A zeneipari háttérmunkásoknak nyújt segítséget a Fábián Juli Emlékalapítvány

2020/06/11  ·   Pályázat   ·  Labancz Andrea, MTI

Pályázatot írt ki az elmaradt koncertek, rendezvények miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások (roadok, hang-, video- és fénytechnikusok, sofőrök, turnémenedzserek) számára a Fábián Juli Emlékalapítvány.

Fábián Juli Emlékalapítvány
A Magyar Közlönyben múlt héten jelent meg, hogy a magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja  meg a korlátozások miatt veszteséget elszenvedett kulturális szférát. Az összegből a Petőfi Irodalmi Múzeum a könnyűzenei iparban dolgozókat 50 millióval, a klubokat pedig 80 millióval segíti meg, a zenészek juttatásáról itt írtunk, bár nem teljesen világos, hogy az egymilliárdon felül ez még plusz négy, vagy az egy másik projekt, egyszerűen nem sikerül kiválogatni az infót, ebben a PIM honlapja sem sokat segített, bocs.
Régóta várat már magára egy átfogóbb segélycsomag, de valahogy erre az iparágra nem igazán jut annyi pénz vagy figyelem, esetleg mindlettő, mint amennyi más országokban. A rendelkezésre álló lehetőségek leginkább a  zenészeket érintik (kivéve a keretes írásunk), a hátországuk éppolyan láthatatlan marad, mint az aktív időszakokban, csak akkor az úgy van jól... A bajt csak tetézi, hogy lassan már mindent szabad csinálni a fővárosban, vidéken, tehát az egész országban – és azon kívül is –, kivéve a zenés, táncos rendezvények megtartását, amivel az érintett szektorban dolgozók végre bevételhez juthatnának.
A mostani, hatmillió forintos keretösszeg alapja a One Future Streamfesttel közös gyűjtés, valamint az ahhoz kapcsolódó egyedi felajánlások összege – közölte Szepesi Mátyás, az alapítvány kuratóriumának elnöke (és a Konyha zenekar frontembere) szerdán az MTI-vel.
"A koronavírus-járvány egyik legerősebben érintett területe a zeneipar. 2020 tavaszán gyakorlatilag teljesen leálltak a koncertek, amelyek az iparág korábbi működési szintjén legkorábban augusztus 15-én indulhatnak újra. Az előadókon túl számos olyan kolléga került bizonytalan helyzetbe, akik nem a színpadon állnak, hanem a háttérben dolgoznak, technikailag segítik a produkciókat. Az ő helyzetük talán a legnehezebb ebben a szegmensben. Ezért döntött úgy több lemezlovas, hogy egy jótékonysági akcióval a segítségükre siet. Április 25-én élő műsort adtak a Gödöllői Királyi Kastélyban tizenkét dj részvételével, tizenkét órás online streammel. Alapítványunk csatlakozott az akcióhoz és biztosította hozzá a megfelelő hátteret, végül hatmillió forint lett a közös gyűjtés, valamint az ahhoz kapcsolódó egyedi felajánlások összege" – fogalmazott a zenész.
Az egyedi felajánlások egyébként nagyrészt szintén a szakmán belülről érkeztek, ezzel megcsillan az oly régóta várt összefogás reménye  is, bár ez még csak a szolidaritási lépcső. Az igazi szakmai képviselet, amely lobbizni, tárgyalni, érdekérvényesíteni képes aze gész háta mögött lévő zeneiparért, még több szálon elindulva, erők egyesítése nélkül próbál tenni valamit.
A pályázatok elbírálásában nyolctagú, a zeneipari háttérterületek ismert szakembereiből összeállított tanácsadó testület segíti az alapítvány kuratóriumát. A nyertes pályázók pedig pénzbeli támogatást kapnak. Az e-mail utján benyújtandó űrlapokat június 26. július 3. éjfélig várják, döntés pedig várhatóan július 10-én lesz.
A teljes pályázati kiírás a Fábián Juli Emlékalapítvány oldalán olvasható.
Sok sikert kívánunk a pályázóknak, kitartás, köszönjük az eddigi munkáűtokat is – az alapítványnak pedig további hasznos pályázatokkal teli éveket!
Fábián Juli Emlékalapítvány, pályázat, zeneipar, háttérmunka, Szepesi Mátyás, segítség, One Future Streamfest

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek