Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

2024/04/24  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi énekeket és táncdallamokat a könnyűzene világával, mindezt szabad improvizációkkal tarkítva.

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

A zömmel a moldvai régióból előkerülő motívumok fafúvós hangszereken és énekhangon szólalnak meg, amelyekhez egy jazz-rockos hangszerelésű együttes ad hozzá nem mindennapi, pszichedelikus atmoszférát. A formációt Ambrus Lehel hívta életre 2022-ben, amikor elhatározta, hogy megalapítja saját zenekarát, amelyben ötvözheti a tradicionális magyar népzene és a progresszív, jazz-szemléletű könnyűzene sajátosságait. Így jött létre a FellegAjtó, ez a megannyi stílust elegyítő együttes, amelynek változatos palettáján sokoldalú muzsikusai keverik a színeket.

  • A mérvadó világzenei múlttal rendelkező Hoppál Mihály, a Misztrál együttes egykori tagja, különleges slide gitártechnikájával és bund nélküli basszusgitárjátékával alkotja a zenekar egyik alappillérét.
  • A banda másik támfala Szunyogh Gábor, a jazz-rock-blues alapokon nevelkedett zongorista, aki számára a pszichedélia és a népzene új utakat nyitottak meg az inspiráció terén.
  • Az alapokat az autodidakta dobos, Szathmáry Viktor fogja össze nem mindennapi zenei érzékenységgel előadott játékával, alázatosan töltve meg dinamikával a kompozíciókat.
  • A magyar népdalkincs legszebb darabjai Surányi Eszter karizmatikus hangján szólalnak meg, aki népi énekesként különös gondossággal válogatja össze a különböző szövegváltozatokat, vagy éppen saját dallamvariációkat hoz.
  • A FellegAjtó hangszeres szólistája Ambrus Lehel, zenei végleteket kereső fafúvós hangszerein előadva a tradicionális dallamokat és azokból táplálkozó szólóit.

A bemutatkozó album felvételeit, keverését és masterelését Puha Szabolcs végezte a Record Low Studioban. A hanganyaghoz megfelelő minőségű borítót Szász Sándor kollázstechnikával készült alkotásait felhasználva Peágics Attila készítette.

A "korong" a nagyközönség előtt is felcsendül, a lemezbemutató koncertre május 23-án a MANYI - Kulturális Műhelyben kerül majd sor.

FellefAjtó, FellegTerápia, Manyi

 

 

Szólj hozzá!


A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült – egész estés doku az idén 55 éve alakult együttesről

A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült...

A Kaláka: A Kárpátoktól a Karib-tengerig című alkotás premierje június 14-én, a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, a filmbemutatót...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Annyi pénz gyűlt össze, hogy Tompos Kátya akár egy drágább kezelést is kaphat

Ezt Hrutka Róbert, Kátya közeli barátja és zenészkollégája mondta a Storynak. A zenész nemcsak a jótékonysági est egyik fellépője volt, hanem az egész esemény zenei rendezője és szervezője is.

Irigy Hónaljmirigy Békáson – hakni vagy koncert?

Mire tombol, aki az IHM által játszott zenére tombol? A nagyérdemű ezúttal Csobánka téren tombolt – a békásmegyeri gyermeknapon.
Új koncertek