Mamma Mia!

Vajon utálják az egész huszadik századot?

2020/09/10  ·   Könyvajánló   ·  koncert.hu

Mármint Barcs Miklós, Dresch Mihály, drMáriás, Kiss Ferenc, Lantos Iván, Mohai Tamás, Pajor Tamás, Ráduly Mihály és mások, akik a II. világháború borzalmairól, a Rákosi-éra nehéz éveiről, 1956 ragyogásáról, illetve a Kádár-korszak megalkuvásairól beszélnek a Hangok és ütemek című könnyűzenei interjúkötet-sorozat legújabb, negyedik részében.

Vajon utálják az egész huszadik századot?

Oral history... A pikánsan hangzó szókapcsolat mögött történetek és mesélők rejtőznek, meg az őket kérdezők – a pop- és rocktörténet emlékeinek efféle módon történő gyűjtése és feldolgozása még mindig gyerekcipőben jár Magyarországon.

„Szerencsésebb (popzene)történeti fejlődésű régiókban vaskos kézikönyvek, többezer óra mozgóképes- és hanganyag, dokumentumfilmek és fényképes adatbázisok igazítják útba a könnyűzene története iránt érdeklődőket" – mondta el Vass Norbert szerkesztő, az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja vezetője.

A Hangfoglaló alprogramja eddig 65 életútinterjút készített a Kádár-korban aktív zenészekkel, a múlt zeneiparának alakítóival és „napszámosaival". Ezekből a beszélgetésekből eddig három válogatáskötet jelent meg, ezekhez csatlakozott ez az újabb kötett, amelyben Dragojlovics Péter, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté és Rozsonits Tamás kérdezték a zenészeket.

S hogy mi a felelet a címben feltett krédésre? Arra majd akkor tudunk válaszolni, ha mi is elolvastuk a könyvet, de vannak sejtéseink...

 

NKA, Hangfoglaló, Könnyűzenei Örökség, könyv, Hangok és ütemek

 

 

Szólj hozzá!


Egy darabig csaknem minden évben jöttek, aztán kimaradt öt: Asking Alexandria júliusban újra Budapesten

Egy darabig csaknem minden évben jöttek, aztán...

Danny Worsnoppal az élen s új lemezzel tér vissza magyar rajongóihoz az Asking Alexandria. A metalcore csapat július 2-án hetedik albumát mutatja be...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

A Budapesti Fesztiválzenekar megvalósítja az álmod

Amennyiben az a vágyad, hogy a a BFZ mutassa be – Fischer Iván vezényletével – a darabodat egy nagyszabású szabadtéri koncerten.

Ne törődj vele, hogy mit mondanak - Koncz Zsuzsa dalai még mindig aktuálisak

Egyre többször érezhetjük azt, hogy a régebben pályán lévő előadók régi dalai újra aktuálisak, vagy talán aktuálisabbak is, mint amikor megszülettek. Nincs ez másként Koncz Zsuzsával sem, aki a minap a Művészetek Palotájában adott telt házas koncertet, Szabadnak születtél címmel.
Új koncertek