40 év után újra aktuális lett a 99 lufis üzenet

2023/04/03  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

40 év telt el azóta, hogy a Nena "99 Luftballons" című dala világsiker lett. A DW.com ban bukkantunk egy írásra, amelytől kirázott minket a hideg.

Van élet a 99 lufi után

Annak ellenére, hogy a lemezkiadó kezdetben kételkedett a dalban rejlő lehetőségekben, a "99 Red Balloons" világszerte a slágerlisták élére került.

De hogy történt ez az egész?

1983 januárjában a popzene uralta a nemzetközi slágerlistákat. Phil Collins a "You Can't Hurry Love" című dallal állt az első helyen az Egyesült Királyságban. Az USA-ban a Hall & Oates "Maneater" és a Men at Work "Down Under" című dala vezette a Billboard listáját. Németországban a Culture Club "Do You Really Want to Hurt Me" című száma keltett hullámokat. Aki már élt – és mozgott – akkor, az tudja, hogy MINDENHONNAN ezek a számok szóltak, igaz, ez a mindenhonnan a mai lehetőségekhez képest szűkös keresztmetszet volt...

A német zenei színtéren mindeközben – vagy ennek hatására – létrejött egy új műfaj: a táncolható, vicces, színes és fantáziadús szövegű német nyelvű dalok, amelyekben jelentős szerepet kaptak a szintetizátorok és a dobgépek. A német slágerlisták egyik főszereplője a Nena együttes volt – ez volt a zenekar frontasszonya, Gabriele Kerner beceneve, aki kócos hajáról, túlméretezett fülbevalóról és energikus színpadi jelenlétéről volt ismert. Az 1983. január 14-én megjelent "Nena" című debütáló albumukon szerepelt a "Nur geträumt" (Csak álmodott), valamint az elsőre kissé naivnak tűnő "99 Luftballons".

"Az utóbbi dalról viszonylag gyorsan kiderült, hogy Nena a saját, egyben a fiatalság nyelvén szólt a világot akkoriban feszültségben tartó háborús felekhez: a Szovjetunióhoz és az USA-hoz. Az atomrakétákkal állig felfegyverkezve a két világhatalom nemcsak egymást fenyegette, hanem halálos arzenáljukkal el is pusztíthatták volna a világot" – írja a DW.com.

A legtöbb ember legnagyobb félelme a történelem e rendkívül robbanásveszélyes időszakában az volt, hogy valaki véletlenül megnyomja a piros gombot, és elindítja a nukleáris megsemmisülést. Nena pontosan ezt írja le a "99 Luftballons"-ban. A dal egy olyan helyzetet képzel el, amikor 99 piros léggömb jelenik meg mindkét ország radarján azonosítatlan objektumként, és mindkét fél repülőgépeket indít és teljes készültségbe lép. A helyzet eszkalálódik, minden ország belekeveredik, mindenki háborút és hatalmat akar – és a végén nem marad semmi. (A kínai kémléggömb históriája után hideglelős ezt olvasni.)

A felvázolt sztori szerint a zenekar két dalszerzője, Uwe Fahrenkrog-Petersen és Carlo Karges eredetileg nem egy ilyen dal megírását tűzte ki célul – pusztán a véletlen műve lett, ugyanis Fahrenkrog-Petersen kipróbálta új szintetizátorát, és azzal próbálkozott, hogy a kemény funky groove-ot integrálja az akkor divatos new wave hangzásba. Egy ponton jött az ötlet a ritmusváltáshoz, ami végül olyan izgalmassá tette a kompozíciót. Közben Karges már egy ideje a fiókjában tárolta a dalszöveget – és az tökéletesen illeszkedett a dallamhoz. Az énekesnő is lelkes volt, és "punkos-csajos attitűddel" járult hozzá a vokálhoz – írta Fahrenkrog-Petersen a blogjában, hozzátéve, hogy "tökéletesen illeszkedett a mondanivalóhoz és az energikus zenéhez".

A zenekart a dalt az új albumuk első kislemezeként akarta kiadni, de a lemezkiadójuk másképp gondolta, azzal érvelve, hogy a dalnak nincs refrénje és az elején lévő hosszú instrumentális rész miatt egyetlen rádióállomás sem játszaná... A zenekar ennek ellenére győzedelmeskedett, és 1983 január végén megjelentette a dalt. Nézzük, hogy szárnyalt:

  • 1983. március 28-án a német slágerlisták első helyére került és világszerte sikert aratott: Japánban, Ausztráliában, Kanadában és Mexikóban is az első helyen szerepelt.
  • Az Egyesült Államokban is híressé vált, miután egy rádiós DJ véletlenül meghallotta, és olyan gyakran játszotta, hogy országszerte elterjedt.
  • 1983 decemberében az amerikai Billboard-listán a 2. helyig jutott, ami egyetlen más német nyelvű dalnak sem sikerült azóta.
  • 1984-ben a Nena kiadta a dalt angolul, és ez a verzió a brit slágerlisták élére került.

A nemzetközi karrier azonban nem jött össze. Míg Nena sikert aratott a zenekarral, majd később szólóelőadóként, külföldön a "99 Luftballons" című számmal egyslágeres csoda maradt. A dal üzenete azonban ma is ugyanolyan aktuális, tekintettel az ukrajnai háború kapcsán elhangzó orosz fenyegetőzésekre – és arra, hogy ezt a forgatókönyvet kicsivel több mint egy évvel ezelőtt mindenki elképzelhetetlennek tartotta volna.

Ez az egész sztori meg úgy jött, hogy a YouTube új felvételeit pörgetve rábukkantunk Nena legújabb dalára. Mivel régen hallottunk felőle, kíváncsiak voltunk, hogy az a Nena-e. Igen – és erről már az első hangok után meggyőződhetünk:

A fotó innen.

Nena, 99 Red Balloons

 

 

Szólj hozzá!


SZIN 2024: a fesztivál 521 kedvezményes bérlettel ünnepli meg Szeged napját

SZIN 2024: a fesztivál 521 kedvezményes bérlettel...

A SZIN kedvezményes belépőkkel ünnepli Szeged Napját. A jeles dátumra utalva 521 igen kedvezményes SZIN-bérlet várja majd gazdáját, de...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A Kobuciban bukkan fel a pasi, aki megtalálta Paul McCartney elveszettnek hitt első basszusgitárját

Idén már kilencedik alkalommal rendezik meg Budapesten az országos Beatles találkozót. Az esemény június 16-án lesz az óbudai Kobuci Kertben, a találkozó fővédnöke pedig az a Nick Wass, akinek vezetésével idén Angliában megtalálták Paul McCartney elveszettnek hitt első basszusgitárját.

Énekesnők a nagyvilágból, avagy Palya Bea görög selyme

Palya Bea müpás koncertsorozatának alkalmain 2015 óta elbűvölőbbnél elbűvölőbb énekeseket láthattunk és láthatunk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Idén a görög apától és francia anyától származó, párizsi Dafne Kritharas lesz a magyar énekes vendége.
Új koncertek