Melyik az igazi Laár András? Könyvajánló

2023/01/03  ·   Könyvajánló   ·  Lenti Barnabás

A gazdag életpálya sok darabkából áll össze és sokunk fejében megfordulhat a kérdés, hogy melyik is az igazi Laár András: a KFT frontembere, az abszurd humorista, vagy a spirituális tanító? A válasz pedig talán az a közhelyes, mégis igaz mondat lehet, hogy mindegyik, ugyanakkor egyik sem. Az életmű darabkái nem választhatók el Laár személyétől, mégsem azonosak azzal.

Fotók: LAár András/FB

Laár Andrást szinte mindenki ismeri az országban, akár a KFT zenéjéről, akár Besenyő Pista bácsi miatt, vagy a spirituális tanítások és zenék közvetítőjeként. Ezt a sokszínű pályát hivatott összefoglalni a művész legújabb könyve a Laáramlás.

Laár több interjúban is hangot adott annak, hogy szeretne könyvet írni, illetve hogy már készül is... Eredetileg szakmai önéletrajznak indult, de a könyvet olvasva is ráeszmélhetünk, hogy a spirituális tanítások, számos vers és néhány személyes tapasztalás is helyet kell kapjon ebben a könyvben. A mű alapjául szolgáló interjúkat a művész felesége. Laár-Sramkó Katalin készítette.

"7 évesen kezdtem hegedülni, 14 évesen átváltottam a gitárra, 16 évesen pedig beléptem életem első zenekarába. 25 éves koromban alakítottuk meg a KFT zenekart, és 26 évesek voltunk mind a négyen, amikor befutottunk. 30 évesen indult el a humor-pályám a Laár pour Laár esttel, de a buddhizmus is ekkor lépett be az életembe. 36 évesen egy időre leléptem a színpadról, felfüggesztettem a zenekari és színházi tevékenységemet, és két és fél hónapra magányos elvonulásra mentem. Ezután évekig tanítottam a Buddhista Főiskolán asztrológiát, buddhizmust és Ji kinget. 38 évesen újra elkezdtem fellépni a L'art pour l'art Társulattal, és a Besenyő család főszereplésével nagy sikerű tévéműsorokat forgattunk. 45 évesen megint elkezdtem zenélni a KFT-ben, ami jelenleg is tart. 60 évesen életműkoncertet tartottam zenész barátaim részvételével. Azóta festek is, a képeim már három kiállításon szerepeltek. Fél éve kiléptem a L'art pour l'art Társulatból, és teljesen a magam ura lettem: írok, zenélek, előadásokat tartok, aktív életet élek. 67 éves vagyok, és jól érzem magam a bőrömben."

A könyvben górcső alá kerül Laár azon életszakasza, amikor is a zenészi befutástól remélte a boldogságot, ám az nem úgy alakult, ahogyan azt elképzelte... Ír arról is, hogy magától nem biztos, hogy létrehozta volna a L’art pour l’art társulatot, ezért hálával tartozik Galla Miklósnak, akivel egyébként 19 évig nem beszélt, ám néhány évvel ezelőtt rendezték kapcsolatukat és közös esetet is tartottak. (A L’art pour l’art társulat többi tagja nem békült ki Gallával, és talán ez is oka lehet annak, hogy Laár ez év elején kivált a társulatból, amely immár L’art pour l’art Légitársaságként folytatja tevékenységét.)

A meg nem valósult álom után a művész 1984-85-ben rájött, hogy a boldogságot a tudatban érdemes keresni, és hogy az út befelé vezet. Ennek jegyében találta meg a buddhizmust, amelyet a mai napig is aktívan gyakorol. Talán a buddhista gyökerű, egyszerű életviteléből fakad: a könyv kivitelezése is letisztult és egyszerű, mégis magával ragadó és szívesen teszi az ember a polcára. A Tilli Tamás által tervezett borító is egységet, nyugalmat és tisztaságot sejtet. A könyvben leírt komoly tartalmak értékkel bírnak, mégis átitatja őket Laár abszurd humorral átitatott stílusa.

A könyv olyan, mintha Laár András öltözőjében beszélgetnénk az élet komoly kérdéseiről. Sokan nem szeretik, ha egy könyv vagy írott jellegű tartalom élőbeszédes elemeket is tartalmaz. A szerző humorához és személyiségéhez talán pontosan ez a stílus illik.

A könyv további érdekessége, hogy a QR kódok segítségével az életmű egy-egy adott pontjáról hallhatunk egy-egy zenét vagy nézhetünk meg néhány videót.

A kiadvány a Helikon kiadó gondozásában jelent meg, és 3799 forinttól 4749 forintig láttuk beráazva különböző online felületeken.

Laár András, Laáramlás, könyv, KFT, L’art pour l’art

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek