A legenda feltámadt: újra zenél a CroMagnon's Coke

2020/11/27  ·   Zenei hír   ·  Juhász Vali

Az alternatív és más zenészkörökben is legendává vált zenekar feltámadt – és cédét is kiadott, s tették mindezt 28 év szünet után és a még a katasztrofális 2020-as év beköszönte előtt. Sajnos, megmutatni már nem tudták magukat az ismert okokból.

A legenda feltámad: újra zenél a CroMagnon's Coke

A CroMagnon-i Cola Szász György  első felesége, Visnyei Ilona grafikus művész (az oscar díjas Légy, egyik rajzolója) rajza volt: Az ősember iszik egy koponyából: ez a cromagnon-i cola, amit ha megkóstolsz, máshogyan látod az eddigi világot.... (Forrás)

Kamaszlány-koromban (ami úgy a nyolcvanas évek közepére-végére tehető) mindenféle zenét hallani akartam, ami csak elém került, megpróbálkoztam a történelemtanárom zenei ajánlásaival ugyanúgy, mint anyám ifjúkori zenéinek befogadásával. Történt egyszer ebben az időszakban, hogy egy családi rendezvényen összefutottam évek óta nem látott barátommal, Szántó Zolival – aki tulajdonképpen fogadott unokabátyám volt, hiszen szülei, akik pedagógusok voltak, Szegeden évekig pótnagyszülőkként óvtak engem.

Miután kislánykoromban találkoztam vele utoljára, ekkor derült ki számomra, hogy Zoli zenével foglalkozik (legtöbben a Sziámi basszusgitárosaként ismerhették). Hamar megtaláltuk a közös témát (a zene en bloc)  és akkor mesélte, hogy új projecten dolgozik két barátjával, Szász Gyurival (aki a FMK - Fiatal Művészek Klubja művészeti vezetője volt) és Kósa Vincével (az Art Deco és más zenekarok gitárosa), ami egy egészen formabontó és különleges dolog lesz: vizuális elemekkel egybekötött indusztriális zene.

Nyilván nekem akkor még  – a mainstream zenehallgatási szokásaim mellett – egészen fura volt a cucc, amit mutatott, de valamiért baromi izgalmasnak tűnt, ezért kértem, hogy másoljon nekem egy kazettát az addigi – nem hivatalos – kész anyagokból (akkor még nem voltak ezek a jogdíjas cuccok, lehetett ilyesmit csinálni), amihez aztán én készítettem magamnak egy borítót (persze, tiszta feketét, hiszen a dark wave hangzás ezt hozta ki belőlem) és szorgalmasan hallgattam. Miután nem Budapesten éltem akkoriban, így koncertjeikre (amit leginkább összművészeti eseménynek neveznék) nem jutottam el.

Ez volt a CMC (Cro-Magnoni Cola vagy angol nevén CroMagnon's Coke), ami alternatív és zenészkörökben legendássá vált. Mióta Budapesten élek, sok zenéhez közel lévő emberrel találkoztam, akik ismerték, szerették ezt a zenekart. Sajnos az élet a tagokat idővel kissé elsodorta egymástól, hiszen a civil munkájukkal is kellett foglalkozniuk, Kósa Vince időközben az USA-ba költözött, és talán Magyarország még nem volt felkészülve erre a típusú, szerintem a korát megelőző zenei projektre.

Úgy tudom, már zajlottak beszélgetések a CMC feltámasztásáról (az internet megjelenése nyilván nagyban megkönnyítette a távolban lévőkkel is a munkát), de sajnos Szántó Zoli 2015-ben elhunyt. A többiek azonban segítő vendégzenészekkel 2019-ben megkezdték a munkát és mostanra összeállt az újrakevert albumnyi anyag, ami meg is jelent CD-n a közelmúltban.

Az első, CMC című kazetta 1989-ben jelent meg, a második Halálmorze címmel 1991-ben. Mindkettőt Dorozsmai Péter TOM-TOM Stúdiójában vették fel. Náluk volt fellelhető ennek az anyaga, amit Szász György – elsősorban Szántó Zoli emlékére – elővett újra, és elkezdett a dalokkal dolgozni.

A projekthez kiváló alkotótársakat talált: Gazdag István (FA4S), ő készítette el és masterelte az első CMC remake-dalokat és azóta is résztvevő, több most készülő dal szerzője, az EBM műfaj legnagyobb alakja talán Magyarországon; Horváth Botond Barnabás, a legfiatalabb, most már teljes jogú tagja is a CMC-nek: dobos, gitáros meg mindenféle zenész (én még The Hated Tomorrow-ből emlékszem rá, de feltűnik a Mocsok1Kölykökben és a BAAB zenekarban), hangmérnök, egész más műfajban zenél jelenleg, talán pont ezért izgalmas az, amit a CMC-ben csinál; olykor résztvevő és tanácsadó még László Viktor, az egykori Sexepil legendás basszusgitárosa. A végleges stúdiómasterelés a Jappan & Barnsz Stúdióban készült.

Új dalok is készültek, például a The Loser, ami egy szinti-popból induló, komoly dark-os CMC-dal lett.

 

A cédé és a zenék is elérhetők a zenekar bandcamp oldalán, ahol nagyon komoly merch-öt is lehet vásárolni, az egyedi kivitelű pólókat négy különböző mintával. Egyik jobb, mint a másik.

Várható még egy gyűjtői vinyl is, és ha egyszer végre beindul a koncertszezon is, akkor megnézhetjük egyben is azt a performanszt, ami miatt a CMC örökre bevésődött az emberek semlékezetébe, plusz azok is megismerhetik, akik még csak most találkoznak velük először.

 

Rengeteg pénzt költöttek el a rajongók 4 nap alatt a Bandcamp-en – mind a zenészeké lett!

 

 

 

CroMagnon's Coke, CMC, Cro-Magnoni Cola, Szántó Zoltán, Szász György, Kósa Vince

Képtár

  • A legenda feltámadt: újra zenél a CroMagnon's Coke kép 87021
  • A legenda feltámadt: újra zenél a CroMagnon's Coke kép 87022
  • A legenda feltámadt: újra zenél a CroMagnon's Coke kép 87023
  • A legenda feltámadt: újra zenél a CroMagnon's Coke kép 87024
 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek