Nagyjából 300 zenekarnál rentábilis a garázskoncert-projekt

2020/08/03  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

NKA Könnyűzenei kollégiumának kurátora szerint a kormány által közölt nagyjából 4,5 milliárd forint zenekaronként 10-15 "rendesgázsis" koncertre elegendő – ha nem akar mindenki részt venni benne. Ő egyébként a Sugarloaf-os Tóth Szabi, aki az Életforma oldalnak adott interjút, ebből idézünk részleteket:

Fotó: Sugaloaf/FB

Egy bandát miben tud megsegíteni az 5,2 milliárd (rá eső része)? – volt a kérdés.

→ Szerinte a 5,2 milliárd pont 5,2 milliárddal több, mint a semmi. Ezt ne segélynek hívjuk, hanem rehabilitációnak. A zenészek nem segélyt szeretnének kapni. Mi mindannyian szeretnénk dolgozni, megvan a jól megszokott, kedvelt munkahelyünk, s jobb esetben ezt a "munkahelyet" a közönség is szereti.

→ A pontos kiírás lényegét nem ismerjük. Gyors fejszámolásom szerint a 4,5 milliárd forintot ha egy átlag kétmilliós gázsival osztom el, kijön egy 2200-2300-as darabszám, tehát ezzel a kétmilliós gázsival ennyi konceretet lehet csinálni. Ha ezt tovább osztom 300-zal, egy-egy produkcióra kb. 10-15 koncert jön ki, rendes gázsiért, amiből már ki tudják fizetni a saját háttérállományukat is.

→ A 10-15 garázskoncert segítséget, jó rehabilitációt jelent. Ha mindenki odaférhet a  fazékhoz, akkor ezek logikusan sokkal kisebb összegek lesznek. Az iparágban kb. 30 ezren dolgoznak (a szerzőtől, a menedzseren keresztül a zenészig), s ha mindenki részesül belőle, akkor az összeg szétporlad, mert egy egyszeri 100-150 ezer forint nem nagy segítség.

→ Soha nem volt olyan rendszer, ami mindenkinek jó tud lenni...

→ A dalszerzőket például nagyon nehéz belevonni ebbe a garázskoncertes projektbe, logikusan több szakmai szervezettel összefogva próbálunk segíteni rajtuk is. A Covid-19 miatt kevesebb a reklám, így a jogdíj összegei is jelentősen csökkennek. Lesz, aki nem gondolt erre még, és jövőre meg fog lepődni, de megpróbálunk valamiféle kompromisszumos megoldást kidolgozni.

→ A Sugarloaf-nak kb. 40 koncertet kellett lemondani. Nagyjából azt látom, hogy ez egy alaptörténet (plusz-mínusz 20%). Az 1-2 milliós gázsis zenekarok nagyjából ennyi koncertet adnak, de vannak olyan produkciók is, amelyek akár 80 bulit is meg tudnak csinálni, ennél lényegesen kevesebb gázslért (100.000 HUF).

→ Szeptember eleji nyitásban bízik, abban, hogy engedélyezik az 1000-2000 fős rendezvények megtartását.

A teljes beszélgetés itt.

 

 

 

Sugarloaf, Tóth Szabi, állami támogatás, rehabilitáció, garázskoncertek

 

 

Szólj hozzá!


Kiss Tibi nélkül állt fel a Quimby a raktárkoncerten

Kiss Tibi nélkül állt fel a Quimby a raktárkoncerten

Persze, tudtuk, hiszen mondták július elején, hogy a frontember év végéig terápiás célból visszavonul, de azt is mondták, hogy a zenekar is...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ma van a takarítás világnapja – Takarítónőőő jeee!

Az Animal Cannibals Takarítónő című slágerén nem fog az idő vasfoga, egy felfrissítés azonban sohasem árt, főleg akkor, ha az illető hölgy immáron 25 éve suvickol.

A koncerteken is kötelező lesz maszkot viselni?

A Magyar Közlöny friss számából kiderült, hogy az új szabályozás hétfőtől lép életbe – tájékoztat a 24.hu.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek