A Live Nation 20 százalékkal csökkentené a fellépők gázsiját

2020/06/23  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az idei Sziget törlése kapcsán nyilatkozta az ügyvezető, Kádár Tamás, hogy talán a járvány után normalizálódik a helyzet, és a sztárfellépők gázsija visszarángatható lesz a csillagos egekből. De a dolog nem ennyire egyszerű és egyértelműen pozitív – a Dalszerző.hu cikkéből idézve vázoljuk is, miért.

Fotó: Slayer koncert Los Angelesben ( Slayer FB)

A legnagyobb nemzetközi élőzenei promótercég a szerződések újratárgyalását szorgalmazó levelet küldött a vele dolgozó ügynökségeknek, és az ebben foglaltak radikálisan átalakítanák a szektor üzleti modelljét.

A Billboard szerint a vázolt változások jelentős mértékben növelnék a promóterek hatalmát az ügynökségek és a zenészek rovására, ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a szakmában sokan úgy vélik, hogy korábban, a járvány előtt a promóterek viselték a kockázatok túlnyomó részét, és az iparág bevett gyakorlata erősen az előadói oldalnak kedvezett. A javasolt változások a kockázatok egy részét átterhelnék a promóterekről az ügynökségekre és a zenészekre. Ez nemcsak a Live Nation számára lenne előnyös, hanem a kisebb, független fesztiválok számára is, segítve a szektor talpra állását.

A LN a 2020-as szinthez képest 20%-kal csökkentené a fellépők számára garantált gázsikat. Továbbá, ha egy fesztivált a gyenge jegyeladások miatt lemondanak, akkor a szervező a garantált gázsi 25%-át fizetné ki – a jelenlegi gyakorlat a teljes garancia kifizetése. Másfelől ha egy zenekar a szerződést megszegve lemondja a fesztiválfellépést, akkor a promótert a garantált gázsi duplájának kifizetésével kellene kártalanítania. Mint a Billboard írja, egy ilyen büntetés “precedens nélküli” lenne; a lap idéz egy fesztiválpromótert, aki szerint függetlenül attól, hogy egy headliner fellépés lemondása milyen károkat okoz az eseménynek, a zenekarok számára ennek “gyakorlatilag nincs következménye”.

A LN többek azt is szeretné elérni – és sokak szerint erős tárgyalási pozícióban vannak –, hogy a (jelentősen megemelkedett költségű) biztosítások egy részét a fellépők állják, valamint 30% részesedést vennének le a fesztiválokon eladott merch termékek után is.

A másik fél természetesen nem túlzottan boldog mindettől. Gary Holt gitáros (Exodus, Slayer) például ezt írta:

“Szóval a Live Nation úgy döntött, hogy elbánt velük az élet, ezért 20%-kal kevesebb gázsit akarnak fizetni… Nézz utána, hogy mennyit kerestek ezek az emberek tavaly, és meglátod majd, hogy vérzik-e a szíved a kiesett bevételeik miatt”.

A gitáros szerint a Live Nation javaslatai “bevernék az utolsó szöget a rock és a metal koporsójába”.

A posztjára reagálva Scott Ian (Anthrax) azt írta, hogy “az A-listás, headliner előadók nem fogják elfogadni a gázsicsökkentést, és nélkülük nincs fesztivál, úgyhogy a középosztály fogja megszívni.”

Mike Portnoy (ex-Dream Theater) pedig így fogalmazott: “ez a nagyvállalati kapzsiság csúcspontja”, és a javasolt változások elfogadhatatlanok.

Hát, mi a teljes cikk elolvasása után sem tudjuk eldönteni ezt a vitát, mert épp annyi igazság van az egyikben, mint a másikban. A koronavírus-járvány sok mindent átalakított, s mivel az élőzene az egyik legnagyobb vesztese és a legkésőbben magához téáríthető szegmens, reméljük, a felek végül majd meg tudnak egyezni. A Billboard több ügynökséggel is beszélt, akik úgy vélik, hogy a gázsik bizonyos mértékű csökkenését muszáj lesz elfogadniuk, ugyanakkor a lemondások miatt fizetendő büntetésbe sokan nem mennének bele...

 

 

 

Live Nation, gázsi, promóter, fesztivál, merch, Scott Ian, Gary Holt, Mike Portnoy

 

 

Szólj hozzá!


Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb tolják a szervezők a Bánkitó Fesztivált

Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb...

Nagy a mozgás: nemrég számoltunk be, hogy a Szeláví és a Bujtor fesztivál is helyet változtat (link a cikk alján), most azt a hírt kaptuk, hogy a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

artist2watch: egymillió fontos bankjegy független zenészeknek

Független hazai előadók részére indít komplex támogatási programot a WMMD. A zenei disztribútor idén összesen 6 előadónak segít az előrejutásban – a közel egymillió forint értékű támogatás többek között klipkészítésre, fotózásra és marketingkommunikációs célokra fordítható.

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton mutatták be a Rockmúzeumban.
Új koncertek