Szükségszerű szenvedély a Hunniában: Vasárnapi Gyerekek

2013/04/02  ·   Koncertbeszámoló   ·  Szarka Károly

Este tíz óra múlt, és mindössze két asztaltársaság, meg néhány pultnál lézengő vendég a Hunniában. Darvas Bence, a Vasárnapi Gyerekek billentyűs-énekese ráncolja a homlokát, hogy hol van az a sok ember, aki a Facebookon jelezte a részvételét.

Szükségszerű szenvedély a Hunniában: Vasárnapi Gyerekek

Próbálom védeni az igazolatlanul távolmaradókat, a budapesti eseménydömpingben néha felelőtlenül igazoljuk vissza a megjelenésünket mindenféle rendezvényre, pedig nem lehet mindenhol ott lenni. A srácok azért várnak még egy kicsit, aztán bő másfél órás késéssel elkezdődik a koncert, és tessék, közben mégis megtelik a Hunnia.

A Vasárnapi Gyerekek koncertjein évek óta elhangzik jó néhány olyan dal, amelyek nagyjából egyidősek a bemutatkozó lemezzel, vagy talán idősebbek is nála, és persze folyamatosan születnek újak is. Ezek a dalok most végre rögzítésre kerültek, bár a felvételek utómunkái még hátravannak. Darvas Bence szerint júniusban jelenik meg az új album. Éppen ideje, mert a Vadul szelídülünk vagy az úgynevezett Közlekedj okosan blokk dalai, a Macskaszem és a Ne lépj le nem hiányozhatnak a Vasárnapi Gyerekek koncertjeiről.

Viszont ezúttal a zenekar négy állandó tagja, a már említett frontember, Darvas Bence, a szólógitáros Czitrom Ádám, a basszusgitáros Horváth Gábor és a dobos Dudás Zsombor közül utóbbi hiányzott. A helyére Porteleki Áron ugrott be, kiváló jazzmuzsikus, több jazz- és népzenei formáció tagja. Az elején azért egy kicsit furcsa volt, hogy ezúttal nem jön a megszokott vokál a dobok mögül, aztán néhány dal után ezt is meg lehetett szokni, a helyettesre nem lehetett panasz.

A Vasárnapi Gyerekek a legritkább esetben játszanak vasárnap (persze volt már ilyenre is példa), viszont nagyon jó kis hangulatos koncerteket adnak csütörtöki és pénteki estéken, rendszerint belvárosi klubokban. Így volt ez most is, a srácokat és a közönséget is elkapta a „szükségszerű szenvedély”. A nyolcvanas évek underground zenekarainak világát felidéző, de az alternatív rockzenét sok minden más stílussal vegyítő zenekar számait elsőre talán nehéz befogadni, legalábbis hallottam ilyen véleményeket ismerősi körből, de akik eljönnek egy koncertre, azok általában jól érzik magukat, és így volt ez a Hunniában is. Nekem pedig személy szerint ez már a sokadik alkalom volt.

A nehéz befogadhatóság talán a néhol előbukkanó depresszív belvárosi hangulatból eredhet, vagy a dalok végtelenszer elismételt refrénjeiből. Milliószor elhangzik, hogy „bátran lehetsz hülye velem | bátran lehetek hülye veled”, „kosárfonásra nincs idő | a három boszorkány tincsibő’”, „Budapest egy test | Budapest egy testtartás”, vagy hogy „mit igyak máma, ki tudja | majd a kocsma megmondja”. De a legjobb példa talán a Hajnal című szám, egyetlen sorával, ami így értelemszerűen maga a refrén is egyben: „Tengerből ébred a fény”.

De hiába halljuk ezeket a sorokat végtelenül sokszor, az egysoros dalok, a minimál-refrének és az egyszerű rímek („beteg leszel | ha mind megeszel”, „most öltözöl | vagy üvöltözöl?”„nem csajozok | csak ricsajozok”) nagyon is jól működnek. A hosszabb-rövidebb altatásokat néhány perces zúzás követi, meg hihetetlen gitárszólók – csak bámulunk, hogy Czitrom Ádám miket művel a gitárral. Horváth Gábor és a koncertre ezúttal beugró Porteleki Áron remekül szolgáltatja a ritmust, Darvas Bence pedig szokás szerint megőrül a billentyűk mögött, elborultabb pillanataiban az égbe emelve hangszerét.

Bár azt veszem észre magamon, hogy egyre ritkábban hagyom ki a Vasárnapi Gyerekek koncertjeit, és ez már egy ideje így megy, tehát mondhatom, hogy elfogult vagyok, de ezzel együtt is úgy érzem, a zenekar fontos része a budapesti underground zenei életnek. Mindössze egyetlen lemezzel a háta mögött. Viszont a júniusra beígért és már félkész állapotban lévő második album valószínűleg újabb ékes bizonyítéka lesz annak, hogy nem csak az elfogultság beszél belőlem.


Képtár

  • Szükségszerű szenvedély a Hunniában: Vasárnapi Gyerekek kép 11551
  • Szükségszerű szenvedély a Hunniában: Vasárnapi Gyerekek kép 11552
  • Szükségszerű szenvedély a Hunniában: Vasárnapi Gyerekek kép 11553
  • Szükségszerű szenvedély a Hunniában: Vasárnapi Gyerekek kép 11554
  • Szükségszerű szenvedély a Hunniában: Vasárnapi Gyerekek kép 11555
  • Szükségszerű szenvedély a Hunniában: Vasárnapi Gyerekek kép 11556
 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek