Sok zenésznek, színésznek, művésznek, rendezvényszervezőnek, technikusnak, fesztiválszervezőnek is elege van

2021/01/29  ·   Vélemény   ·  koncert.hu

Ezt Kádár Tamás, a Sziget főszervezője írta terjedelmes posztjában, amelyben sok más igazság mellett kitér a "nyomorrendőrségre" is.

Sok zenésznek, színésznek, művésznek, rendezvényszervezőnek, technikusnak, fesztiválszervezőnek is elege van

A posztot teljes terjedelmében közöljük (formai módosításokkal csak), aki az eredetit szeretné elolvasni, annak ide kell kattintania.

"Sajnos mostanában egyre elkövetem azt a hibát, hogy kommenteket olvasok egy-egy cikk vagy poszt alatt, és döbbenten látom, hogy ha valaki felemeli a hangját a saját szakmája mellett, akkor azonnal jön a shitstorm, hogy 'ő csak ne panaszkodjon, korábban mennyit keresett már' vagy 'most mit sír? másnak még rosszabb!', esetleg 'az nem is rendes munka, menjen el gyárba dolgozni, majd megtanulja' stb… Mióta létezik ez a nyomor-rendőrség?!
A COVID-válság mostanra komplett iparágakat, és így a benne dolgozókat tett tönkre Magyarországon. Nem a vírus maga, hanem az érintett szektorok és a benne dolgozók megsegítésének az elmaradása. De a jelek szerint a válság tönkre tett még valamit: a szolidaritást, az empátiát, az egymással törődést, a belátást. Nem háború van, hanem egy világjárvány, tehát nem harcolni kell valakik ellen (tudjukkik), hanem életeket menteni, segíteni, támogatni.
Nem kell nagyon túlgondolni a dolgot: ha valaki kevesebbet keres, mint 2019-ben, még mindig jobb, mint ha semennyit sem. Megtanultuk a saját bőrünkön, hogy szavak és kampányok nem mentenek meg munkahelyeket, egzisztenciákat, családokat. A fesztiválszervezők 700 milliós keretéből összesen 220 milliót kap meg 27 fesztivál, hátha az kompenzálja a zeneipar 2019-es 45 milliárdos jegybevételét. A vendéglátósok nem kapják meg azt a pénzt sem, ami jár nekik, a tanárok nem tesztelnek, hogy ne kelljen táppénzre menni, mert az vagy jön, vagy nem. De a kommentelő csak nyomja: 'menjenek el kapálni'. Amíg ez a vox populi, addig a kormány joggal gondolhatja, hogy minek segítsen, hisz szavazatot nem veszít. Amíg lesznek olyanok, akik a direkt 'támogatásokat' élvezik (Laposa, Hunguest, Ákos, Raktárkoncert stb.), addig el lehet mondani, hogy 'ez a szakma már milliárdokat kapott, mit sírnak?'.
Ma 40 fővel kevesebben dolgozunk a cégünknél, mint egy éve. Nem sikerült megmenteni a munkahelyek 2/3-át. Ez nem csak az érintetteket és engem kellene, hogy elkeserítsen és frusztráljon... Tavaly áprilisban kértük először az MTÜ támogatását. Azóta írtunk leveleket, telefonáltunk, hatástanulmányt csináltattunk, érveltünk, szakmai szervezeteket menedzseltünk, sajtóközleményt adtunk ki... minden hangszeren játszottunk. De semmi.
Az újraindulást persze mindenki 'elvárja' tőlünk, hiszen Sopron, a Balaton, Budapest számít a sokszázezer vendégre, a bevételre, amit hoznak, az állam az adóbevételre, a járulékokra. Ha nem idén, akkor majd jövőre. 'Addig oldjátok meg valahogy!'.
A vendéglátósoknak elegük lett. Szerintem sok zenésznek, színésznek, művésznek, rendezvényszervezőnek, technikusnak, fesztiválszervezőnek is elege van. Nem lehet komplett szakmákat hagyni összeomlani, mert a romok alól már értelmetlen lesz 'szemezgetni'. A kommentelőknek is jelzem, hogy ha majd mind elmegyünk kapálni, akkor nem lesz buli, zene és tánc, nem lesz kultúra, nem lesz milyen jegyet beragasztani az autóalkatrészgyári brigádnaplóba.
A kormányzatnak végre valódi segítséget kell nyújtania a kultúrának, a vendéglátásnak és minden olyan szereplőnek, akik ténylegesen leálltak, bezártak, komplett elestek a bevételeiktől, annak a közös célnak alárendelve magukat, hogy életeket mentsenek. Nem a kormánnyal háborúztak, hanem összefogtak egy vírus ellen. Eddig. Akinek kiesik a teljes bevétele, nem fog járulékcsökkentésen fennmaradni. Akinek a semmiből kellene fizetnie a rezsit, annak nem vigasz, hogy majd egyszer-talán-valamikor-elsőként kinyithat. Egy normális és valós állami segítség kell, jelen pillanatban teljesen érdektelen, hogy ez népszerű-e a komment-trollok körében vagy sem."
Így.
Kádár Tamás, Sziget, zeneipar, kormány, támogatás, nyomorrendőrség

 

 

Szólj hozzá!


 Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd – a Magic Mirror idei programja

Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd...

Azt már megírtuk, hogy a fesztivál egyik legrégibb állandó helyszíne átköltözik a Sziget iroda/játszóterek környékére, most előre...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Botaniq Blues Night a turai kastélyban: Ian Siegal búcsúkoncert

A Botaniq BBQ & Blues Night keretében neves blues előadók lépnek színpadra az álomszerű kastélyparkban, miközben sorra váltják egymást a tányérokon a BBQ különlegességek.

Szépen lassan mindenünk leépül? Mentálhigiénés támogató oldal indult a zeneipar résztvevőinek

Odafigyelünk-e vajon kellőképpen egymásra? Segítőkkel karöltve, MUSIC MENTAL néven indít online felületet a WMMD a zeneipar dolgozóinak mentálhigiénés támogatásáért.
Új koncertek