The Big Slalom – átjáró a világok között

2020/11/11  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

Ha beírjuk a "slalom" szót a barátunk képkeresőjébe, mindenféle sportok jelennek meg, a sítől a szörfig. A mi esetünkben azonban zenei szlalomozást jelent a cím: pontosabban egy nagy utazást a Kárpát-medencében. Megjelent Cserepes Károly világzenei remixalbuma, amelynek annyi köze van a fotóhoz, hogy a máramarosi hegyekből indul – Bartók az összehasonlító népzenei kutatásait és gyűjtéseit is itt kezdte mintegy 100 évvel ezelőtt.

Fotó: Glória-jelenség a a Máramarosi-havasokban (időkép)

Egy egészen különleges műfajt teremtett Cserepes Károly, amivel már megismerkedhettünk a Blacklake és a My name is Elvis című lemezein. Ő azt csinálja, hogy tradicionális hangfelvételeket helyez mostani zenei környezetbe, de nem változtatja meg az eredeti mintákat – a digitális technika által egyszerűen más köntösbe bújtatja őket. Az eredeti felvételek és az új hangzás párbeszédbe kerülnek egymással, ezzel új zenei szövet jön létre, így az egészen máshoz szokott ma embere számára is ismerős és szerethető a hangzás. A szerző nem titkolt célja, hogy a folklórkincsek – melyekre egyébként kizárólag a szűkebb szakma figyel – eljussanak egy szélesebb közönséghez. Szerintünk ez egy bazi nagy ötlet, hallgassatok bele!

A lemez a Fonó webboltjában kapható.

 

A nagy zenei szlalomozás során az is kiderül, hogy az egymáshoz nagyon közel eső helyszíneknek saját, egyedi, csakis rájuk jellemző ízvilága, zenei karaktere van. Sőt, jellemző témája, dallamtípusa, amit ma minden ott élő zenész ismer és maiként játszik. Éppen ez teszi lehetővé ennek az anyag sajátos remix technikáját, azaz, hogy egy-egy „történetet” akár több zenész mondjon el, egymástól véve át a szót illetve a dallamot.

Az egyes megállók:

1. Románia/Bartók Romanian Dances

2. Románia/Bǎrbǎtesc

3. Ukrajna/Hutsulka

4. Szlovákia/ Terchovsk. Muzika

5. Magyarország/Csángó Girl (Ilyen címmel a Besh o droM-nak is van egy dala.)

6. Magyarország/István Csirke

7. Szerbia/Vlasko Kolo

8. Görögország/ Vlach Music

 

 

 

The Big Slalom, Cserepes Károly, világzene, remix

 

 

Szólj hozzá!


Az elmúlt 25 év legjobb colorStar-dalai a Hajón

Az elmúlt 25 év legjobb colorStar-dalai a Hajón

A colorStar története 1996-ban indult, még jóval a digitális korszak előtt, így a mostani jubileum arra is jó alkalom, hogy bővítsék online...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Már 15 éve (zen)élnek egy Képzelt Városban

A Képzelt Város november 4-én, az A38 Hajón ünnepli 15. születésnapját. A különleges estén a zenekar a teljes eddigi életművéből előkerülnek majd dalok, így rég nem játszott kedvencek is felcsendülnek majd a koncerten.

Cher nem hagyja magát

Cher pert indított Sonny Bono örökösei ellen a közös dalaik jogdíjai miatt, amiktől szerinte megpróbálják megfosztani őt.
Új koncertek