Menopauza 1170x180

Egy hetük volt megírni a dalokat – megjelenik vinylen a Hungária legendás koncertje

2024/05/23  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu, MTI

A magyar rock történetének két legendás koncertfelvételét jelenteti meg vinylen a Moiras Records. A Hungária 1980-as bemutatkozó élő műsora először kerül kiadásra, a Piramis 1979-es ifiparkos fellépése pedig végre teljes hosszában elérhető lesz.

A fotó illusztráció (Fortepan / Szalay Zoltán)

Szintén a Moiras Records kiadásában ősszel jelenik meg a Piramis együttes A nagy buli című koncertlemezének kibővített, csaknem teljes hanganyaga, dupla albumon, Piramis 1979. IX. 23. BIP címmel. A Budai Ifjúsági Parkban rögzített felvétel a korábbi megjelenéshez képest hét dallal egészül ki, rákerült a két korongra az Égni kell annak, aki gyújtani akar; a Túl nagyra nőttél; A fénylő piramisok árnyékában; A dal; a Gyere közelebb; a Másnap olyan hatalmas lett a világ; valamint (töredékesen) a Kóbor angyal is.

Fenyő Miklós 1968-ban alapította a Hungáriát, amely kezdetben beat-, majd dallamos rockzenével ért el sikereket. Az együttes a hetvenes évek végére kisebb válságba került, hosszú évekig nem kapott lehetőséget nagylemez készítésére, ezért a zenekarvezető 1980 elején új felállás és koncepció mellett döntött: a csapat az ötvenes évek rock and rolljához nyúlt vissza.

A Hungaria most megjelenő, Rock and Roll Koncert az Ifiparkban című lemeze azt a pillanatot örökíti meg, amikor a zenekar első alkalommal játszotta el közönség előtt saját, magyar nyelvű rock and roll számait. Ezek stúdióváltozata került aztán a Rock and Roll Party című, 1980-ban megjelent albumra, amely magyar rekordot jelentő 650 ezer példányban kelt el.

A koncert napja egyben a Pesti Műsor magazin tehetségkutató versenyének döntője volt a Budai Ifjúság Parkban, e rendezvényt zárta a Hungária meglepetés-koncertje. Eredetileg csak feldolgozásokat játszottak volna, ám erre az alkalomra kénytelenek voltak saját számokat írni. A koncert lehengerelte a közönséget, és bár a felvétel végül nem jelent meg, az akkor először elhangzó Hungária-dalokat nem sokkal később stúdiókörülmények között rögzítették – ez lett a fent említett, elképesztően sikeres LP.

A Hungária 1980 márciusában mutatta be a régi idők klasszikus slágereit felvonultató műsorát, a zenekarban Fenyő Miklós (ének, zongora), Dolly (ének), Novai Gábor (basszusgitár, ének), Kékes Zoltán (gitár, ének), Fekete Gyula (szaxofon, ritmusgitár, ének), Szikora Róbert (dob, ének) szerepelt.

A történethez tartozik, hogy Fenyő és Novai a lemezkiadás reményében elment tárgyalni a Hanglemezgyárba – Erdős Péter távollétében Wilpert Imrével –, ahol Novai azt találta mondani, hogy már megírtak egy teljes lemezanyagot, így ígéretet kaptak egy album elkészítésére. Felmerült, hogy ez a lemez a Hungária május 24-i ifiparkos koncertje is lehetne – így egy hetük volt megírni a még nem létező dalokat...

A most megjelenő Rock and Roll Koncert az Ifiparkban-on hallható a Dzsungel rock; a Micsoda buli!; a Meghalok, hogyha rám nézel; a Csókkirály; a Casino Twist; és a Rock and Roll Party korai élő változata, akárcsak számos rock and roll klasszikus, köztük néhány olyan is - a Good Golly Miss Molly, a Lucille, a Let's Limbo Some More és a Johnny B. Goode -, amely a stúdiólemezen nem hallható. A hanglemez ráadás száma egy dobozban maradt, elfelejtett felvétel 1980-ból, a Csak egy lépés, Novai és Fenyő szerzeménye.

A lemez megjelenése illeszkedik a Hungaria június 1-jei koncertjéhez: a zenekarból Fenyő Miklós, Novai Gábor, Dolly és Szikora Róbert egy utolsó alkalomra újra együtt áll színpadra a Puskás Ferenc Arénában. Kékes Zoltán 2017-ben, Fekete Gyula 2019-ben hunyt el.

 

Egy estére kinyit a Hotel Menthol – újra Hungária-koncert a Népstadionban


   

Hungaria, Piramis, vinyl, Moiras Records

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek