Rhoda Scott: Csatazaj helyett isteni béke

2014. augusztus 01.  ·   Koncertbeszámoló   ·  Dobos Klára-Mikita Gábor

Az orgonisták párviadalaként szokták hirdetni a világot a hetvenes években meghódító „mezítlábas” dzsesszorgonista, Rhoda Scott és Varnus Xavér közös koncertjeit, ám csatazaj helyett inkább a házi zenélések szeretetteljességével, békéjével, egymásra figyelő odaadásával ajándékozták meg a hallgatóságot.

Rhoda Scott: Csatazaj helyett isteni béke

A Modern Art Orchestra és vendégeik – olyan kiválóságok csatlakoztak a két orgonistához, mint a néger énekesnő, Miss Lavin, valamint a hazai musicalszínpadok sztárja, Mahó Andrea – elvarázsolták a Budapesti Kongresszusi Központ közönségét.

"A zene Isten hallgatása.” Gyakran eszembe jut ez a gyönyörű gondolat, mely egyáltalán nem csak a klasszikus muzsikára vonatkoztatható. Most éppen Varnus Xavér juttatta eszembe, aki Rhoda Scott bevezető számai után elmesélt egy történetet: Egy New Orleans-i kocsmában kevésbé jó zenészek szünetre vonultak, s egy másik – jóval nagyobb kvalitású – csapat foglalta el a helyüket. A zongorista Bachot kezdett játszani. A füstköd s az állott whiskyszag tovább terjengett a levegőben, viszont a cigarettát és a poharat tartó kezek megdermedtek, döbbent csönd jellemezte a pillanatot... S a zene élt! Mert vannak olyan zenék, amelyek bárhol, bármilyen körülmények között eljátszhatók – s hatók! Erre döbbent rá ott Varnus Xavér... Hozzátette, e zenékből isten szól, ő tehát most megszólaltatja istent... És a dzsesszes felütés után jólesett ,"tisztán” is hallgatni a klasszikust.

Később még jött egy Bach, de az már klasszikus értelemben nem volt ,"tiszta”, viszont az biztos, hogy a jóisten összes szentjeivel és angyalaival kiült egy felhőre, láblógatva élvezni a muzsikát. (Ha Bach "jó fej” volt, akkor ő is dobolta lábával a ritmust, arcán szétterülő élveteg mosollyal...) Amit a két orgonista és zenészkollégáik a D-moll toccátával műveltek,  az mindenképpen "istenire” sikeredett. A törékeny kis nő olyan dinamikával vitte dzsesszbe a bach-i dallamokat – mikor a fővonalat játszó Varnus Xavér korrekt házigazdaként itt is átadta a lehetőséget egy időre vendégének –,hogy az felejthetetlen...

Amikor nem játszott, szerényen, élvezettel hallgatta kollégáját, más pillanatokban pedig olyan alázattal, olyan koncentrációval szállt be a dallamsorba, hogy az minden zenésznek példa lehet. De általában is, ahogy szinte észrevétlenül bejött a színpadra, ahogy inkább a keleti emberekre jellemző finomsággal meghajolt a tapsnál s pillanat alatt láthatatlanul eltűnt a színről, mintha ott se lett volna, az szinte egyedülállónak mondható: azt sugallta, nem ő a fontos, hanem a zene, amit közvetenie kell!

A koncert végén kis showelemként Varnus Xavér a néger vendégénekesnek, Miss Lavin-nek adta egy híres művésztől kapott fekete ingét, a remek énekesnő ugyanis korábban megjegyezte, mennyire szeretne egy ilyet... A kedves meglepetésgesztus pontosan azt a baráti hangulatot sűrítette egyetlen látványos mozzanatba, amit egész estén átéreztünk. Végül a vastaps utáni ráadásszám is Rhoda Scotté lehetett: míg ő "harmonizált”, Varnus Xavér hangszert váltott, a kongát paskolta. De ne aggódjanak a rajongói, bár úgy látszott, élvezi ezt a játékot is, az azért végig lejött, hogy az ő hangszere az orgona: már maga az a szeretetteli lazaság, ahogy odaült a hangszer elé..., na meg az otthonos és könnyed játék is jelezte: nem adná semmiért...

Fotók itt!


 

 

Szólj hozzá!


A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a visszaélésekre

A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a...

Már mi is jeleztük, hogy egyre több áldozata van az átverős jegyárusító oldalaknak. Most a zeneakadméa adott ki egy közleményt ezzel kapcsolatban.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Elárverezik Frank Sinatra hagyatékának egy részét

Elárverezik a két évtizede elhunyt Frank Sinatra és tavaly eltávozott felesége, Barbara hagyatékának egy részét, köztük filmes forgatókönyveket és ékszereket a jövő hónapban New Yorkban – tudtuk meg a Hirado.hu-tól.

1968-2018: Elvis-ünnep lesz Budapesten

Azt mindjárt leírjuk bővebben, mi történt 1968-ban, 2018-ban, közelebbről: november 17-én bazinagy Elvis-buli lesz este héttől a Liget Clubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek