20 előadóval vették fel a Road Movie- LGT-s epizódját

2021/12/01  ·   Zenei hír   ·  mmi

Presser Gábor, Karácsony János és Solti János mellett összesen közel húsz művész, többek között Rúzsa Magdi, Sena, Lábas Viki, Kiss Tibi, Zorán, Járai Márk és Bagossy Norbi vett részt az LGT: Miénk itt a tér című dalának 2021-es feldolgozásában.

20 előadóval vették fel a Road Movie- LGT-s epizódját

Maga a klip már egy hete megjelent, de a hírrel megvártuk, hogy a "guide"-ot is közzétegyék, mert szerintünk a kettő együtt értelmezhető. Ez tegnap este megtörtént.

Azt nem tudjuk, hogy a Road Movie-klipeket támogatja-e a Magyar Turisztikai Ügynökség (vagy bárki), de ha igen, akkor a sok vitatott projekt között van egy teljesen vállalható ügy, ez: a magyar zenészek egy-egy dallal és klippel megmutatják azokat a helyeket, ahol övék volt/van a tér, ahová kötődnek. Ez az abszolút win-win-win szituáció, mert profitálnak belőle a zenészek, szó szerint is, ami mostanában, ugye, létkérdés, plusz születik egy új dal vagy dalfeldolgozás, ami később magában is megállja a helyét és persze a turizmus is jóllakik.

Az, hogy az LGT eme dala miként maradt ki eddig a sorból, amikor annyira adja magát az alapgondolathoz, nem tudjuk. Talán évekkel ezelőtt ezzel kellett volna kezdeni... Már csak azért is, mert ezt a dalt a pandémia alatt is elővették, és ez a fajta sűrű "használat" kissé elkoptatja a szavakat, a dallamot és a mondanivalót, vagy, ha gyakran változik a dalhoz fűzhető mondanivaló, akkor meg az nem jön ki annyira jól.

Az alkotók Road Movie All Stars-ként aposztrofálják a közreműködőket, amiből az ember arra követleztetne, hogy mindenki benne van, aki eddig  "legyártotta" a maga klasszik RM-verzióját, de ez nem így van – például Beck Zolit, Kiss Tibit, Papp Szabit vagy Járai Márkot nem láttuk saját RM-es alkotásban.

Rajtuk kívül ebben a mostani műben közreműködött:

Karácsony János, Presser Gábor és Solti János – az LGT egykori tagjai –, aztán Bagossy Norbi, Beck Zoli, Födő Sándor, Járai Márk, Lábas Viki, Oláh Ibolya, Papp Szabi, Rúzsa Magdi, Sena, Sipeki Zoltán, Szabó Attila, Szabó Tamás, Vitáris Iván, Wunderlich József és Zorán.

Ahogy a bemutatóra online becsatlakozott Presser Gábor elmondta, nem ő válogatta ki egyedül a zenészeket, egy három tagból álló "testület" szavazta meg azt, ki kerüljön bele, így aztán – átfedésekkel – benne vannak Presser kedvencei (pl. Rúzsa Magdi, Oláh Ibolya, Szabó Attila), benne vannak a nyári fesztiválok húzónevei (pl. Rúzsa Magdi, Bagossy Norbi, Járai Márk, Sena), az eddig leforgatott RM-kisfilmek szereplői (pl. Lábas Viki, Vitáris Iván, Bagossy Norbi, Rúzsa Magdi) és az alter magyar zene  – ha még van ilyen kategória – nagyságai (pl. Kiss Tibi, Beck Zoli, Papp Szabi) és mások, Wunderlich Józseffel (Vígszínház) az elmúlt napok botrányos történéseit tekintve pl. ez a kettős premier a legjobb dolog, ami most történhetett. Zoránt és Kiss Tibit mondjuk nem látni magában a dalban, sőt, Zoránt a guide-ban sem leljük, aki megtalálja, szóljon.

Húzzuk itt az időt, még beszélhetünk erről-arról, például, hogy a dalszerző, Presser Gábor aktívan részt vett a feldolgozás elkészítésében, és nem csak jelen volt a stúdióban, de a hangkeverés is az ő munkáját dicséri, meg hogy Lobenwein Norbert, a Road Movie producere szerint ez volt az egyik legnagyobb költségvetésű produkció, de az van, hogy akármennyit is habosítjuk, mi ezt a klipet nem értjük.

Nem mintha annyira bonyolult lenne: jönnek a szereplők, bóklásznak egy ösvényen, sétálva megközelítik a tisztást, ahol Presser Gábor ül egy zongoránál, aztán, amikor mindenki odaér, kórusban és nagyon boldogan eléneklik a Miénk itt a tér című dalt, majd, mire ezzel is megvannak, besötétedik, és mindenki hazamegy...

Szóval, ez így eléggé kevés. Meg érthetetlen... Mármint, hogy miért... Meg egyáltalán...

Mindaz – vagy majdnem mindaz –, ami ezeket a hiátusokat betölti, az a ROAD Movie Guide-ban van benne, amelynek eléggé idegesítő narrátora Tilla – talán kevesebb belőle és a vehemenciájából több lett volna. Viszont megtudjuk a filmből, hogy ha Pici bácsi azt üzente, akkor mindnyájuknak el kell menni – és ezt maximálisan megértjük, magunk is csapot-papot otthagynánk miatta. Meg ott van az is, hogy amikor Somló Tamás meghalt, akkor a további LGT-tagok közölték, hogy a zenekar úgy, abban a formájában, ahogy a szívünkhöz nőttek, nincs többé. Azóta láttuk Presser Gábort szólóban, Presser + Karácsonyt a Csík zenekarral, Karácsony Jánost szólóban, de úgy hogy Presser-Karácsony-Solti – na, úgy nagyon régen. S ha ez egyfajta tiszteletadás az új generáció részéről feléjük, akkor OK. Bár ehhez nem kell az erdő közepére bevonszolni egy zongorát, de néha tényleg földhözragadtak bírunk lenni... Mondjuk, a YT-videó alatti kommentek sem arról árulkodnak, hogy ez a feldolgozás azonnal és feltétel nélkül belopta az emberek szívébe magát, de azt sokan kifejezték, mennyire szeretik az LGT-t és hogy mennyire hiányzik Somló...

Amíg a klip a rendező, Török Ferenc (1945, Hajtás, Moszkva tér) koncepciója szerint egyetlen helyen, a Budakeszi Arborétumban forgott, addig a guide-ban Könyves Dina rendező és Tilla hosszú hetek munkájával kamerával és mikrofonnal a kézben utazta körbe az országot. Beck Zolival, Járai Márkkal és Wunderlich Józseffel például Pécsen, Lábas Vikivel és Bagossy Norbival a Balatonon, Vitáris Ivánnal és Török Ferivel pedig Budapesten jártak. Vannak ilyen arányizék, amikkel megint nem tudunk mit kezdeni, hogy miért kell Pécsről három spotot befűzni, hogy Bagossy miért két helyet mutat meg, míg mások egyet, de ez már szőrszálhasogatás, úgy egyben tök működik a dolog, például rájöttünk, hogy még sosem jártunk a balatonakarattyai magasparton, sőt, Kiss Tibi részét tekintve azzal is szembesülnöm kellett, hogy budapesti létem több mint három évtizede alatt sem jártam igazán a Normafánál, és az is izgi, hogy Fonyódon van egy Kripta villa, amiben szobor formájában  TÉNYLEG fekszik két test – s ez annyira bizarr, hogy mindenképpen benézünk egyszer. Valamint, ha egyszer irányba vesszük Nyíregyházát, az csakis Papp Szabi miatt lesz :)

De azt, hogy ez egy külön valami vagy a klip werkfilmje, szerintünk az alkotók sem döntötték el, ha egyáltalán el kell ezt dönteni.

Szóval mindaz, ami a Road Movie Guide-ban elhangzik és látható – a nyitóképekért külön köszönet – , nagyjából rendben van, mindezen hab az LGT-feldolgozás. De sokan hab nélkül is szeretik azt a tortát – vagy csak a habot eszik le róla...

Zárásként Solti Jánostól idéznénk a guide-ból – már csak azért is megérte leforgatni, hogy láthassuk-hallhassuk őt:

„Ez már olyan sokadik verziója a dalnak, hogy a magam részéről nincsenek érzéseim. Mindig nagyon jó.”

***

Ugyanitt koncert megtekinthető!
Amikor befejeztük a cikket, jött a hír:

 
"Mivel Presser Gábor eredetileg a Kongresszusi Központba, 2020. májusára hirdetett, de az ismert okok miatt csak 2022. március 12-én és 13-án megvalósuló "Dalok régről és nemrégről" című koncertjei már telt házasak, ezért megnyitjuk a Főpróbát is a közönség számára! A "Nyilvános főpróba -zárt körben" :)  különleges esemény 2022. március 12-én, szombaton 15:30-kor lesz a Budapest  Kongresszusi Központban."
Hajrá!

 

Road Movie, LGT, Miénk itt a tér, Presser Gábor, Solti János, Karácsony János, Tilla

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek