Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

2024/04/23  ·   Koncertbeszámoló   ·  Lenti Barnabás

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Köszönet a remek fotókért Hegyi Júlia Lilynek

A koncert előtt néhány szerencsés, időben regisztráló (köztük mi is) részt vehetett egy pódiumbeszélgetésen, ahol Lábas Viki, Füstös Bálint, Törőcsik Kristóf, valamint az album zenei rendezője, Toldi Miklós mesélt az ötödik album születéséről. Megtudhattuk többek között néhány dal születésének történetét vagy a dalt ihlető hangulatot, a szövegek értelmezését azonban ránk, a közönségre bízta a zenekar. A beszélgetés még emberibbé tette az egyébként is érzelmes, melankólikus, már-már szomokás lemezt. A zenekarban mindenkinek jutott valamiféle fájdalom az album születése során, így nem csoda, ha olyan dalok születtek ezekből, mint a Szombat, az Ölelj át vagy épp az általam éppen rongyosra hallgatott Vihar.

A beszélgetés után nem sokkal már engedték is be a közönséget a koncertterembe, ahol rögtön tudtuk, hogy hamarosan valami nagyon különleges dolog veszi kezdetét. Az egyébként általában behúzott függönyök most mind eltűntek, így a koncertteremből körben láthattuk a Városliget hatalmas fáit. A koncert pedig alkonyatkor kezdődött, az új dalok pedig a korábbi lemezek dalai közé tökéletesen illesztve érkeztek.

A csavar azonban csak utána jött: zenekar a közönség soraiban kezdte a koncertet a Mantra című dallal, majd hatalmas ovációval kísérve futottak a színpadra. A korábbi dalok esetében a koncert tulajdonképpen hagyományosnak mondható volt: színes fények, jó hangulat, ugrabugra. Ám ahogy haladtunk az új album lassú dalai felé úgy nyert értelmet a városligeti fák látványa és a színpad fölötti mozgatható vászon.

A melankolikus hangulat mellé csupán egy-egy fehér vagy épp piros fény dukált, valamint sejtelmes vizuálok a mozgó vásznon. Az erősebb fények pedig megvilágították a kinti fákat, amelyek kissé szomorú, elveszett vagy éppen zord érzéseker kelthettek a közösségben. A már emlegetett Vihar című számnál kifejezetten erős volt a vetített borús és és a villámfény-szerűen megvilágított Városliget, de Füstös Bálint Fénytörés című instrumentális dala is különleges színt adott az estnek.

A hangzás albumminőségű volt, ami nem is csoda, hiszen a zenekar a lemez készítése során is igyekezett a lehető legtöbbet élőhangszeresen feljátszani. Az általam korábban hitt közönségkedvencek mellett azonban nagy sikert arattak a lassú, mélabús dalok is. Talán a fájdalomból nem csak a zenekarnak jutott, hanem a közönségnek is, a dalok pedig tökéletesen megfogalmazzák azokat a gondolatokat, amelyeket mindannyian érzünk. Talán ezért különleges a Margaret Island ötödik albuma, amelynek hangulatával valami új veszi kezdetét a zenekar és a közönség életében is.

A zenekar 10 éves szülinapi koncertje szeptember 12-én lesz a Budapest Parkban.

 

Margaret Island, lemezbemutató, Zene Háza

 

 

Szólj hozzá!


A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült – egész estés doku az idén 55 éve alakult együttesről

A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült...

A Kaláka: A Kárpátoktól a Karib-tengerig című alkotás premierje június 14-én, a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, a filmbemutatót...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Annyi pénz gyűlt össze, hogy Tompos Kátya akár egy drágább kezelést is kaphat

Ezt Hrutka Róbert, Kátya közeli barátja és zenészkollégája mondta a Storynak. A zenész nemcsak a jótékonysági est egyik fellépője volt, hanem az egész esemény zenei rendezője és szervezője is.

Irigy Hónaljmirigy Békáson – hakni vagy koncert?

Mire tombol, aki az IHM által játszott zenére tombol? A nagyérdemű ezúttal Csobánka téren tombolt – a békásmegyeri gyermeknapon.
Új koncertek