A Depeche Mode zenészeit lesújtotta Andy Fletcher váratlan halála

2022/05/27  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, Gulyás István, MTI

Életének 60. évében meghalt Andrew Fletcher, a Depeche Mode együttes alapító tagja, billentyűse – tette közzé a hírt a zenekar a hivatalos Facebook-oldalán és a Twitteren.

Fotó: DM Official

Andrew Fletcher 1961. július 8-án született Nottinghamban. Az 1970-es évek végén akkori iskolatársával, Vince Clarke-kal megalapította a rövid életű No Romance in China nevű zenekart, melyben basszusgitáron játszott, majd 1980-ban találkozott Martin Gore-ral és Clarke-kal kiegészülve megalapították a Composition of Sound zenekart, amiben már mindannyian szintetizátor mögé álltak. Abban az évben vették be énekesnek Dave Gahant, az  ő javaslatára Depeche Mode-ra nevezték át zenekarukat. Nem sokkal az első lemez, Speak & Spell 1981-es megjelenését követően Clarke kilépett. A zenész-producer Alan Wilder 1982 végén csatlakozott a zenekarhoz, 1995-ös távozásáig négyen dolgoztak.

Fletcher végig a zenekarral volt annak négy évtizedes története során, amely két listavezető albumot, az Ultra és a Songs of Faith and Devotion című lemezeket is magában foglalta. Utolsó stúdióalbuma a zenekarral a 2017-es Spirit volt, amely a brit albumlistán az ötödik helyig jutott.

"Fletch" volt a legkevésbé "látványos" tagja a triónak, mind a stúdióban, mind a fellépéseken szintetizátoron játszott, ő volt az egyetlen, aki nem énekelt. Szinte árnyékba húzódott, miközben Gahan és Gore a színpad előterében mozgott – de mindig felemelte a karját, hogy jelezze, ő is ott van...

A csapatban betöltött szerepéről szólva egy interjúban azt mondta, hogy ő volt

"a magas fickó a háttérben, aki nélkül ez a Depeche Mode nevű világhírű banda soha nem működne. Van ez a nagy félreértés, hogy a rock zenekarokban igazi emberek dolgoznak igazi hangszereken – estéről estére –, míg egy olyan szintetizátoros formációban, mint a Depeche Mode, senki sem dolgozik, mert minden gép..." – tette hozzá.

A Die Welt című német lapnak adott 2009-es interjújában Fletcher kifejtette:

"Én Dave ellentéte vagyok. Ugyan zenész vagyok, de az utcán senki sem ismer fel. A zenekaron belül én a popelemmel járulok hozzá a munkához. Gore, aki a legtöbb dalt írja, szereti az amerikai bluest és a countryt. Dave pedig felfedezte magának a jazzt. Én viszont valószínűleg örökké hűséges maradok az egyszerű popdallamokhoz és az általuk képviselt könnyedséghez".

Fletcher beszélt arról is, hogy a kezdeti időkben a sajtó nem vette komolyan az együttest, csak egy újabb szinti-pop bandának tartották őket, amíg a Rose Bowlhoz hasonló helyszíneken tartott telt házas koncertek arra nem kényszerítették a világot, hogy komolyan vegyék a Depeche Mode-ot – de még akkor is a siker néha könnyebben jött Amerikában, mint hazájukban.

Fletcher a kitartásukról szólva a The Skinnynek azt mondta, hogy

"Egy csodálatos álom vált valóra. Mindig elmesélem ezt a történetet a könyvelőinkről..., Amikor elkezdtünk egy kis pénzt keresni, felállítottak egy tervet, hogy kb. két-három évig fogunk kitartani. Aztán egyre népszerűbbek lettünk, ezt a tervet kidobtuk..."

"Mi demokratikusan működünk.. Ha valaki nem akar valamit csinálni, akkor nem csináljuk meg" – mondta Fletcher egy másik,  2017-es interjújában. "Martin és Dave az Egyesült Államokban élnek, én pedig itt, de ez nem igazán befolyásolja a kapcsolatainkat. Én és Martin nagyon közel állunk egymáshoz. Dave inkább olyan nekem, mintha a testvérem lenne."

Zenésztársait megdöbbentette és lesújtotta a zenész váratlan halála.

"Fletchnek arany szíve volt, mindig számíthattunk rá, ha szükségünk volt segítségre, vidám beszélgetésre, egy jó nevetésre vagy egy hideg sörre" – olvasható a közösségi oldalaikon közzéltett posztban.

 Feleségével, Grainne-vel közel 30 évig voltak házasok, ő és két gyermekük, Megan és Joe gyászolja. Valamint az egész világ. Halálának okát egyelőre nem közölték.

"Nagyon szomorú híreket kaptunk ma. Andy Fletcher a Depeche Mode-ból elhunyt" – írta a Twitteren a Cure-os Lol Tolhurst. "Ismertem Andy-t és a barátomnak tartottam. Fiatalon sokszor keresztezték egymást útjaink. Megszakad a szívem a családjáért, a zenésztárssaiért és a DM rajongóiért. RIP Fletch."

A Depeche Mode rendszeresen koncertezett Magyarországon: először 1985-ben a budapesti Volán-pályán zenéltek, utoljára 2018 júniusában a VOLT fesztiválon léptek fel. Nagyon komoly és kitartó rajongótáboruk van, a  Depeche Klub fogalommá vált. Ultimate Party Of The 90s + The Best Of 80s címmel szeptemberben az Akváriumban lesz eseményük, amely egyben a klub megalakulásának 35. évfordulója. Amikor közzétették a bulit, még nem gondolták, hogy ez egyben egy emlékest is lesz.

Az 1993-as MTK-stadionbeli fellépést kihasználva Göd közelében forgatták a Condemnation kislemez videóklipjét. Ezzel emlékezünk rá.

 

Forrás: MTI, NBC News

Sajnos, nem tudunk megállni ennél a rossz hírnél: életének 73. évében meghalt Alan White, a Yes progresszív rockzenekar dobosa is, aki John Lennon, George Harrison, Joe Cocker és Ginger Baker oldalán is fellépett. Családja közölte a hírt a zenész Facebook-oldalán. Az angliai születésű zenész seattle-i otthonában hunyt el rövid betegséget követően – közölte  mások mellett az Index.

 

 

S magyar vonatkozású hír, hogy meghalt az első magyar dj-k egyike, Éliás Gyula. A lemezlovas jeles tagja volt a hetvenes években induló első magyar lemezlovas generáció tagjainak, ő volt többek közt a házigazdája a Petőfi Csarnok Fantasztikus házibuli című programjának. Munkásságáért később életműdíjjal is kitüntették. Az egykori dj 65 esztendős volt. R.I.P.

Andrew Fletcher, Depeche Mode, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Azért járunk Szigetelni, mert remek a hangulat, sok a helyszín és a fellépő, színvonalas koncertek vannak és kint vagyunk közben a jó levegőn....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Permakultúrával foglalkoznak a zenekar tagjai: Terra Livre

A Terra Livre csütörtökön 18 óra 30 perctől játszik a Sziget Global Village színpadán. A mostani Sziget-koncert eredetileg 2020-ban lett volna, most pótolják ők is azt a fellépést. A formáció ezzel a fesztiválos fellépéssel zárja áprilisban indult európai turnéját.

A semmiből váltak rendkívül népszerűvé: Milky Chance

Philipp Dausch és Clemens Rehbein az MTI-nek adott interjút a tegnapi anagyszínpados koncertjük előtt a backstage-ben.
Új koncertek