A bíróság a Kraftwerknek adott igazat egy húsz éve tartó jogvitában

2019/07/30  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A zenekar és Moses Pelham zenei producer közötti jogvita vége hatással lesz az egész zeneiparra, mert a precedens értékű döntés során szigorította a zenerészletek másolásának, az úgynevezett samplingnek a szabályait az Európai Bíróság – írja a 24.hu.

Fotó: Pexels.com

A Kraftwerk és Pelham közötti vita a Kraftwerk Metall auf Metall című, 1977-es slágerének egyik üteme miatt kezdődött el. Pelham 1997-ben egy két másodperces részt engedély nélkül használt fel Nur mir című, Sabrina Setlur rapperrel közös dalában, a két másodpercnyi rész ismétlése adta a dal alapját. Emiatt Ralf Hütter, a Kraftwerk egyik alapítója szerzői jogsértés miatt beperelte Pelhamot. Arról nem szól a hír, hogy a producernek kártérítést kell-e fizetnie vagy más módon köteles kárpótolni a zenekart.

Mindkét szám meghallgatható a forrásoldalon.

A DJ-k és producerek rendszeresen alkalmazzák ezt az úgnevezett sampling technikát, ez az ügy pedig precedens jellegűnek tekinthető a művészi szabadság kérdését illetően.

"A sampling (kb. „mintavétel”) – leegyszerűsítve – olyan stúdiótechnikát takar, amelyben egy hangfelvétel egy részét lemásolják, majd annak módosításával és más elemekkel törté-nő kombinálásával új zenét hoznak létre. Más szavakkal: a samplingelő egy zenei részletet több-kevesebb módosítással egy új hangfelvételébe illeszt be. Volt magyar vonatkozású eset is: 2010-ben Christina Aguilera megjelentette Woohoo című dalát, amelyben felismerhetően samplingelte Kovács Kati ének-hangját az Add már, Uram, az esőt! című dalból. (Forrás: A SAMPLING MEGÍTÉLÉSE A MAGYAR SZERZŐI JOGBAN).

"Aguilera egy mintát, egy apró dallamtöredéket használt fel dalához az én szerzeményemből, ez ismétlődik magas hangon. Azt nem tudom, miként került hozzájuk az Add már, Uram, az esőt!, de az irántunk érzett elismerésként tekintek arra, hogy az énekesnő forrásként megjelölte azt. Annál is inkább, mert aki csak úgy meghallgatja Aguilera számát, biztosan nem ismer rá benne a miénkre" – fogalmazott Koncz Tibor zeneszerző, Kovács Kati volt férje az Indexnek adott interjúban. Megjegyezte, honorárium nem is jár neki utána, hiszen ilyen jellegű mintavétel esetén nincs jogdíj."

Úgy tűnik, ennek most vége – a Kraftwerk immáron modellértékű harcának köszönhetően.

 

Kraftwerk, jogvita, per, sampling, Európai Bíróság, Kovács Kati, Christina Aguilera, szerzői jog

 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek