Van elképzelésed arról, mennyi 17,5 BILLIÓ forint? Na, ennyit szánnak a németek a művészeti élet megsegítésére

2020/03/26  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

Németország kidolgozott egy megdöbbentő összegű, 50 milliárd eurós támogatási csomagot a művészek és a kulturális vállalkozások megsegítésére – állva hagyva a többi országot... A német szövetségi kormány ezzel az átfogó segélycsomaggal kívánja megmenteni az ország kreatív és kulturális ágazatát.

Pet Shop Boysnak volt egy ilyen című albuma 2019-ben...

Ma egyébként az angliai művészeti tanács jelentősen kisebb, 190 millió dolláros (kb. 60 milliárd 800 millió forint) támogatási csomagot jelentett be, New York-ban pedig felszólították a kormányt, hogy az amerikai múzeumoknak 4 milliárd dolláros (kb.1 billió 280 milliárd forint) segélyt biztosítson.

Hát, ez sem kevés...

Ebben a német dologban egyébként nem csak az összeg az, amitől hirtelen nem kap levegőt az ember, hanem még az is, hogy a bejelentéstől számított két héten belül elkezdik kiszórni, ráadásul úgy, hogy lehetőleg az adminisztrációt a lehető legegyszerűbb és legrövidebb módon bonyolítsák le (erről a magyar zenészek tudnának mesélni...).

Szóval, legyinthetünk nyugodtan: ilyen a világon nincs, kamu!

Ebben a bazinagy kamuban, amit esetünkben német valóságnak hívnak, a döntéshozók tisztában vannak azzal, hogy az érintettek jelentős hányada önálló vállalkozó, akiknek már most vannak, de a közeljövőben biztosan lesznek megélhetési problémáik. Még azt is odakamuzzák, hogy a szövetségi kormány tisztában van a kreatív iparágak jelentősségével, haha. Ilyen ország nincs.

Ráadásul a művészettel foglalkozó személyek és szervezetek mellett a támogatás a médiavállalkozásokat is érinti, beleértve az újságokat. Túl szép, hogy igaz legyen.

A csomag három részből áll: egyrészt fedezik a művészeti tevékenységgel kapcsolatos költségeket (pl. helyszínbérlés, stúdióköltség), másrészt kölcsönök is rendelkezésre állnak, hogy áthidalják a hirtelen támadt pénzügyi szakadékokat. Továbbá hat hónapig a szabadúszók számára is elérhetővé teszik a szociális jutattásokat. Hogy mindenki megtarthassa az otthonát, a jogszabályok a kilakoltatásoktól is megvédik a bérlőket. A már meglévő kölcsönök visszafizetését felfüggesztik, és egyénileg kérhető az adócsökkentés és/vagy az esetleges adóvisszatérítés megelőlegezése.

És ha ez még mind nem lenne elég, hozzáteszik:

"Demokratikus társadalmunknak szüksége van egyedülálló, változatos kulturális és médiapalettára ebben a történelmi helyzetben, amelyhez hasonlót is a közelmúltig elképzelhetetlennek tartottunk. A kreatív emberek kreatív bátorsága elősegítheti a válság leküzdését. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy értékes dolgokat teremtsünk a jövő számára. Ezért aláhúzzuk: a művészek nemcsak nélkülözhetetlenek, hanem létfontosságúak is, főleg mostanában. ”

A hír forrása

 

Németország, koronavírus-járvány, állami támogatás, mentőakció, zeneipar, művészet, kultúra

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek