10 album, ami idén lesz 10 éves

2019/05/23  ·   Zenei hír   ·  Simonyi Éva

Tíz év nem nagy idő, tekintve, hogy idén dömpingje van a 20+-os jubiláló zenekaroknak, de azért érdemes egy évtizedes számvetést készíteni. Az külön jó, hogy az alább említett zenekarok közül páran tiszteletüket teszik idén Magyarországon.

10 album, ami idén lesz 10 éves

All Time Low – Nothing Personal
Megjelenés: 2009. július 7.

 

Az eredetileg blink-182 tribute együttesnek indult All Time Low igen hamar kinőtte ezt a státuszt, és saját dalaival és albumaival is óriási rajongótábort gyűjtött maga köré. 2003-as megalakulásuk után 2 évente kiadtak egy albumot, a Nothing Personal a banda 3. stúdiólemeze. (A frontember Alex Gaskarth azóta a blink-es Mark Hoppussal is dolgozik egy side-projekten, ez a Simple Creatures.)

Architects – Hollow Crown
Megjelenés: 2009. február 10.

A Hollow Crown az együttes harmadik stúdióalbuma, ami a megalakulásuk 5. évében jelent meg. Ekkor még igen kaotikus és nyers volt a zenekar hangzásvilága, és csak később alakult ki a mostani, letisztultabb stílus, amit például a Doomsday-ben is hallhatunk. Az Architects egyébként rendszeres visszatérő Magyarországra, idén a Budapest Parkban lehet majd látni őket július 25-én.

 

August Burns Red – Constellations
Megjelenés: 2009. július 4.

 

A Constellations-szel évfordulós turnéra indul az együttes, melynek során a teljes albumot eljátsszák majd. Budapesten a Dürer kertben fognak koncertet adni november 23-án.

 

Green Day – 21st Century Breakdown
Megjelenés: 2009. május 15.

Az American Idiot után mindenki nagyon sokat várt a bandától, és nem mindenki szerint ugrották ezt meg, de ettől függetlenül a 21st Century Breakdown-nak is óriási sikere volt. Ez egyébként már csak azért sem meglepő, mert a lemezen a Green Day a Nirvana producerével, Butch Viggel dolgozott. (Itt említsük meg azt is, hogy az American Idiot pedig idén 15 éves!!!).

Halestorm – Halestorm
Megjelenés: 2009. április 28.

Az együttes cím nélküli albuma óriásit ütött anno, ami nem csoda, tele van olyan slágerekkel, mint pl. az “I Get Off”, vagy az “Innocent” (utóbbit az ex-Evanescence-es Ben Moody-val közösen alkották meg).  A világnak ekkor már elég nagy szüksége volt egy olyan energikus, erős női frontemberre, mint amilyen Lzzy Hale, aki az éneklés mellett gitározik is, nem csoda, hogy a közönség egyből beleszeretett a zenekarba.

 

Marilyn Manson – The High End Of Low
Megjelenés: 2009. május 26.

 

Marilyn Manson hetedik stúdióalbuma is idén tölti a 10.-et, ami az Eat Me, Drink Me után következett. Ekkoriban már bőven a death rock kereteit feszegette, mi sem jobb példa erre, mint az Arma-goddamn-motherf**kin-geddon.

Paramore – brand new eyes
Megjelenés: 2009 szeptember 29.

 

A zenekarról talán elsőre a többségnek a 2007-es Misery Business ugrik be elsőre, de a fent említett album is elképesztő sikereket és ismertséget hozott a Paramore-nak. Ezen a lemezen szerepel ugyanis az "Ignorance", a "Brick by Boring Brick", az "All I Wanted", és a "The Only Exception" is, utóbbiért Grammy jelölést is kaptak a Legjobb Pop Dal kategóriában (Együttes/Duó alkategória).

Thirty Seconds To Mars – This Is War
Megjelenés: 2009. december 8.

 

A Thirty Seconds To Mars rengeteg változáson ment keresztül az évek során. Az egyik legnagyobb talán, hogy a rock trióból duó lett, melyet most a Leto testvérpáros alkot (Jared és Shannon). Tavaly ugyanis kilépett a zenekarból a gitáros Tomo Milicevic, aki megköszönte a sok szeretetet, élményt és támogatást a rajongóknak, a zenekar részéről viszont semmilyen közlemény nem jött Tomo távozását illetően, amit sokan hiányoltak is. A másik nagy változás a rockos stílus lemorzsolódása volt, amit főleg a pop váltott fel. Az első olyan album, amin talán a legjobban megfigyelhető ez a változás, az a nagy himnuszokat felvonultató, idén 10 éves This Is War. Olyan slágerek szerepelnek ezen a lemezen, mint a "Night of the Hunter", a "Kings and Queens", a "Hurricane" (melynek klipjét erősen cenzúráznia kellett a Youtube-nak), a "Closer to the Edge", a "Vox Populi", vagy épp a "Search and Destroy". A zenekar legújabb lemezével turnézva idén júliusban a Budapest Parkban ad koncertet.

 

twenty one pilots – Twenty | One | Pilots
Megjelenés: 2009. december 29.

 

Az együttes a megalakulása évében meg is jelentette bemutatkozó albumát, ekkor hárman voltak a zenekar tagjai, Tyler Joseph, Nick Thomas és Chris Salih, utóbbi két zenész 2011-ben kilépett. Ekkor csatlakozott Josh Dun, aki a mai napig is dobokon játszik a TOP-ban. A 2009-es CD fizikai változata annyira ritka manapság, hogy egy interjúban TJ azzal viccelődött, hogy félretesz egyet belőle, ami majd egyszer iszonyú sokat fog érni.

The Used – Artwork
Megjelenés: 2009. augusztus 31.

 

Érdekesség: a zenekar elvileg azt szerette volna, hogyha a lemezen a Weezer énekese, Rivers Cuomo dolgozott volna producerként, de ez végül nem történt meg. Ez az album a Bert McCracken vezette utah-i rockbanda negyedik stúdióalbuma.

10. évforduló, lemezmegjelenés

 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek