A bíróság döntése szerint ismét van Benkó Dixieland Band

2019/05/21  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Újra Benkó Dixieland Band néven működnek a 2015-ben elhunyt Benkó Sándor zenésztársai. A három éve Dixie Kings of Hungary néven játszó zenekar a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős végzése alapján jogosult a Benkó Dixieland Band név viselésére – közölte a zenekar az MTI-vel.

A bíróság döntése szerint ismét van Benkó Dixieland Band

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának védjegybejelentést elutasító határozatát. A védjegybejelentési kérelmet és az első fokú elutasító határozat megváltoztatását célzó beadványt a néhai Benkó Sándor fia nyújtotta be.

Az indoklásban többek között megállapították: a közös név viselésének joga az együttest attól függetlenül is megilleti, hogy tagjai szerződéses jogviszonyban álltak-e a zenekar ügyeit intéző kft.-vel. "A tagokhoz együttesen kötődik a zenekar neve, tevékenységüket a közönség ezzel azonosítja, ezért érdekük, hogy korlátozás nélkül az ismertté vált néven működjön tovább".

A végzés indoklása azt is megállapítja, hogy nem áll rendelkezésre olyan, a néhai Benkó Sándortól származó nyilatkozat, amellyel kifejezetten visszavonta volna a családneve használatára vonatkozó engedélyét, illetve a zenekar nem önkéntes elhatározás miatt viselte egy ideje a Dixie Kings of Hungary nevet.

A dokumentum ugyanakkor kitér arra, hogy a hivatal nem vizsgálta az ellenérdekű felek névhasználatának jogszerűségét, mert az polgári perre tartozó kérdés.

Nagy Iván, a zenekar harsonása és énekese az MTI-nek elmondta: a csapat összetétele a néhai alapító és vezető, Benkó Sándor kivételével megegyezik a Benkó Dixieland utolsó felállásával, azaz Nagy Iván mellett Gáspár Pál (bendzsó), Szalóky Béla (trombita), Csikós Miklós (bőgő), Kovacsevics Gábor (dob) és Pintér Béla (zongora) alkotja; klarinéton és szaxofonon Dennert Árpád játszik.

A 2015 decemberében elhunyt Benkó Sándor családja 2016 januárjában jelentette be, hogy megszűnik a Benkó Dixieland Band, a tagok nem sokkal ezután Dixie Kings of Hungary néven folytatták.

A Kossuth- és Liszt-díjjal elismert klarinétos, Benkó Sándor 1957-ben alapította zenekarát, amely a következő évtizedekben a világ az egyik legjobb dixieland együttese lett. Több mint száz lemezük jelent meg, mintegy 1800 felvételt készítettek, több mint tízezer koncertet adtak, számos világsztárral dolgoztak együtt, köztük volt Milt Jackson, Freddie Hubbard, Buddy Tate, Joe Muranyi, Eddy Davis, Albert Nicholas. A csapat a magyarországi kitüntetések mellett számos nemzetközi díjat nyert.

Benkó Dixieland Band, Dixie Kings of Hungary

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek