Nem akármilyen csapatot hozott össze Fekete Jenő az új albumán

2019/08/27  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

Mi is ott voltunk a Kobuciban azon a jótékonysági koncerten, amelyet a beteg zenész támogatására szerveztek a barátai. Felépülését mi sem jelzi jobban, minthogy augusztus 30-án bemutatja a koncert napján megjelenő Sárarany című szólólemezét az A38-on.

Nem akármilyen csapatot hozott össze Fekete Jenő az új albumán

Az egykori Palermo Boogie Gang és a Muddy Shoes zenekarok frontemberének készülő albuma hiánypótló legendárium: 30 év munkásságát sűríti egybe előremutató tematikával, amelyben a hagyományos füstös amerikai blues a mámoros modern rock’n’roll frissességével és könnyed pop-feelinggel fonódik össze a magyar könnyűzenei élet legváltozatosabb területeiről összegyűlt prominens alkotók közreműködésével.

Az albumnyitány Mester-Pulius-Valla szerzemény, a Régi-új világ, tekinthető a lemez ars poeticájának, egyúttal elővetíti a lemez egészének szellemiségét. A dalban Fekete Jenővel a rock, a funky és a jazz műfajokban is elismert Charlie és az R&B, a soul hazai képviselője, Voga Viki énekelnek; Pulius Tibi, a Supernem alapító tagja gitározik, az utóbbi években a psytrance felé nagy sikerrel nyitó, nemrégiben új albumot megjelentető Mester Tamás (XYU) basszusgitározik, a doboknál a rapperként is jól ismert Ganxsta Zolee (Ganxsta Zolee és a Kartel).

A lemez nagy részét Jenő saját szerzeményei teszik ki; de Nagy Ádám (Roy és Ádám Trió, Wörk Projekt), és a már említett Pulius Tibi és Mester Tamás is tettek hozzá saját dalt.

A szövegek Valla Attila tollát dicsérik; az eMeRTon- és Artisjus-díjas dalszövegíró Jenővel egy generációban, de némileg eltérő zenei közegben alkotott korábban – nevéhez köthető többek közt a Hamu és gyémánt című sláger, valamint számos platina- és aranylemez dalszövegei is.

A sáraranyban fél évszázad életérzését, a megújulásra való igényt és lehetőségeit a jelenben és a jövőben önti szavakba jól átgondolt epikus ívbe rendezve a dalokat. Az album egy melankolikusabb hangulatú dalának, a Legyen könnyűnek a szövegét Szentgyörgyi Szabolcs írta, emléket állítva mindazoknak, akik már nincsenek közöttünk.

A Muddy Shoes rendes felállása, és a fent említettek mellett hallhatjuk még a lemezen a klasszikus zenész Juhász Anikót gitáron, billentyűn Szebényi Danit (Kowalsky meg a Vega), Pulius Tomit (Mocsok 1 Kölykök, BAAB), valamint Bacsa Gyulát (Hiperkarma). Harmonikával beszáll Horváth Misi és a Palermo Boogie Gangből is ismert Szabó Tamás; basszusgitáron Tomor Barnabás (Hendrix Project), nagybőgőn Pengő Csaba játszik; Mezőfi István Fifi és Gyenge Lajos dobolnak.

A felvételek a SounDay Stúdióban készültek, a hangzás Vastag Gábornak köszönhető. A lemezborító Mayer Noel munkája; a felhasznált művek ef. Zámbó István Zenés koponya, és Kiss Tibi Blues Bunny a sáraranyhoz felajánlott alkotásai.

Az A38-as koncertet pedig a Dep’art zenekar nyitja, mely önmagát a klasszikus undergound egyfajta reinkarnációjaként definiálja többek közt ef. Zámbó Öcsi hagyományőrző kakofón edwinizmusával.

 

 

Fekete Jenő, Sárarany, A38

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek