A Depeche Mode zenészeit lesújtotta Andy Fletcher váratlan halála

2022/05/27  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, Gulyás István, MTI

Életének 60. évében meghalt Andrew Fletcher, a Depeche Mode együttes alapító tagja, billentyűse – tette közzé a hírt a zenekar a hivatalos Facebook-oldalán és a Twitteren.

Fotó: DM Official

Andrew Fletcher 1961. július 8-án született Nottinghamban. Az 1970-es évek végén akkori iskolatársával, Vince Clarke-kal megalapította a rövid életű No Romance in China nevű zenekart, melyben basszusgitáron játszott, majd 1980-ban találkozott Martin Gore-ral és Clarke-kal kiegészülve megalapították a Composition of Sound zenekart, amiben már mindannyian szintetizátor mögé álltak. Abban az évben vették be énekesnek Dave Gahant, az  ő javaslatára Depeche Mode-ra nevezték át zenekarukat. Nem sokkal az első lemez, Speak & Spell 1981-es megjelenését követően Clarke kilépett. A zenész-producer Alan Wilder 1982 végén csatlakozott a zenekarhoz, 1995-ös távozásáig négyen dolgoztak.

Fletcher végig a zenekarral volt annak négy évtizedes története során, amely két listavezető albumot, az Ultra és a Songs of Faith and Devotion című lemezeket is magában foglalta. Utolsó stúdióalbuma a zenekarral a 2017-es Spirit volt, amely a brit albumlistán az ötödik helyig jutott.

"Fletch" volt a legkevésbé "látványos" tagja a triónak, mind a stúdióban, mind a fellépéseken szintetizátoron játszott, ő volt az egyetlen, aki nem énekelt. Szinte árnyékba húzódott, miközben Gahan és Gore a színpad előterében mozgott – de mindig felemelte a karját, hogy jelezze, ő is ott van...

A csapatban betöltött szerepéről szólva egy interjúban azt mondta, hogy ő volt

"a magas fickó a háttérben, aki nélkül ez a Depeche Mode nevű világhírű banda soha nem működne. Van ez a nagy félreértés, hogy a rock zenekarokban igazi emberek dolgoznak igazi hangszereken – estéről estére –, míg egy olyan szintetizátoros formációban, mint a Depeche Mode, senki sem dolgozik, mert minden gép..." – tette hozzá.

A Die Welt című német lapnak adott 2009-es interjújában Fletcher kifejtette:

"Én Dave ellentéte vagyok. Ugyan zenész vagyok, de az utcán senki sem ismer fel. A zenekaron belül én a popelemmel járulok hozzá a munkához. Gore, aki a legtöbb dalt írja, szereti az amerikai bluest és a countryt. Dave pedig felfedezte magának a jazzt. Én viszont valószínűleg örökké hűséges maradok az egyszerű popdallamokhoz és az általuk képviselt könnyedséghez".

Fletcher beszélt arról is, hogy a kezdeti időkben a sajtó nem vette komolyan az együttest, csak egy újabb szinti-pop bandának tartották őket, amíg a Rose Bowlhoz hasonló helyszíneken tartott telt házas koncertek arra nem kényszerítették a világot, hogy komolyan vegyék a Depeche Mode-ot – de még akkor is a siker néha könnyebben jött Amerikában, mint hazájukban.

Fletcher a kitartásukról szólva a The Skinnynek azt mondta, hogy

"Egy csodálatos álom vált valóra. Mindig elmesélem ezt a történetet a könyvelőinkről..., Amikor elkezdtünk egy kis pénzt keresni, felállítottak egy tervet, hogy kb. két-három évig fogunk kitartani. Aztán egyre népszerűbbek lettünk, ezt a tervet kidobtuk..."

"Mi demokratikusan működünk.. Ha valaki nem akar valamit csinálni, akkor nem csináljuk meg" – mondta Fletcher egy másik,  2017-es interjújában. "Martin és Dave az Egyesült Államokban élnek, én pedig itt, de ez nem igazán befolyásolja a kapcsolatainkat. Én és Martin nagyon közel állunk egymáshoz. Dave inkább olyan nekem, mintha a testvérem lenne."

Zenésztársait megdöbbentette és lesújtotta a zenész váratlan halála.

"Fletchnek arany szíve volt, mindig számíthattunk rá, ha szükségünk volt segítségre, vidám beszélgetésre, egy jó nevetésre vagy egy hideg sörre" – olvasható a közösségi oldalaikon közzéltett posztban.

 Feleségével, Grainne-vel közel 30 évig voltak házasok, ő és két gyermekük, Megan és Joe gyászolja. Valamint az egész világ. Halálának okát egyelőre nem közölték.

"Nagyon szomorú híreket kaptunk ma. Andy Fletcher a Depeche Mode-ból elhunyt" – írta a Twitteren a Cure-os Lol Tolhurst. "Ismertem Andy-t és a barátomnak tartottam. Fiatalon sokszor keresztezték egymást útjaink. Megszakad a szívem a családjáért, a zenésztárssaiért és a DM rajongóiért. RIP Fletch."

A Depeche Mode rendszeresen koncertezett Magyarországon: először 1985-ben a budapesti Volán-pályán zenéltek, utoljára 2018 júniusában a VOLT fesztiválon léptek fel. Nagyon komoly és kitartó rajongótáboruk van, a  Depeche Klub fogalommá vált. Ultimate Party Of The 90s + The Best Of 80s címmel szeptemberben az Akváriumban lesz eseményük, amely egyben a klub megalakulásának 35. évfordulója. Amikor közzétették a bulit, még nem gondolták, hogy ez egyben egy emlékest is lesz.

Az 1993-as MTK-stadionbeli fellépést kihasználva Göd közelében forgatták a Condemnation kislemez videóklipjét. Ezzel emlékezünk rá.

 

Forrás: MTI, NBC News

Sajnos, nem tudunk megállni ennél a rossz hírnél: életének 73. évében meghalt Alan White, a Yes progresszív rockzenekar dobosa is, aki John Lennon, George Harrison, Joe Cocker és Ginger Baker oldalán is fellépett. Családja közölte a hírt a zenész Facebook-oldalán. Az angliai születésű zenész seattle-i otthonában hunyt el rövid betegséget követően – közölte  mások mellett az Index.

 

 

S magyar vonatkozású hír, hogy meghalt az első magyar dj-k egyike, Éliás Gyula. A lemezlovas jeles tagja volt a hetvenes években induló első magyar lemezlovas generáció tagjainak, ő volt többek közt a házigazdája a Petőfi Csarnok Fantasztikus házibuli című programjának. Munkásságáért később életműdíjjal is kitüntették. Az egykori dj 65 esztendős volt. R.I.P.

Andrew Fletcher, Depeche Mode, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Felismernél egy mesterséges intelligencia által írt dal?

Felismernél egy mesterséges intelligencia által írt dal?

Vajon még képesek vagyunk megkülönböztetni a mesterséges intelligencia és az igazi dalszerzők által írt dalokat? Erre a kérdésre keresi a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Visszatér Budapestre Sir Rod Stewart

2018-ban ott voltunk az arénás koncertjén, aztán pár évvel később is erre járt: nem megerősített infók szerint énekelt egy puccos esküvőn mintegy 300 milláért – de most megint mindenkinek dalolni fog, nem csak az ifjú párnak: a legnagyobb slágerit hozza el 2024. június 22-én lép az MVM Dome-ba.

Vigyázó fületek Barbira vessétek!

Nádas Barbara (Barbi Nadas a YT-on) nem ismert név a magyar poppiacon. Annyira nem, hogy még lemeze sincsen, csak egy lemeznyi muzsikája. Ez az Analog Music Cafe-s koncertje volt az első önálló koncertje. Fellépése már volt sok, én két előadását láttam itt-ott.  Moha bácsi nagyon szubjektív koncertbeszámolója következik a Barbara...

Kiss Tibiék a Marczibányi téren szülinapoznak

Kiss Tibi és akusztikus zenekara, az Aranyakkord idén ünnepli 5. születésnapját, ez alkalomból pedig felkerekednek, hogy körbemuzsikálják az országot, sőt még a határain túl is találkozhatunk velük idén. Október 7-én Budapesten a sor, ahol a Marczibányi Téri Művelődési Központban hallhatjuk a trió koncertjét.
Új koncertek