A Green Day “American Idiot”-ja a brit listák élén Trump látogatása miatt!

2018/07/11  ·   Zenei hír   ·  Simonyi Éva

A brit online kampány, amely az említett lemezt népszerűsíti 14 évvel megjelenése után, Trump látogatása alkalmából kíván üzenni...

A Green Day “American Idiot”-ja a brit listák élén Trump látogatása miatt!

Donald Trump július 13-án tesz látogatást a brit miniszterelnök-asszonynál, Theresa May-nél Nagy Britanniában. Az amerikai elnök többször jelezte előre, hogy kéri, May tiltson be mindenféle tiltakozást az érkezésekor, de May kijelentette, ez szinte lehetetlen. Bár szinte biztosak lehetünk benne, hogy utcai tüntetések is lesznek transzparensekkel, felvonulókkal, az már biztos, hogy egy online, “ártalmatlan” tiltakozás már most szárnyra kelt.

Néhány hete kezdődött ugyanis, hogy Twitteren elkezdték buzdítani a brit népet, hogy újra vásárolják meg, töltsék le, streameljék a Green Day “American Idiot” című lemezét, üzenve ezzel az amerikai elnöknek... A terv szerint Donald Trump érkezésekor ez az album vezetné a brit zenei listákat. A kampány szlogenje:

“Make American Idiot Great Again”, ihletet merítve Trump szlogenjéből (“Make America Great Again”, vagyis körülbelül “Tegyük Amerikát Ismét Naggyá”).

A szombati napon eggyel közelebb kerültek céljukhoz a Trumpot megviccelni/trollkodni akarók: az iTunes-on ugyanis a 2004-es album, (amely az együttes talán egyik leghíresebb szerzeménye), már a top 10-be került! Lehet, hogy tényleg elérik az első helyet?

Az American Idiot-ot egyébként George W. Bush elnöksége és az iraki háború ihlette, de az együttes most évekkel később Trump kampánya, majd megválasztása során is többször kijelentette, hogy nem ért egyet Trump politikájával, és koncerteken többször is címezték neki az album címadó dalát,

 

illetve a 2017-es Revolution Radio című lemezük ismét kapott egy kis politikai töltetet, lásd például a Troubled Times videóját (és szövegét):

 

Az amerikai elnök látogatására a The Guardian összeállított egy remek listát, amely dalokkal fogadhatnák Trump-ot a héten, íme:

Bay City Rollers- Bye Bye Baby

 

Shirley & Co - Shame Shame Shame

 

Eminem - Campaign Speech

 

Pink Floyd - Another Brick In The Wall

 

The Beatles- Get Back

 

Bár Trump ellen sok zenész beszélt már nyilvánosan, a The Rolling Stones tagjai lengyelországi koncertjükön a helyi erőknek szóltak be. Egy lengyel politikus írt az együttesnek arról, hogy “a varsói vezetés a saját embereivel megszállta az alkotmánybíróságot és most kényszernyugdíjazni akarja a legfelsőbb bíróság tagjait.” Mick Jagger a koncerten erre elmondta, hogy rég jártak már itt, de reméli, azóta a lengyelek “sokat tanultak”!

Források:

http://www.vulture.com/2018/07/brits-are-trolling-trump-with-green-days-american-idiot.html

https://www.napi.hu/roviden/?cikkid=10003577

https://www.theguardian.com/music/shortcuts/2018/jul/09/songs-to-soundtrack-trumps-uk-visit-from-american-idiot-to-get-back

 

 

Green Day, American Idiot, Donald Trump

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek