar valamit nagyon jól csinál. Valószínűleg éppen ezt.

Összetört szívű asszonygyilkosok

Mert a hangosítás borzasztó, alig érteni a szöveget, pedig a Csaknekedkislány meglehetősen szövegcentrikus zenekar. A Falábú nő című sláger és a számról készült videó nemrég bejárta a világhálót, illetve annak egy részét, így több ezer internetező sajnálhatta vagy éppen nevethette ki a „kedves, vicces”, ugyanakkor csak „félkemény” hősszerelmest, aki annyira szemüveges, hogy még egy falábú nő számára sem lehet vonzó („rossz idő volt, galád idő | elutasított a falábú nő”), amit kissé ingerülten vesz tudomásul („hát én megfeneklettem a gyalázatban | baszd meg, mondom, neked falábad van!”).

A szívbemarkoló nóta rögtön a koncert második számaként hangzik el, túl sok ráhangolódást nem engedélyezve az egybegyűlteknek, és szakítva a hagyománnyal, hogy a slágert mindig a végére kell hagyni. Ugyanakkor régen rossz, ha a közönség csak egyetlen dal miatt jár koncertre, de a Csaknekedkislány közönsége érezhetően nem szalonközönség. És van még ott bőven, ahonnan ez jött, a zenekar olyan sorokat húz elő a tarsolyából, mint a Tihany című dal refrénje: „senki, senki nem azzal van, akivel szeretne lenni”. Általános és globális méretű szerelmi bánatot ennél egyszerűbben és őszintébben nem is lehetne megfogalmazni.

Persze ahogy a frontember, Csepella Olivér két szám között megjegyzi, a zenekar tagjainak semmi köze a dalokban szereplő összetört szívű fiúkhoz. Ennek ellentmond a tragikus hangszínű énekes korábbi, szintén koncerten elhangzott kijelentése, miszerint minden egyes dal igaztörténeten alapul, még az Asszonygyilkosság is. A Dr. balatoni kalandja dalcímből meg amúgy is sejthetjük, hogy a gitáros, Konsiczky Dávid saját házibulis élményének feldolgozásáról van szó. Ezek után meg humorérzéktől függően döntse el a nagyérdemű, hogy mi az igazság.

Ha a srácok nem is feltétlenül gyilkoltak nőket, a MOME-s lány megrázó balladáját hallgatva elképzelhető, hogy legalább az udvarlási módszerek („MOME-s lány, MOME-s lány, mióta megláttalak tetszel, elviszlek az Odeon-Lloydba egyszer”) és a megrázó szerelmi csalódások („MOME-s lány, MOME-s lány, tökrészeg vagy baszki, a srác akivel csókolóztál, az ki?”) dalban való megjelenéséhez az alapot mégiscsak az élet szolgáltatta. A szövegekből árad az (ön)irónia, és láthatóan sem menedzser, sem stylist nem szólt bele a színpadi megjelenésbe.

Így aztán kapunk egy egyedi hangú és összetéveszthetetlen stílusú zenekart, amely stúdiólemez nélkül is helyet talál magának a budapesti alternatív-underground színtéren, a Kuplungban összegyűlt és lelkesen táncoló közönség legalábbis ezt bizonyítja. És hiába szólnak a dalok a csajozás területéről begyűjtött kudarcokról, az állandó sikertelenségről, a közönség sorai mégis tele vannak éneklő-táncoló lányokkal. Ha pedig még a zenekar nevét is komolyan vesszük, elhihetjük, hogy mindez csak nekik szól.


Képtár

  • Összetört szívű asszonygyilkosok kép 20068
  • Összetört szívű asszonygyilkosok kép 20069
  • Összetört szívű asszonygyilkosok kép 20070
  • Összetört szívű asszonygyilkosok kép 20072
  • Összetört szívű asszonygyilkosok kép 20073
  • Összetört szívű asszonygyilkosok kép 20074
 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek