Menopauza 1170x180

Hova lesz a séta? Torta helyett lemezzel ünnepel a Besh o droM

2024/03/23  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

Úgy elszállt ez a 25 év, hogy észre sem vettük... 25 gyertya helyett tíz új dal szerepel a Fonó gondozásában megjelenő új albumon, amit a zenekar Patreon oldalának támogatóin teszteltek le – s úgy tűnik bejött a népeknek. Jubileumi koncert pedig a Dürerben lesz április elején.

Fotó: Kardos Gábor

"Huszonöt éve járják a világot, bizonyítva, hogy szükség van egy sehova sem maradéktalanul besorolható bandára. Nevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel. A néptáncosok hőnszeretett lelazítói, az értelmiségiek kedvenc népzene közvetítői, a népzenészek irigyelt rockerei, az adatközlők legpimaszabb feldolgozói. Turnébuszuk Európa valamennyi benzinkútját megjárta, a nemzetközi repülőterek jelentős részét bekötött szemmel is felismerik. Fesztiválok születésénél, temetésénél muzsikáltak. Fiatal zenekaroknak tartották a fáklyát, nagy öregektől vettek át stafétát. Lassan útjuk feléhez érnek, lelkesedésük nem lankad, egy-egy zenei viccért nem kell a szomszédba menniük, bátran keverik zenei koktélokat, látszólag össze nem illő ízeket honosítanak meg úgy, hogy a gyanútlan kóstoló újra és újra, még és még akar. Húsz év nem a világ, de jó érzés tudni, hogy felnőtt egy generáció, akinek a Besh o droM nélkül nem volt világzene..."

Mindezt a jubileumi koncert ajánlójában olvastuk, amire 2024. április 12-én kerül sor a Dürer Kertben, ahol az oroszlányi Kale Lulugyi ⁣lesz a vendégük.

Ezen a koncerten a régi dalok mellett bizonyára az új albumról is felcsendülnek majd dalok – ezeket most pár szóval és videóval bemutatjuk nektek.

A tőlük megszokott hangzást ezúttal főként magyar nyelven felcsendülő népdalokból, szomszédos országok dallamaiból, ritmusaiból sodorták össze. A számok mindegyike magán viseli a zenekar elnyűhetetlen energiáit és széles zenei látószögét.

Ízlésesen megfér egymás mellett hiphop idézet, makedón dallam és magyar népdal, derül ki az album első számából, ami a Piros címet viseli.

A tradicionális román kavalos dallam is elbírja a drum and bass kíséretet, derül ki a Dupla pita című számból.

Zenész kollégáknak is feladja a labdát a 22\16-os ritmusképre állított Sandansko, ami egy Sandanski város környékéről gyűjtött bolgár dallam és egy moldvai csángó nóta összeöltésével keletkezett.

A tavaszi megjelenés okán még előfordulhat, hogy Hidegen fújnak a szelek, ahogy a sokak által feldolgozott népdalban is elhangzik, ettől a verziótól bizonyosan melege lesz a hallgatónak, olyan erővel csap ki rajta a felgyülemlett energia.

Észak-Afrika, Kaukázus, Balkán, poliritmia, bolgár és török dallam – instrumentális csemege az Afrika című szám (nem Toto, nem KFT).

Az 1911 című Szörényi-Bródy szerzemény (tudjátok, amikor Edison itt járt Budapesten) feldolgozása is felkerült a lemezre “az utolsó előtti előtti békeév” idejére kalauzolva a kultúrtörténet iránt érdeklődő közönséget, afro ritmus, moldvai dallam, funk groove -a szerzőpáros se ismerne rá elsőre.

Kifejezetten jól passzol a SKA ritmus, a bánáti dallam, ehhez a nem szokványos zenei társításhoz a magyar népzene tárházából már annyiszor előrángatott Elment a madárka kezdetű dal adott alkalmat,

míg az album nyolcadik számát, ami eszperantóul hangzik el (Zöld csillag/Verda Stelo), bravúros rekordként értékelték.

Az Agrár DnB című instrumentális számban a román furulyás pásztordallamhoz kanna adja a ritmust és a basszust.

Az albumot lezáró tizedik szám a Peckes nevet viseli, a zenekart 25 éve közösen alakított sógorok zenei párbeszéde. Ütős és fúvós cserélnek eszmét, az előbbi a róla elnevezett találmányával a Peckdrummal, utóbbi klarinéttal, és a műfajban általa elhíresült EWI-vel, elektronikus fúvós hangszerrel.

"Látszólag össze nem illő emberek, látszólag össze nem illő zenei stílusokat vegyítettek lázas igyekezettel és türelmetlenséggel. Azóta eltelt több mint két évtized, a zene mégsem lett kiszámíthatóbb, egyfélébb, határozottan valamilyen. Helyette a Besh o droM lett stílus- és védjegy. Megülték az utat.⁣⁣"

 

Besh o droM, Fonó

 

 

Szólj hozzá!


Ez legyen a legjobb show, amit valaha csináltunk  – a Sum 41 Budapesten is elköszön a rajongóktól

Ez legyen a legjobb show, amit valaha csináltunk – a...

A kétezres évek egyik legmeghatározóbb pop-punk zenekara tavaly úgy döntött, befejezik a közös zenélést, és a rajongóktól egy ütős dupla...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Visszatér a Pantera Budapestre

A legendás heavy metál banda bejelentette 2025 eleji európai turnéját, amely január 21-én kezdődik Helsinkiben, majd folytatódik többek között Stockholmban, Amszterdamban, Berlinben, Párizsban, Budapesten február 3-án lépnek fel az Arénában.

Nem is akart új lemezt Rudán Joe: most itt a Vasvitéz

"Megmondom őszintén, nem is akartam most lemezt csinálni. Nagyon jól elvoltam a korábbi albumaim és életművem 'árnyékában' " – nyilatkozta a zenész, akinek most jelent meg Vasvitéz című, 14+4 tételes CD-je.
Új koncertek