A koncert, amelyen Dawid Bowie kinyírta Ziggy Stardustot – és a kísérőzenekarát is

2023/08/18  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

David Bowie leghíresebb alteregója, Ziggy Stardust 1973. augusztus 11-én ötezer döbbent rajongó szeme láttára "visszavonult" a londoni Hammersmith Odeonban.

A koncert, amelyen Dawid Bowie kinyírta Ziggy Stardustot

Ziggy Stardust egy "földönkívüli rocksztár", aki a természeti erőforrások hiánya miatt haldokló Földre érkezik, ahol az emberek már nem hallgatnak zenét, mivel nincs áram a lejátszásához. Ziggynek álmában azt tanácsolják a végtelenek ("feketelyuk-ugrók"), hogy  hirdesse egy csillagember eljövetelét, aki megmenti a Földet. Ziggy meséje fekrázza az embereket, így hamarosan nagy számú követőre tesz szert... Végül elszáll saját magától, és a végtelenek széttépik a színpadon. A karaktert az angol rock 'n' roll énekes, Vince Taylor ihlette, akivel Bowie azután találkozott, hogy Taylor összeomlott, és azt hitte magáról, hogy egy isten és egy földönkívüli keresztezése.

Az esemény 50. évfordulója alkalmából először adják ki a ’Ziggy Stardust And The Spiders From Mars The Motion Picture’ teljesen felújított dokumentum-/koncertfilmet és a feljavított hangzású filmzenét. A megörökített képkockák a híres rendező, D.A. Pennebaker (Monterey Pop, Bob Dylan – Don’t Look Back, Depeche Mode – 101) nevéhez köthetők.

Magát az albumot sok kritikus mesterműnek tartotta. Tíz évvel ezelőtt, a 40. évfordulója alkalmával egyik ezt írta:

"nem kérdés, hogy a Ziggy Stardust 1972-ben forradalmi lemez volt, és ma is ugyanolyan vibráló, jelentős és élvezetes."

A Rolling Stone 2013-as olvasói szavazásán a Ziggy Stardustot Bowie legjobb albumának választották. A magazin szerint

"ez az a Bowie-album, amely bekerül a történelemkönyvekbe".

2015-ben Douglas Wolk a Pitchfork kritikájában úgy nyilatkozott, hogy bár – szerinte – összefüggéstelen a koncepció, mégis egy nagyszerű gyűjtemény,

"túlcsordul a hatalmas riffekktől és hatalmas személyiségektől".

2016-ban Ian Fortnam a Classic Rock számára azt írta, hogy

"a Ziggy Stardust David Bowie koronázása. (...) ha ma újra megnézzük a Ziggyt, zsigeri és érzelmi hatása továbbra is tagadhatatlan. Különösen akkor, ha a tanácsok szerint 'maximális hangerőn' hallgatjuk... A Ziggy úgy tükrözte és formálta korát és közönségét, mint egyetlen más album sem." (wiki)

A felvételen egyébként szerepel Bowie híres beszéde  – közvetlenül az utolsó ráadás, a „Rock 'n' Roll Suicide” előtt –, amelyben közli, hogy visszavonja Ziggy személyét. A váratlan bejelentés minden jelenlévőt, köztük a karakterre épülő banda tagjait is meglepetésként érte.

"...Látva az immár őt majmoló, flitterbe bújtatott, számtalan kifestett szörnyeteget, volt annyi esze, hogy idejében kiszálljon ebből a hajóból, jóval hamarabb, hogy süllyedni kezdett volna. Miközben mások még mindig a csizmájuk talpának vastagságából próbáltak sikert kovácsolni, ő már messze járt, vagy ha nem is olyan messze, azért két lépéssel mindig a divat előtt" írta Legát Tibor Bowie halálakor.

Ötven évvel később Ziggy újra életre kel a ’Ziggy Stardust And The Spiders From Mars: The Motion Picture’ digitálisan felújított változatával.

David Bowie, Ziggy Stardust, dokumentumfilm, koncertfilm

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek