Woody Allen is bírja: Mop Mop-lemezbemutató a megújult A38-on

2014/02/03  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

A január elején elvontatott A38 Hajó egy hónapos révkomáromi műszaki ellenőrzés és felújítás után február 2-án visszatért eredeti, budapesti állomáshelyére. A kulturális központ, koncerthajó és étterem 2014. február 11-én, kedden nyílik meg újra: az elmúlt évben megszokott keddi élőzenés klubest, a Random Trip nyitja meg a 2014-es idényt. A menetrend szerinti dunai hajójárat is ettől a naptól fogva köt ki újra az A38 Hajón, a Petőfi híd budai hídfőjénél.

Woody Allen is bírja: Mop Mop-lemezbemutató a megújult  A38-on

Hatalmas nujazz-buli lesz a farsang örömére február 19-én a Hajón: az olasz afrofunk-formáció, a Mop Mop új lemezét mutatja be, Subicz Gábor „pszichedelikus jazzfunkot” játszó zenekara, a Subtones Jónás Verával egészül ki, a koncertek előtt-után pedig a Savages y Suefo DJ-duó nyomja az elektroszvinget. Vérbő, táncolható, ám mégis rafinált, okos, szvinges-funkos örömdzsessz!

A kortás afrojazz zseniális olasz formációja, a Mop Mop mögött voltaképp egyetlen ember áll, a dobos-producer-újságíró-lemezlovas-zenetörténész Andrea Benini. A cesenai születésű fiatalember eredetileg gitáron tanult, később képezte át magát dobra, majd a Percussioni című lapnak készített interjúkat többek között Joey Baronnal és Terry Clarke-kal. A Mop Mopot 2005 körül indította el: ez a lazán szerveződő, többé-kevésbé rugalmasan változó felállású, projektszerű zenekar klasszikus afrojazz- és afrofunk-alapokra építi fel gyönyörű, izgalmasan szóló nujazz-szerzeményeit. Az „izgalmas hangzás” kifejezés nem véletlen: a sound-mániás Benini a Mop Mop legutóbbi, Isle of Magic című albumát például ősrégi analóg berendezéseken vette fel, hogy felidézze a klasszikus hangzás melegségét. Az eredmény egy falóban fantasztikusan hangzó, elegánsan építkező, gazdagon hangszerelt, gyönyörű afrojazz-lemez lett.

Az elmúlt időszakban a Mop Mop nészerűsége és elismertsége igencsak megnövekedett, amit nagyban segített, hogy Three Times Bossa című számát Woody Allen beválogatta a Rómának szeretettel zenéi közé. Benini pedig odahagyta az egyébként inspiratív északolasz színteret, hogy Berlinbe költözzön, és az Isle of Magic már a kontinens legelismertebb kiadójánál, a !K7-nél jelent meg. Az albumon nem kisebb név működik közre, mint James Brown egykori harsonása, az A38 Hajón pár éve fellépett Fred Wesley, illetve a brit költő-író-zenész-spoken word előadó, (az A38 Hajón szintén fellépett Me'shell NdegéOcellóval sokat dolgozó) Anthony Joseph. Ez utóbbit a budapesti koncerten a Berlinben élő kitűnő gitáros-énekes, az angolai Ange Da Costa helyettesíti.

A Subtones alapítója, a trombitás Subicz Gábor az új muzsikus-generáció egyik legsokoldalúbb, egyben fáradhatatlan tagja: zenét szerez, játszik, hangszerel, működteti saját együttesét, és rengeteget vendégzenészkedik. Állandó tagja a Modern Art Orchestrának (aminek már egész estényi műsort írt), stabil oszlopa a Pannonia Allstars Ska Orchestrának, de közreműködött számtalan egyéb dzsessz- és pop-produkcióban, a Harcsa Veronika Quartettől az Erik Sumo Banden át a Magashegyi Undergroundig. A Subtones saját meghatározása szerint pszichedelikus jazzfunkot játszik, ezúttal a nagyszerű énekesnővel, Jónás Verával kiegészülve.

 

A Savages y Suefo név két budapesti dj/producert takar, mindketten az eklektikus zenei szcénából jöttek. Játszanak is mindent, ami eszükbe jut, de leginkább a downtempo, a dub, a hip-hop, a funk, és a swing keverékét, gyakran balkáni, latin és keleti fúziókban. Savages 2008-ban jelentette meg Five Finger Discount című első szólólemezét a Chameleon Records-nál. Még ebben az évben összehozták közös projektjüket Suefoval, célként pedig a dj-ként is játszott eklektikus zenék készítését lőtték be. Worldstyle című debütáló albumuk 2013 januárjában került a boltokba világszerte. Megjelenésekor a hét lemeze volt a népszerű kölni Funkhaus Europa és a berlini multicult.fm rádióknál. A lemez dalaiból készült remix EP 2014. február 10-én jelenik meg olyan menő producerek által készített átiratokkal, mint Kid Loco, [dunkelbunt], vagy Fab Samperi.

 

Mop Mop (I) feat. Ange Da Costa (ANG)
Subtones feat. Jónás Vera, Savages y Suefo
2014. február 19., csütörtök 19:30h
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő
Koncertterem
Belépő: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft

Január elején sok szó esett a sajtóban arról, hogy Révkomáromba vontatták az A38 Hajót, a tízévente egyszer esedékes parti szemlére, illetve szárazföldi fenéklemez- és bordaellenőrzére. Az ezerötszáz tonnás, 1968-ban épült, majd 2003-ban átalakított hajó vizsgálata és felújítása a tervek szerint, határidőre befejeződött, így az A38 február 2-án megszépülve és felújítva tért vissza megszokott helyére, a Petőfi hídhoz.

A jelentős technológiai kihívásokat is jelentő műveletsor elvégzése többtucatnyi ember egyhavi megfeszített munkája volt – mindezekből aránylag levés látszik a felújított hajón, ugyanis a javítások többségét a közönség számára nem látható helyeken, a víz alatti fenéklemezeken, a külső héjat a koncertterem falától elválasztó ballasztkamrákban és bordákon vagy például a horgonyművön végezték. Ami érzékelhető változás, hogy újrafestették a koncerttermet, a vendégterek egy részét, teljesen felújították a lámpaparkot, kissé feljavították a hangrendszert, illetve áthelyezték a tetőterasz színpadrészét – ez utóbb igazán nyáron lesz fontos, amikor végre a fellépő zenekarok igényei szerint kialakított színpad várja a művészeket és a közönséget. Ezzel párhuzamosan megújult a tetőterasz hangszigetelése is.

 


 

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek