The Big Slalom – átjáró a világok között

2020/11/11  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

Ha beírjuk a "slalom" szót a barátunk képkeresőjébe, mindenféle sportok jelennek meg, a sítől a szörfig. A mi esetünkben azonban zenei szlalomozást jelent a cím: pontosabban egy nagy utazást a Kárpát-medencében. Megjelent Cserepes Károly világzenei remixalbuma, amelynek annyi köze van a fotóhoz, hogy a máramarosi hegyekből indul – Bartók az összehasonlító népzenei kutatásait és gyűjtéseit is itt kezdte mintegy 100 évvel ezelőtt.

Fotó: Glória-jelenség a a Máramarosi-havasokban (időkép)

Egy egészen különleges műfajt teremtett Cserepes Károly, amivel már megismerkedhettünk a Blacklake és a My name is Elvis című lemezein. Ő azt csinálja, hogy tradicionális hangfelvételeket helyez mostani zenei környezetbe, de nem változtatja meg az eredeti mintákat – a digitális technika által egyszerűen más köntösbe bújtatja őket. Az eredeti felvételek és az új hangzás párbeszédbe kerülnek egymással, ezzel új zenei szövet jön létre, így az egészen máshoz szokott ma embere számára is ismerős és szerethető a hangzás. A szerző nem titkolt célja, hogy a folklórkincsek – melyekre egyébként kizárólag a szűkebb szakma figyel – eljussanak egy szélesebb közönséghez. Szerintünk ez egy bazi nagy ötlet, hallgassatok bele!

A lemez a Fonó webboltjában kapható.

 

A nagy zenei szlalomozás során az is kiderül, hogy az egymáshoz nagyon közel eső helyszíneknek saját, egyedi, csakis rájuk jellemző ízvilága, zenei karaktere van. Sőt, jellemző témája, dallamtípusa, amit ma minden ott élő zenész ismer és maiként játszik. Éppen ez teszi lehetővé ennek az anyag sajátos remix technikáját, azaz, hogy egy-egy „történetet” akár több zenész mondjon el, egymástól véve át a szót illetve a dallamot.

Az egyes megállók:

1. Románia/Bartók Romanian Dances

2. Románia/Bǎrbǎtesc

3. Ukrajna/Hutsulka

4. Szlovákia/ Terchovsk. Muzika

5. Magyarország/Csángó Girl (Ilyen címmel a Besh o droM-nak is van egy dala.)

6. Magyarország/István Csirke

7. Szerbia/Vlasko Kolo

8. Görögország/ Vlach Music

 

 

 

The Big Slalom, Cserepes Károly, világzene, remix

 

 

Szólj hozzá!


Van mááásik: pótdátumot jelentett be a Bondorodó fesztivál

Van mááásik: pótdátumot jelentett be a Bondorodó...

Ha júniusban nem jöhet össze a Bondoró közönsége, a megváltott jegyek szeptember 3-5. között lesznek érvényesek a harmadik utcaszínházi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

A Netflix-sorozat Lisa nővére jövő januárban az Akváriumban énekel

Megvan a Christmas Home című széria? A második évadban Dagny Norvoll Sandvik norvég dalszerző-énekesnő is feltűnik, mi több, Bye Bye Baby című dalának akusztikus változata is megszólal a filmben. Dagny 2022. január 27-én lesz látható-hallható az Akvárium Klub színpadán.

Igyekezz, az égbolt zár...

A rendhagyó kormányinfón elhangzott: digitális oktatásra állnak át az iskolák, két hétig az üzletek is lehúzzák a rolót.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek